BNR va lansa o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Ion Voicu
0Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 21 august 2023, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Ion Voicu.
Potrivit datelor transmise, vineri, de BNR aversul monedei prezintă un disc şi braţul unui pickup, inscripţia „ROMANIA" în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI", stema României şi anul de emisiune „2023".
Reversul monedei îl prezintă pe Ion Voicu cântând la vioară, numele violonistului şi anii între care a trăit acesta „1923" şi „1997". Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.
Monedele din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Ion Voicu au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Ion Voicu, fost violonist român și fost elev al lui George Enescu, s-a născut pe 8 octombrie 1923 la București, într-o familie de muzicieni de etnie romă.
Statul român i-a dat violonistului Ion Voicu în folosință o vioară „Stradivarius”, fabricată în 1702. Vioara Stradivarius a fost achiziționată de statul român, în 29 august 1956, de la firma Henry Werro, la prețul de 80.000 de franci elvețieni. La 7 septembrie 1956, Ministerul Culturii și maestrul Ion Voicu au încheiat un contract de comodat care avea ca obiect darea în folosință a viorii. Contractul de comodat a încetat în 1986, când Ion Voicu a restituit instrumentul Filarmonicii „George Enescu”.