Planul Juncker: 450 de studenţi români îşi vor putea continua studiile de master în străinătate. Bani şi pentru IMM-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat patru acorduri de finanţare în România, prin care ţara va beneficia de peste 170 milioane de euro, care vor fi alocaţi către IMM-uri şi către 450 de studenţi care doresc să continue studiile la master în străinătate.

Este vorba despre următoarele acorduri de finanţare:

- Primul acord de garantare Erasmus+ în valoare de 4,5 milioane de euro va ajuta 450 de studenţi să îşi efectueze studiile de masterat în străinătate;

- Planul de Investiţii pentru Europa: Trei acorduri de garantare în cadrul Facilităţii de Garantare COSME în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii:

  • 25 milioane de euro cu CEC Bank S.A.
  • 80 milioane de euro cu Deutsche Leasing Romania IFN S.A.
  • 63 milioane de euro cu Libra Internet Bank.

FEI şi instituţia financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, care va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru studenţii care doresc să continue studiile la master în străinătate. Datorită aceastei garanţii, aproximativ 450 de studenţi vor beneficia de credite în condiţii favorabile pentru a studia în altă ţară din UE, ca şi în Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia şi Turcia. Acordul de 4,5 milioane de euro a fost semnat în cadrul facilităţii de garantare Erasmus+, care este finanţată de Uniunea Europeană şi administrată de Fondul European de Investiţii.

De asemenea, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank S.A., Deutsche Leasing Romania IFN S.A. şi Libra Internet Bank S.A. Acordurile vor permite acestor instituţii să ofere noi credite în valoare de aproximativ 168 milioane de euro pentru IMM-uri româneşti. Acordurile sunt susţinute de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), principala componentă a Planului de Investiţii pentru Europa, şi vor facilita accesul la credite şi finanţări de leasing pentru aproape 3.000 IMM-uri.  Sprijinul COSME permite partenerilor FEI să extindă oferta faţă de politica uzuală de creditare – de exemplu, aceştia pot oferi credite cu cerinţe semnificativ reduse de garanţii suplimentare pentru IMM-uri cu grad crescut de risc.

Comisarul European pentru Piaţa Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM,  Elżbieta Bieńkowska, a declarat: „Salut semnarea acestor acorduri în cadrul Planului Juncker, care vor ajuta 3.000 IMM-uri româneşti să beneficieze de acces crescut la finanţare. De asemenea, 450 studenţi români vor primi sprijin financiar în cadrul unuia din programele emblematice ale Europei, Erasmus+, pentru a trăi şi a studia în străinătate. Aceste patru acorduri semnate astăzi constituie tot atâtea exemple de reflectare a valorilor europene în România”.

Comisarul European Tibor Navracsics, responsabil pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport a spus: „Comisia Europeană îşi exprimă satisfacţia faţă de semnarea acordului cu FINS, care pune finanţarea pentru studii în străinătate în centrul activităţilor sale. Mulţumită acestui nou acord garantat de UE, în jur de 450 de studenţi români talentaţi vor putea să îşi îndeplinească obiectivul de a obţine un titlu de master de la o universitate din altă ţară europeană”.

Comentând asupra acordurilor, Directorul General Adjunct al FEI, Domnul Roger Havenith, a declarat: „Pentru prima dată în România, FEI va sprijini accesul la finanţare pentru 450 de studenţi care vor putea obţine credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilităţile de instruire pentru o gama mai largă de studenţi. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vor îmbunătăţi condiţiile de finanţare pentru 3.000 IMM-uri. Astfel, se va îmbunătăţi competitivitatea unui segment important al economiei româneşti, care constituie motorul creşterii economice, creării de locuri de muncă şi inovării”.

Alexandru Ghiţă, Preşedintele FINS a spus: „Garanţia oferită de FEI face posibilă pentru prima oară existenţa unui credit pentru studii care răspunde cu adevărat nevoilor reale ale studenţilor români: acoperind atât taxe de şcolarizare cât şi cheltuieli de masă & casă, recunoscând lipsa de experienţă de muncă în cazul multor studenţi şi folosind drept criteriu principal de evaluare profilul şi potenţialul academic şi profesional al acestora. Soluţia financiară construită de FINS cu sprijinul FEI susţine cu adevărat vocaţia studiilor superioare de a oferi un mecanism de mobilitate socială, oferind şanse egale studenţilor din toate categoriile sociale, indiferent de situaţia lor financiară”.

Domnul Laurentiu Mitrache, Director general – Presedinte al Comitetului de Directie al CEC Bank, a declarat: „Acordul de Garantare semnat astazi cu Fondul European de Investitii reconfirma strategia CEC Bank de sustinere a dezvoltarii afacerilor intreprinderilor mici si mijlocii. Banca noastra urmareste in permanenta sa faciliteze accesul companiilor la produse si servicii financiare moderne si consideram ca instrumentul financiar dezvoltat la nivel european si implementat prin CEC Bank raspunde nevoilor actuale ale sectorului privat si contribuie la cresterea economica pe termen mediu si lung”.

Laurentiu Zaharia, Director General Deutsche Leasing Romania I.F.N. S.A.: „Având în vedere că activitatea noastră principală este finanţarea echipamentelor pentru IMM-uri, FEI a devenit pentru noi un partener strategic în demersul de a face produsele noastre financiare disponibile pentru o gamă mai largă de întreprinderi mici şi mijlocii. În afară de aceasta, cooperarea cu FEI în configurarea programului COSME a fost foarte constructivă şi invită la extinderea cooperării”.

Reprezentant Libra Internet Bank, Emil Bituleanu (CEO):„Sprijinirea micilor afaceri, prin mecanismul de finantare oferit prin parteneriatul cu Fondul European de Investitii, s-a dovedit a fi o formula castigatoare, atat pentru banca noastra, cat si pentru clienti. Asadar, suntem incantati sa participam si in cadrul acestui nou plan de investiti pentru Europa”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite