Reuters: În timp ce monedele din regiune se întăresc, leul se depreciază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
leu/euro mfax

Leul românesc se va deprecia faţă de euro, în următorul an, deşi celelalte monede din regiune se întăresc, arată un sondaj Reuters.

Leul va scădea cu 1,6% faţă de moneda europeană, în următoarele 12 luni, pe măsură ce România continuă să se lupte cu deficitele „gemene” – deficitul bugetar şi deficitul de cont curent.

„Pentru România nu vedem niciun indiciu că povestea deficitelor gemene se va îmbunătăţi, ci, dimpotrivă, riscurile sunt ca deficitul bugetar să continue să se adâncească, aceeaşi fiind situaţia cu siguranţă şi în cazul deficitului de cont curent”, a declarat Ciprian Dascălu, economist şef al ING România.

În acelaşi timp, monedele din Europa Centrală se vor întări în faţa euro, în următoarele 12 luni, arată sondajul Reuters. Totuşi, această evoluţie depinde de condiţii mai calme pe pieţele globale şi de livrarea aşteptatei relaxări monetare în zona euro şi în Statele Unite.

Coroana cehă, zlotul polonez şi forintul maghiar s-au depreciat în august, pierzând 0,9-2% din valoarea lor în faţa euro, pe fondul temerilor privind escaladarea unui război comercial între SUA şi China şi a unui Brexit dezordonat.

Cu toate acestea, mulţi analişti se aşteaptă ca turbulenţele declanşate pe pieţele globale să se calmeze în următoarele 12 luni.

„Sunt de părere că câteva din riscurile cheie vor fi rezolvate sau se vor calma cel puţin în următorul an”, susţine Radomir Jac, economist şef la Generali Investments CEE.

Drept urmare, el se aşteaptă ca coroana, zlotul şi forintul să aibă potenţialul de a se întări în următoarele 12 luni, în mod special de la nivelurile relativ slabe care au fost atinse la final de august şi început de septembrie.

În timp ce coroana cehă este estimată a se întări cu 2% faţă de euro în următorul an, forintul maghiar este aşteptat să se aprecieze cu aproape 4%, iar zlotul polonez s-ar întări cu 1,5%.

„Aprecierea celor trei monede este legată de aşteptările de relaxare monetară, atât în SUA, cât şi în zona euro”, a declarat Krystian Jaworski, senior economist la Credit Agricole.

Dinarul sârbesc este aşteptat să scadă cu 0,3% în următorul an, potrivit sondajului. „Este controlat puternic de banca centrală”, a spus Dascălu. Potrivit lui, atunci când ne uităm la fluxurile pe termen scurt, există potenţialul de a consolida dinarul, dar specialiştii bănuiesc că banca centrală nu o va permite.

Sondajul Reuters a fost realizat în perioada 29 august-4 septembrie în rândul a 31 de analişti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite