
Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, înfiinţat la finalul anului trecut de Guvern, prin care se urmăreşte realizarea de investiţii locale, va primi în primul an de funcţionare un plafon total de 10 miliarde de lei, din cele 10 miliarde de euro planificate pentru următorii 20 de ani,
În anul 2019,
plafoanele de contractare şi de tragere acordate din disponibilităţile contului
curent general al Trezoreriei Statului la solicitarea Comisiei Naţionale de
Strategie şi Prognoză, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul
Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, sunt fiecare în sumă de 5.000 milioane
lei, potrivit proiectului de buget publicat joi seară de Ministerul Finanţelor.
Fondul de Dezvoltare
şi Investiţii a fost instituit prin ordonanţa 114 şi el va fi gestionat de
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), el urmând să aibă un buget total
de 10 miliarde de euro în cei 20 de ani de funcţionare.
Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost înfiinţat pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale primăriilor în domenii prioritare principale şi secundare, cum sunt: sănătate, educaţie, apă – canalizare, reţea de energie electrică şi reţea de gaze, transport, drumuri, salubrizare, cultură, culte, sport şi locuinţe. De asemenea, Fondul se utilizează şi pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale universităţilor.
Finanţarea acestor proiecte se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond. Sursa de finanţare a fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei statului în limita sumei de 10 miliarde euro echivalent lei calculat la cursul de schimb al BNR la data intrării în vigoare a legii, pe un interval de 20 de ani.
Investiţii eligibile a fi finanţate din Fond sunt investiţiile noi şi extinderea/finalizarea investiţiilor existente, constând în construcţii, modernizări şi dotări.
Unităţile/subdiviziunile
administrative-teritoriale şi universităţile beneficiare de granturi din Fond au
obligaţia de a restitui anual pe o perioadă fixă de 20 de ani o sumă reprezentând
contribuţia proprie la proiect.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: