Banca Europeană de Investiţii acordă României un împrumut de 360 de milioane de euro pentru facilitarea absorbţiei fondurilor europene
0Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a semnat vineri trei contracte, cu Ministerul Finanţelor Publice, cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, prin care acordă României o finanţare în valoare de 360 milioane de euro pentru proiecte prioritare în cadrul Programelor Operaţionale ale Uniunii Europene din perioada 2014 – 2020, scrie Agerpres.ro.
Aceşti bani vor fi folosiţi pentru acoperirea parţială a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat în contul contribuţiei naţionale la investiţiile orientate către creştere din perioada de programare UE 2014 — 2020, în cadrul Programelor Operaţionale Competitivitate, Capital Uman şi anumite axe prioritare din Infrastructură Mare, potrivit sursei citate.
Contractul de finanţare a fost semnat de vicepreşedintele BEI, Cristian Popa, şi de ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
Acest împrumut va susţine Contractul Român de Parteneriat cu UE pentru perioada de programare 2014 — 2020, concentrându-se pe investiţii în sectoarele energiei, îmbunătăţirii mediului înconjurător, Cercetării-Dezvoltării şi Inovaţiei, Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiei, ocupării forţei de muncă, educaţiei şi beneficiilor sociale.
Împrumutul BEI urmează Împrumutului Strategic Naţional de Referinţă pentru Cofinanţare în valoare de 1 miliard de euro pentru proiecte din domeniul transporturilor şi mediului, celui în valoare de 300 de milioane de euro pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, oferite pentru perioada de programare 2007 — 2013 şi împrumutului în valoare de 300 de milioane de euro pentru proiecte din sectorul mediului, în cadrul Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare din perioada de programare UE 2014 — 2020, semnat pe 16 iunie 2016 la Luxemburg.
Tot vineri, BEI a semnat două Contracte de Servicii de Suport prin Consultanţă a Proiectelor, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP), respectiv cu Ministerul Fondurilor Europene.
Acordul cu ANAP prevede asistenţă tehnică pentru Agenţie, pentru crearea unei strategii naţionale de achiziţii publice, parte din condiţia fundamentală stabilită de UE pentru perioada de programare 2014 — 2020.