BCR: Producătorii de energie trebuie să analizeze opţiunea cumpărării de distribuţii de electricitate, pentru a se diversifica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuclearelectrica a dorit cumpărarea Enel Dobrogea, dar grupul italian a suspendat temporar vânzarea activelor din România
Nuclearelectrica a dorit cumpărarea Enel Dobrogea, dar grupul italian a suspendat temporar vânzarea activelor din România

Marii producători de energie din România trebuie să ia în calcul opţiunea cumpărării de distribuţii de energie, pentru a se diversifica, aşa cum Nuclearelectrica a dorit preluarea Enel Dobrogea, potrivit unui studiu realizat de către Banca Comercială Română (BCR).

„Piaţa o ia înaintea strategiei energetice“, a declarat Mihai Căruntu, coordonator cercetare pentru piaţa de capital în cadrul BCR.

El a prezentat o comparaţie a societăţilor româneşti de stat cu mai multe grupuri energetice din Europa. Astfel, Hidroelectrica produce 100% din energie cu ajutorul apei, Nuclearelectrica generează toată producţie în domeniul nuclear, în vreme ce Complexul Energetic Oltenia generează 100% pe cărbune.

În schimb, grupul ceh CEZ produce 46% din electricitate în centrale nucleare, 46% pe cărbune, 4% hidro, 2% eolian şi 2% din alte surse. Concomitent, 40% din profitul operaţinal provine din activităţi reglementate, cum ar fi transportul, distribuţia sau furnizarea de energie.

În Polonia, există aceeaşi situaţie: grupul PGE produce 98% din energie pe cărbune, dar 48% din profitul operaţional vine din activităţi reglementate. La fel şi grupul Tauron, din aceeaşi ţară, care realizează 87% din producţie pe cărbune, dar 95% din câştigul operaţional provine din activităţi de distribuţie.

Alte exemple date în studiul BCR sunt Verbund (Austria), Fortum (Finlanda), Iberdrola (Spania), EDP (Portugalia) şi chiar şi două companii din Rusia, respectiv RusHydro şi OGK-2.

Concluzia este că marile companii de energie din România trebuie nu doar să îşi diversifice mixul de energie, dar să îşi completeze portofoliile şi cu activităţi reglementate, pentru "dispersia riscului".

Hidroelectrica a anunţat recent că doreşte preluarea a "câteva sute de MW" în domeniul eolian, în vreme ce Electrica avea în urmă cu câţiva ani două proiecte eoliene. Electrica doreşte, însă, acum preluarea unei companii de distribuţie în Republica Moldova, în vreme ce în ţară doreşte achiziţia participaţiilor minoritare ale Fondului Proprietatea la subsidiarele sale.

Anterior, Electrica a dorit şi preluarea unei distribuţii Enel, în timp ce Nuclearelectrica a făcut o ofertă pentru Enel Dobrogea. Recent, Enel a anunţat suspendarea procesului de vânzare a activelor din România.

bcr energie comparatie

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite