Indemnizaţia de 35.000 de euro pentru creşterea copilului a fost suspendată. Era încasată de un tată din Sibiu, proprietar al mai multor firme
0Plata indemnizaţiei de 35.000 de euro acordată lunar pentru creşterea copilului a fost suspendată în urma unui control al Ministerului Muncii, anunţă Digi 24. Aceasta era încasată de către un bărbat din judeţul Sibiu, care ridica lunar aproape 160.000 de lei de la stat.
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a solicitat ANAF să facă verificări privind cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, de 35.000 de euro, beneficiar fiind o persoană din Sibiu. Pe durata verificărilor, plata acestei indemnizaţii este suspendată.
ANPIS a cerut ANAF sa facă verificări în cazul beneficiarului celei mai mari indemnizaţii de creştere a copilului, pentru a se stabili dacă acordarea acesteia este legală, au declarat pentru News,ro reprezentanţii ANPIS, care au precizat că, până la finalizarea cercetărilor plata nu va mai fi făcută.
Conform reprezentanţilor ANPIS, aceste verifciări erau necesare având în vedere nivelul indemnizaţiei primite, iar dacă ANAF va stabili că toate documentele sunt în legalitate şi că aceasta este indemnizaţia cuvenită, atunci beneficiarul va primi retroactiv sumele care au fost blocate.
Datele instituţiei, publicate luni, arată că cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea şi îngrijirea copilului încasată în prezent de un părinte se ridică la 159.084 de lei pe lună şi revine unei persoane care a realizat un venit mediu lunar de 187.158 de lei ca membru asociat sau persoană fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit datelor publicate luni de către Ministerul Muncii.
După 1 iulie, dată la care a intrat în vigoare noua lege ce stipulează un plafon de 85% pentru indemnizaţie, un număr de 129.226 de femei şi 13.764 de bărbaţi au depus dosare pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, arată Ministerul Muncii.
Acesta a constatat că 242 persoane, adică un procent de de numai 0,17% din totalul celor 142.990 de beneficiari, consumă o treime din bugetul alocat.
„În acest moment, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă“, anunţa ieri Ministerul Muncii.