Plafoanele privind tragerile din finanţările rambursabile contractate de autorităţile publice locale aferente anului 2018 s-au terminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
plafon finantari rambursabile 2018

Pentru prima oară în ultimii 10 ani, plafoanele de tragere pentru acest an s-au epuizat încă din luna septembrie a anului trecut.

Drept urmare, în anul 2018 se vor derula cu preponderenţă proiectele deja planificate în urmă cu un an sau doi, iar instituţiile care vor să acceseze sumele disponibile în 2019 trebuie să înceapă cât mai rapid procesul de autorizare şi să îşi planifice riguros bugetul pentru anul viitor, astfel încât să poată începe implementarea proiectelor în primă fază din surse proprii.  

Potrivit legii 273/2006, art.63, privind finanţele publice locale, „până la data de 1 noiembrie a fiecărui an, se aprobă, prin hotărâre a Guvernului, limitele anuale pentru finanţările rambursabile care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale şi pentru tragerile ce se pot efectua din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate, pe o perioadă de 3 ani următori anului în care se aprobă.”

Fondurile se distribuie în ordinea solicitărilor, pe principiul „primul venit, primul servit”, în limita legală de 100 de milioane de lei pentru fiecare autoritate publică. Din fericire, există alternative pentru instituţiile publice. Una dintre soluţii este reaşezarea cash-flow-ului, explică Directorul General al TUD GRUP, Mihai Tudorancea: “Oportunitatea primăriilor este aceea ca în anul 2018 să încerce să îşi alinieze costurile împrumuturilor deja  contractate la piaţă, adică să elibereze din sumele pe care le plătesc în prezent şi să încerce crearea de lichiditate suplimentară, prin refinanţări sau restructurări.  Reaşezarea datoriei poate eficientiza cash-flow-ul intern şi poate permite o administrare bună a finanţelor proprii. Pe tot parcursul acestui an atenţia trebuie să fie pe economisire.”

O alternativă care merită să fie luată în cosiderare o reprezintă accesarea finanţărilor rambursabile destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, şi care, conform legii 273/2006, mai sus menţionate sunt exceptate de la încadrarea în plafoanele de contractare sau de tragere. Astfel, soluţia este realizarea obiectivelor de investiţii locale cu ajutorul unor astfel de finanţări sau prin diverse programe derulate de Comisia Europeană, prin care se pot obţine granturi. Comisia Europeană pune la dispoziţia autorităţilor publice locale fonduri importante pentru dezvoltarea şi implementarea unor proiecte de interes public care fac parte din axe prioritare de o deosebită importanţă.

Un exemplu este programul ELENA (European Local Energy Assistance), o iniţiativă comună a Băncii Europene de Investiţii şi a Comisiei Europene, sub umbrela programului Horizon 2020. ELENA este un instrument de asistenţă tehnică pentru eficienţa energetică prin care se oferă granturi pentru pregătirea programelor de investiţii din acest domeniu. 

Una dintre priorităţile Uniunii Europene este lupta împotriva încălzirii globale, iar actorii locali vor juca un rol crucial în îndeplinirea acestei sarcini. Grantul poate fi folosit pentru finanţarea costurilor legate de studii de fezabilitate, studii de piaţă, structurarea programului, personalul suplimentar, business plan-uri, auditări energetice şi studii tehnice, structurare financiară, adică toate procedurile ce ţin de pregătirea proiectului, desfăşurate pe parcursul a trei ani de zile.

În linii mari, ELENA susţine programe cu o investiţie de minimum 30 de millioane de euro şi poate acoperi până la 90% din costurile de dezvoltare şi asistenţă tehnică. Proiectele mai mici pot fi acceptate dacă sunt integrate în proiecte mari de investiţii.  

Şi de data aceasta însă regula de evaluare a proiectelor şi de acordare a granturilor este cea a primului venit, primul servit. ELENA poate cofinanţa programe de investiţii în următoarele domenii:

•          Eficienţă energetică şi distribuirea energiei regenerabile

o          clădiri publice şi private (inclusiv cele de asistenţă socială), proprietăţi comerciale şi logistice, iluminat stradal - pentru a susţine creşterea eficienţei energetice

o          integrarea surselor de energie regenerabila în domeniul construcţiilor, de exemplu acoperişuri solare fotovoltaice, biomasă şi panouri solare

o          investiţii pentru renovarea, extinderea sau construirea de reţele noi de încălzire sau de răcire, inclusiv reţele bazate pe cogenerare sau sisteme de cogenerare descentralizate

o          infrastructură locală care include reţele electrice inteligente, tehnologii pentru informaţie şi comunicare

o          infrastructură pentru eficienţa energetică, echipamente eficiente energetic în domeniul transporturilor

•          Transport urban eficient şi durabil

o          investiţii care să asigure utilizarea şi integrarea unor soluţii inovatoare pentru combustibilii alternativi folosiţi în mobilitatea urbană

o          investiţii care să asigure introducerea pe scară largă a unor noi mijloace de transport eficiente din punct de vedere energetic, atât în transportul de călători cât şi în transportul de mărfuri.

 Concret, programul ELENA poate ajuta autorităţile publice locale să atragă investiţii pentru acţiuni ce ţin de eficienţa energetică, oferind cadrul necesar în care autorităţile pot schimba modul în care îşi planifică investiţiile, îşi dezvoltă proiectele şi îşi ating obiectivele de performanţă energetică”, explică Mihai Tudorancea, directorul primei companii româneşti de consultanţă financiară dedicată autorităţilor publice locale, care oferă un pachet complet de soluţii financiare şi tehnice care facilitează accesarea acestor finanţări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite