FMI: Guvernul ar trebui să se gândească de două ori când majorează pensiile şi salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fmi

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că România riscă în continuare să nu se încadreze în ţinta de deficit şi că Guvernul ar trebui să reevalueze majorările de salarii şi pensii pe care vrea să le facă.

O echipă a FMI condusă de Jaewoo Lee, a vizitat România în perioada 6-12 noiembrie, pentru a discuta evoluţiile macroeconomice şi politice recente.

„Activitatea economică din România rămâne puternică, cu o rată scăzută a şomajului. Preocupările legate de supraîncălzire s-au diminuat, dat fiind recenta încetinire a ritmului de activitate, iar presiunile inflaţioniste din acest an par să fi atins punctul culminant. Banca Naţională a României a înăsprit politica monetară şi managementul lichidităţii, contribuind la limitarea presiunilor inflaţioniste. În continuare ar trebui menţinută tendinţa de înăsprire a politicii, pentru a tempera aşteptările inflaţioniste şi pentru a contracara riscurile externe. Sănătatea sistemului financiar s-a îmbunătăţit, iar plafonarea serviciului datoriei la un anumit procent din venit pentru împrumuturile acordate populaţiei ar trebui să contribuie la menţinerea stabilităţii financiare”, a declarat Jaewoo Lee, la finalul misiunii.

Menţinerea deficitului în ţintă rămâne în pericol

Potrivit lui, în ciuda câtorva ani de creştere puternică, deficitul bugetar a crescut, deşi în perioadele favorabile ar fi trebuit să scadă, iar menţinerea deficitului în ţinta asumată pentru 2018 rămâne în pericol, fără măsuri suplimentare.

În acelaşi timp, compoziţia cheltuielilor este din ce în ce mai înclinată către elemente rigide, în detrimentul investiţiilor publice, mai spune Lee. Potrivit lui, bugetul pentru anul 2019 şi cadrul fiscal pe termen mediu trebuie să vizeze deficite mai mici, în conformitate cu angajamentele luate faţă de Uniunea Europeană (UE) şi ar trebui ca raportul datoriei publice în PIB să fie menţinut pe o tendinţă descendentă.

Este nevoie de „măsuri de înaltă calitate”

FMI susţine că este nevoie de „măsuri de înaltă calitate“, fiind binevenite iniţiativele din prezent de eficientizare a cheltuielilor publice şi a achiziţiilor centralizate. De asemenea, este esenţială modernizarea administraţiei fiscale.

„Mai mult, creşterea salariilor din sectorul public şi modificările planificate pentru sistemul de pensii ar trebui reevaluate prin prisma implicaţiilor lor negative asupra sustenabilităţii fiscale şi asupra creşterii pe termen lung”, mai spune Lee.

„Sunt necesare reforme structurale bine direcţionate şi o guvernare puternică pentru a majora potenţialul de creştere. Consolidarea instituţiilor ce se ocupă de investiţii rămâne o prioritate pentru a contribui la abordarea deficitului important de infrastructură al României, inclusiv prin facilitarea unei absorbţii mai mari a fondurilor UE. Guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat poate fi îmbunătăţită, iar scutirile de la Legea 111/2016 ar trebui evitate. Fondul suveran de investiţii plănuit ar trebui să respecte cele mai bune practici internaţionale. România ar trebui să continue lupta împotriva corupţiei, deoarece reducerea corupţiei contribuie la îmbunătăţirea veniturilor guvernamentale, sporirea eficienţei cheltuielilor şi consolidarea competitivităţii. Mai multe iniţiative legislative recente au creat incertitudini, generând preocupări legate de buna guvernanţă şi sistemul financiar, care reprezintă o bază pentru o creştere durabilă pe termen lung”, a conchis oficialul FMI.

Oficialii misiunii au mai transmis că au avut discuţii fructuoase cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, dar şi cu alţi oficiali guvernamentali, cu reprezentanţi din sectorul privat şi cu organizaţiile societăţii civile. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite