Booking.com a venit în România. Hotelierii se plâng că promovează locuri de cazare neacreditate
0
Reprezentanţii Booking.com, platformă online care promovează oferte de cazare la nivel internaţional, au venit recent în România pentru a se întâlni cu hotelierii români, în scopul de a-i informa cu privire la planurile sale şi a noilor servicii pe care le pregăteşte.
Discuţia s-a încins, iar hotelierii le-au reproşat reprezentanţilor Booking.com că ajută concurenţa neloială în România, promovând, alături de ofertele structurilor de cazare acreditate, şi pe ale acelora care funcţionează ilegal, scrie profit.ro.
Admiţând că Booking.com nu încalcă legea atunci când listează structuri de cazare neacreditate, hotelierii consideră însă că Ministerul Turismului ar trebui să pună presiune pe portalul internaţional şi să îi ceară să nu mai promoveze ofertele celor care nu îşi plătesc taxele la stat.
"Oricine are o cameră şi vrea să o închirieze, fie că plăteşte sau nu taxe pentru ea, dacă vrea, în 24 de ore este cu ea pe Booking. Trebuie doar să plăteşti un comision la sfârşit de lună şi poţi lista de la camere în apartamente în care locuiesc oamenii, într-un cartier oarecare, până la un apartament gol, aparthotel, pensiune etc. Booking nu se uită dacă acei proprietari de camere plătesc sau nu taxe la stat. S-a ajuns ca peste 50% din clienţii acestor structuri de cazare care nu sunt în legalitate şi care nu sunt în ofertele agenţiilor de turism să vină prin intermediul Booking.com şi Airbnb", a declarat Tudor Maxim, , fondatorul lanţului de hosteluri Pura Vida.
Hotelierii români spun că Booking.com ar fi ajuns la o pondere de 25-30% din totalul cifrei de afaceri a hotelurilor din Capitală şi din oraşele mici şi la peste 40% în cazul celor din staţiuni, în baza comisioanelor foarte mari pe care le percep.
Booking Holdings (fosta Priceline) este lider pe piaţa soluţiilor online destinate călătoriilor. Principalele branduri ale companiei sunt Booking.com, Priceline, Agoda, KAYAK, Rentalcars.com şi OpenTable.
Platforma Booking.com a fost înfiinţată în 1996 în Olanda, iar, începând din 2005, este deţinută de compania americană Priceline.
Site-ul este disponibil în 42 de limbi, iar utilzatorii pot face rezervări în 880.000 de unităţi de cazare, care includ hoteluri, apartamente, vile şi chiar igluuri, în 86.000 de destinaţii, potrivit datelor companiei.
Booking are peste 17.000 de angajaţi în 198 de birouri din 70 de ţări, zilnic fiind rezervate peste 1.550.000 înnoptări pe platformă.