Brexitul a provocat o scădere drastică a exporturilor britanice de alimente şi băuturi. Care a fost cea mai afectată rută comercială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Exporturile de alimente şi băuturi din Marea Britanie către Uniunea Europeană au scăzut cu 75,5% în ianuarie, a anunţat luni Federaţia industriei alimentare şi a băuturilor din Regatul Unit, în special din cauza barierelor post-Brexit, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, cea mai afectată rută comercială a fost cea către Irlanda, aceasta fiind, în ianuarie 2020, cea mai mare piaţă a Marii Britanii, reprezentând aproximativ 18% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate. Astfel, în ianuarie 2021, doar 5% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate au mers către Irlanda, transmite Agerpres.

Marea Britanie a amânat introducerea unor tipuri de verificări post-Brexit ale bunurilor importate din Uniunea Europeană cu şase luni, apreciind că afacerile au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Guvernul de la Londra susţine că relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană sunt afectate de pandemie şi de problemele cu care se confruntă companiile în timp ce se adaptează la noile reglementări vamale, dar situaţia ar urma să se îmbunătăţească în timp.

Conform datelor publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), exporturile britanice către blocul comunitar, excluzând aurul nemonetar şi alte metale preţioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie, comparativ cu decembrie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 28,8% - un alt record.

Comerţul cu produse chimice a fost la un nivel extrem de redus, reflectând nivelul ridicat al stocurilor de produse farmaceutice înainte de încheierea perioadei de tranziţie a Brexitului, precizează ONS.

De asemenea, exporturile de alimente şi animale vii către UE au scăzut cu 64%, inclusiv crustacee şi peşti.

Multe companii şi-au făcut stocuri în decembrie pentru a evita întreruperile, ceea ce a adâncit declinul comerţului în ianuarie, apreciază ONS.

Deficitul comercial general al Regatului Unit, inclusiv ţările din afara UE, s-a atenuat la 9,826 miliarde de lire sterline (13,70 miliarde de dolari) în ianuarie, de la 14,315 miliarde de lire sterline în decembrie.

Economia britanică s-a contractat cu 2,9% în ianuarie, pe fondul restricţiilor şi a scăderii exporturilor Regatului Unit către UE.

Industria a scăzut pentru prima dată din aprilie, în urma declinului exporturilor, ca efect al ieşirii ţării din UE, apreciază ONS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite