Economist: România poate intra într-o criză mai mare decât cea din 2008. „Taxa pe hărnicie” nu e spre binele românilor, e o fentă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economie - criza - calcule - FOTO 123 RF

Noua formă a OUG 114, care impozitează băncile în funcţie de cota de piaţă, stimulând sectorul atât în mod pozitiv, cât şi negativ, poate duce la exagerarea creditării, adică să se dea foarte mulţi bani cu risc mare şi dobânda mică, ceea ce va conduce la o criză mai mare decât cea declanşată în 2008 de SUA.

„SUA a greşit dezastruos între 2000-2005 permiţând sectorului bancar să dea credite multe la dobânda foarte mică cu un risc foarte mare. Ce s-a întâmplat? O bulă nemaiîntâlnită în istoria Americii şi cea mai mare criză. De ce să facem greşelile altora? În economii foarte puternice, când au încurajat creditarea agresivă, s-a generat o criză. Pe termen scurt, în SUA a fost bine, apoi a explodat”, a declarat Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari, la digi24.

Potrivit analizei efectuate de analist asupra companiilor din România, în ultimii zece ani, s-a constatat că cele mai proaste investiţi s-au făcut când banii s-au obţinut uşor.

„Nu calculezi cu mare atenţie proiectele. Arunci banii pe fereastră. Când banii au fost mai scumpi au fost făcute cele mai bune investiţii. Din interese politice, fugim după fenta. Se spune că dobânda practică de bănci pentru companii e ridicată. Faţă de ce? Dacă dai bani statului român pe termen lung obţii o dobânda între 4-5%. Astăzi e 4,7%, cea mai mare din Europa. Dacă o bancă dă bani statului român şi obţine o dobânda de 4,7% în condiţiile în care inflaţia e 4,6% cu cât să creditezi o companie?”, a spus Guda.

Potrivit acestuia, dobânda medie practicată de bănci pentrut creditele acordate companiilor de 8% e foarte potrivită, adecvată.

„Aş vrea să întreb mediul de afaceri, companiile, în special microîntreprinderile, va ajută mult o dobânda de la 8% la 6%, când tu nu ai oameni să îţi desfăşori activitatea de zi cu zi? Cu ce te ajută când nu ai autostrăzi, oameni? Nu poţi să fii competitiv pentru că concurentul tău face evaziune. Cu ce te ajută dacă nu eşti competitiv la exporturi?”, a spus Guda.

În opinia analistului, cea mai bună soluţie e să anuleze o asemenea măsură şi să se pună o taxă pe activele bancare la un nivel decent: „Să o legi de ROBOR, de costul de finanţare pe care băncile îl percep la credite fără ancorare în fundamente economice, e o mişcare politică ca să ia faţa românilor. Susţin cu această fentă că vor să constrângă sectorul bancar spre binele românilor, dar nu e spre binelor românilor. Mai târziu ne vor face foarte mult rău”.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, în urma discuâţiilor purtate cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) că actul normativ de modificare a OUG 114, cel puţin partea bancară, ar putea intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

Teodorovici a precizat că s-a discutat despre impozitarea băncilor în funcţie de cota de piaţă a acestora, taxa urmând să fie de 0,2% pentru băncile cu cota de piaţă sub 1% şi 0,4% pentru cota de piaţă de peste 1%. Şi masa impozabilă a fost redusă, prin elimiarea unei mari părţi din activele financiare.

Citeşte şi:

Se schimbă modul de calcul a ratelor la credite. Ce bănci vor plăti cele mai mari „taxe pe hărnicie”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite