Romgaz dă vina pe OMV Petrom pentru scumpirea gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea preţului la gaze din ultima perioadă a fost cauzată de faptul că OMV Petrom şi-a redus producţia, astfel că trebuie să importăm mai mult gaz din Rusia, care este mai scump, a declarat, marţi, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, la o conferinţă pe tema noii strategii energetice.

„În condiţiile în care ceilalţi operatori reduc producţia, Romgaz a crescut producţia cu 7% în primele trei trimestre şi a livrat doar pe piaţa internă, deci şi-a făcut din plin datoria şi încearcă să extragă cât mai mult, să livreze cât mai mult, dar lipsa gazului din alte surse a provocat importuri, care vin la preţuri mult mai mari, automat au crescut şi preţurile (finale - n. r.), deci nu pot fi controlate nici măcar de cei care livrează consumatorilor. Anumiţi jucători îşi reduc producţia, ceea ce noi nu am făcut, ci, cum v-am spus, am mărit-o. Noi încercăm cât posibil să ţinem preţul jos“, a susţinut şeful Romgaz, potrivit Agerpres.

Volintiru nu a pronunţat numele OMV Petrom, însă, pe piaţa autohtonă, OMV Petrom şi Romgaz produc aproape întreaga cantitate de gaze.

Întrebat dacă reducerea producţiei de către Petrom a influenţat preţul, el a răspuns: „Când sunt cantităţi mai puţine în piaţă, ce se întâmplă? Faci import“.

Potrivit raportului pentru al treilea trimestru al OMV Petrom, producţia de gaze naturale a companiei în România a scăzut cu 6%, din cauza declinului natural la principalele zăcăminte (Totea Deep şi Lebăda Est).

Oficialul Romgaz a precizat totuşi că nu vede un motiv întemeiat pentru o majorare imediată a preţului final stabilit de Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), iar preţul de vânzare al Romgaz a oscilat cu maximum 5-6% pe tot parcursul anului.

Ideea scumpirii gazelor ca urmare a reducerii producţiei interne a mai fost enunţată recent şi de directorul general al Engie România, Eric Stab. În urmă cu o săptămână, acesta i-a acuzat atât pe OMV Petrom, cât şi pe Romgaz, că au limitat cantitatea de gaze livrată pe piaţă, astfel că preţul a crescut, iar furnizorii trebuie să importe mai mult gaz din Rusia, care este mai scump. El a explicat că toate acestea se vor reflecta în facturile plătite de consumatorii finali, care vor trebuie majorate de ANRE.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite