Balcon integrat în bucătărie
0
Dacă aveţi în vedere extinderea bucătăriei, aceasta poate fi o soluţie. Izolarea termică a balconului, atât a pereţilor şi ferestrelor, cât şi a tavanului, este o operaţiune obligatorie.
Ioana Florea din Bucureşti a hotărât să-şi extindă bucătăria prin includerea balconului în acest spaţiu. După obţinerea autorizaţiilor necesare, a trecut la lucru.
Mai întâi, a scos ferestrele şi uşa care dădeau spre balcon. Parapetul despărţitor nu a putut fi dărâmat, pentru că face parte din structura de rezistenţă a clădirii. Ingenioasă din fire, Ioana a folosit însă acest parapet, după o finisare prealabilă, drept suport pentru cuptorul cu microunde.
Este exact ce i-ar fi recomandat să facă şi un specialist în design. „Acest parapet poate fi folosit ca suport pentru blatul de masă sau bar, dar şi ca spaţiu pentru plante sau alte obiecte decorative”, spune Alexandru Bălan, asociat în cadrul biroului de proiectare One Design.
Hidroizolaţia poate fi necesară
Următorii paşi pe care i-a urmat Ioana au fost izolarea termică a balconului, montajul de gresie, finisarea pereţilor şi a tavanului. „Izolarea termică este obligatorie, atât pentru balconul proprietarului, cât şi şi pentru cel al vecinului de la etajul superior, pentru evitarea apariţiei igrasiei. Dacă este necesar, trebuie efectuată şi o hidroizolaţie”, explică Bălan.
Ioana a folosit pentru izolarea termică ferestre termoizolante cu ramă din PVC, plăci de gips-carton verde şi vată termoizolantă pentru tavan şi parapetul existent al balconului, construit din beton. Bucureşteanca a făcut însă o greşeală.
„Nu am luat în calcul faptul că, prin această extindere, volumul camerei s-a mărit. Caloriferul existent nu mai face acum faţă noii încăperi şi în anotimpul rece este mai frig”, explică Ioana. Ce ar fi trebuit să facă pentru a evita această situaţie? Să apeleze la un specialist care să facă un calcul termic pentru a determina capacitatea de încălzire a radiatorului existent şi dacă acesta trebuie înlocuit.
Nu neglijaţi factorul estetic
Ioana mai are o nemulţumire. „Sârmele pe care pun rufele la uscat se află în balcon. Priveliştea nu este prea plăcută pentru vizitatori, mai ales că intrarea în apartament se face direct prin bucătărie”, spune ea. În plus, pentru că nu a prevăzut şi montajul unei şine pentru perdele pe tavanul balconului, bucureşteanca se plânge că seara, când aprinde lumina, toţi vecinii se uită în bucătăria ei.
Soluţia a fost una de compromis: montarea unei jaluzele tip sul, ancorată pe tavanul vechii bucătării. Astfel, seara, balconul este în continuare separat de bucătărie. Cât costă integrarea balconului în bucătărie? Un preţ mediu al pieţei este 180-200 de euro pe metru pătrat.