Comisia Europeană: Plafonarea preţurilor la gaze încalcă regulile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană susţine că mecanismul prin care România a plafonat preţurile la gazele naturale, în luna decembrie, prin Ordonanţa 114, contravine regulilor europene şi nu protejează de fapt consumatorii casnici. Instituţia ne-a trimis, joi, o scrisoare de avertisment în acest sens.

Prin Ordonanţa 114, Guvernul a decis plafonarea preţurilor gazelor naturale în următorii trei ani, la nivelul de 68 lei/MWh, pentru consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare.

„În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

De asemenea, Comisia mai consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru a atinge în mod sustenabil obiectivul de a proteja consumatorii casnici de creşteri excesive ale preţurilor.

Drept urmare, Comisia Europeană a trimis joi ţării noastre o scrisoare de punere în întârziere pentru punerea incorectă în aplicare a anumitor cerinţe din Directiva privind gazele naturale şi din Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze. Potrivit CE, aceste instrumente vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială.

Prună, USR: Ordonanţa nu serveşte intereselor României

Deputatul USR Cristina Prună susţine decizia CE de joi este „primul semn oficial că OUG114 contravine legislaţiei europene şi confirmă ceea ce USR susţine de două luni: Ordonanţa nu serveşte intereselor României, ci pe cele personale ale unui grup care a pus mâna pe justiţia şi economia acestei ţări şi de care trebuie să scăpăm cât mai repede”

Ea spune că, Guvernul, adoptând OUG114, a încălcat regulile de concurenţă şi de competitivitate ale UE privind piaţa gazelor naturale iar Comisia consideră că aceste măsuri nu asigură un cadru adecvat pentru protecţia consumatorilor care nu îşi pot plăti factura la gaze.

„Dacă în două luni statul român român nu se va conforma, atunci, se vor deschide procedurile de declanşare a infringementului. Adică amenzi usturătoare pentru România plătite tot din taxele şi impozitele oamenilor”, scrie Prună, pe Facebook.

Ce urmează 

Dacă statul membru în cauză nu comunică măsurile prin care transpune integral dispoziţiile directivelor sau dacă nu ia măsuri pentru a înlătura suspiciunea că a fost încălcată legislaţia UE, Comisia poate iniţia o procedură formală de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement). Procedura urmează o serie de etape prevăzute în tratatele UE, fiecare dintre ele încheindu-se cu o decizie oficială:

1. Comisia trimite o scrisoare de punere în întârziere, solicitând informaţii suplimentare de la ţara în cauză. Aceasta din urmă trebuie să trimită un răspuns detaliat într-un anumit termen, de obicei de 2 luni.

2. Dacă ajunge la concluzia că ţara nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în baza legislaţiei UE, Comisia poate trimite un aviz motivat – o solicitare oficială de a se conforma legislaţiei UE. Avizul conţine motivele pentru care Comisia consideră că ţara respectivă încalcă legislaţia UE, precum şi solicitarea ca statul membru să informeze Comisia, de obicei în termen de 2 luni, cu privire la măsurile luate.

3. Dacă statul membru continuă să nu se conformeze, Comisia poate decide să înainteze cazul Curţii de Justiţie. Majoritatea cazurilor sunt soluţionate înainte de a fi aduse în faţa Curţii.

4. Dacă statul membru nu comunică la timp măsurile de transpunere a dispoziţiilor directivei, Comisia poate solicita Curţii să aplice sancţiuni.

5. Dacă hotărârea Curţii stabileşte că statul a încălcat legislaţia UE, autorităţile naţionale trebuie să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite