Bancpost, amendată pentru practici comerciale incorecte: 200.000 de români ar putea primi înapoi 300 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sediu Bancpost

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a anunţat joi că a amendat Bancpost pentru practici comerciale incorecte, după ce a descoperit că aceasta a cedat un portofoliu de credite restante unui recuperator neautorizat.

„La data de 06.08.2018 ANPC a sancţionat contravenţional Bancpost S.A. cu amendă în valoare de 150.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte conform Legii 363/2007, cât şi pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor”, a informat joi ANPC.

Practicile comerciale incorecte la care face referire instituţia priveşte cesionarea portofoliului de credite neperformante către firma olandeză EFG New Europe Funding II B.V., care nu este autorizată de ANPC pentru a putea efectua operaţiuni de recuperare a creanţelor.

ANPC a cerut restituirea tuturor sumelor de bani percepute pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost, reprezentând dobânzi, dobânzi penalizatoare, penalităţi calculate si reţinute în perioada 11 iulie 2008 – 27 martie 2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.).

Potrivit ştirileprotv.ro, circa 200.000 de români ar putea primi înapoi dobânzile şi comisioanele în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro pe care le-au plătit, după ce s-au împrumutat la Bancpost, iar creditul lor a fost preluat de o firmă olandeză.

”În urma acţiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanţe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoană juridică neautorizată”, se arată în comunicat.

ANPC consideră că, faţă de debitorii cedaţi, nu au fost îndeplinite formalităţile prevăzute de lege, Bancpost are ”calitate procesuală pasivă şi nu se justifică calitatea de creditor a cesionarului faţă de debitorii cedaţi”.

”Întrucât cesionarul creditului nu a avut calitatea de bancă, instituţie de credit autorizată, dobânda calculată şi reţinută trebuia să fie zero pe întreaga perioadă a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018”, se arată în comunicat.

ANPC a anunţat că a informat şi următoarele instituţii: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor şi Banca Naţională a României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite