Articol publicitar

Portretul-robot al aplicantului la un credit de nevoi personale: tânăr de 32 de ani, cu un venit de 425 de euro

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care au aplicat online pentru un credit de nevoi personale pe parcursul lui 2014 au avut în medie vârsta de 32 de ani şi un venit lunar de 424 de euro, în creştere faţă de 393 euro în 2013, reiese din statisticile realizate de portalul de comparaţii credite Vreaucredit.ro.

Datele comparative 2014-2013 au fost realizate pe un eşantion de aproximativ 700.000 de vizitatori unici anual şi peste 20.000 de utilizatori care au aplicat pe site pentru obţinerea unui credit de nevoi personale

Site-ul Vreaucredit.ro oferă celor interesaţi de obţinerea unui credit posibilitatea de a selecta, dintre cele aproape 800 de oferte ale celor 40 de bănci partenere, cea mai potrivită variantă pentru ei, în funcţie de o serie de opţiuni, precum tipul creditului, suma şi perioada de creditare, veniturile necesare şi rata lunară maximă. Creditele se pot compara după mai mai mulţi indicatori, precum dobanda, costul total (DAE), rata lunară ţi suma totală de plată la finalul perioadei de creditare.

Statisticile Vreaucredit.ro mai arată că interesul pentru creditele de nevoi personale a crescut cu 21% în 2014 faţă de anul precedent,  iar suma medie pe care solicitanţii unui împrumut au fost interesaţi să o obţină a fost echivalentul a 4.100 de euro,  aproape neschimbată faţă de nivelul de 4.130 de euro din 2013.

O tendinţă interesantă este faptul că solicitanţii de credite de nevoi personale au fost dispuşi anul trecut să ramburseze creditele într-un timp mai scurt. Astfel, perioada medie de creditare a scăzut de la 34 de luni (aproape 3 ani) în 2013 la doar 27 de luni (puţin peste 2 ani) în 2014.

Fenomenul ar putea avea doua cauze: pe de o parte, veniturile populaţiei au crescut în ultimii ani, astfel că oamenii îşi pot permite să achite rate lunare mai mari, ceea ce duce la scurtarea perioadei de creditare şi la scăderea costului total, iar pe de altă parte reducerea dobânzilor pe parcursul ultimului an, care face creditele mai ieftine, ceea ce permite împrumutaţilor să le ramburseze într-un timp mai scurt.

Topul celor mai ieftine 5 credite de nevoi personale

Cele mai ieftine 5 credite de nevoi personale în lei fără ipotecă din oferta băncilor au dobanzi între 6,9% si 9,8%, la care se adaugă diverse comisioane, astfel încat costul total al unui împrumut, exprimat prin DAE (Dobanda Anuala Efectivă) se situează între 8,7% şi 10,25%, fiind calculat pentru un credit echivalentul a 4.000 de euro pe o perioadă de 2 ani, conform compărătorului de credite de pe site-ul Vreaucredit.ro.

Rata lunară a acestor credite variază între 180 si 184 de de euro, echivalentul în lei, iar costul total al unui împrumut, adică valoarea creditului obţinut, plus dobânzile şi comisioanele plătite  pentru el, ajunge la 4.354 – 4.421 euro. Cu alte cuvinte, costul unui credit de 4.000 de euro rambursat în 2 ani se situează între 35 si 421 de euro, reprezentând dobânzile şi comisioanele plătite în total la finalul rambursării creditului.

Cel mai ieftin credit de nevoi personale este cel acordat de Credit Agricole, cu o DAE de 8,72%, o rată lunară de 179 euro, echivalentul în lei, şi un cost total de 4.354 euro.

Între primele cinci bănci cu cele mai ieftine credite le regăsim pe Volksbank, pe locul doi, cu o DAE de 9,6%, Banca Românească, pe locul 3, cu 9,99%, Banca Transilvania, pe locul 4, cu DAE de 10,14, iar pe locul 5 este OTP Bank, cu DAE de 10,25%.

Tendinţa dobânzilor la creditele de nevoi personale este în scădere, în condiţiile în care Banca Naţională a Romîniei a redus recent dobânda de referinţă.

Băncile acordă creditele de nevoi personale fără ipotecă în următoarele condiţii: perioada maximă de rambursare este de 5 ani, creditele se acordă doar în lei, în cazul în care veniturile soliticitantului sunt tot în lei, iar dobânda este în general fixă, adică neschimbată pe toată perioada de rambursare. Există şi varianta dobânzii variabile, care se modifică o dată la trei luni sau şase luni, în funcţie de variaţia indicelui ROBOR.

Băncile scad dobânda sau comisioanele creditelor pentru clienţii care-şi încasează salariul într-un cont la bancă sau dacă-şi fac şi o asigurare de viaţă sau de şomaj.

Pentru obţinerea unui credit de 4.000 de lei, pe o perioadă de 2 ani, cu o DAE medie de 10% şi un grad de îndatorare de 35%, avem nevoie de un venit minim de 527 de euro, rezultă din calculatorul disponibil pe site.

Alexandru Popescu, Managing Partner - VreauCredit.ro.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite