Aurul, investiția perfectă. De unde îl putem cumpăra și cum aflăm dacă e fals
0Prețul aurului a crescut cu peste 120 de lei într-un singur an, analiștii punând scumpirea pe seama contextului geopolitic extrem de incert, care determină tot mai mulți oameni să cumpere aur, considerându-l un activ sigur, de refugiu, care nu se va devalorifica prea curând.

Marți, 18 martie 2025, BNR a afișat o cotă de 442,32 lei pentru un gram de aur, cu 2,6 lei mai mult decât luni și cu peste 120 de lei mai mult decât în urmă cu un an, când gramul de aur costa 316,4 lei.

Recordul de preț a fost înregistrat la 20 februarie a.c., când gramul de aur costa 452.3179 lei.
Lingouri sau bijuterii din aur? Ce tip de investiție este mai avantajoasă
Potrivit specialiștilor, achiziția lingourilor din aur este cea mai rentabilă pe termen lung datorită valorii apropiate de prețul spot al aurului și lipsei costurilor adiționale.
În schimb, bijuteriile din aur aduc și beneficii non-financiare, prin valoarea estetică sau sentimentală. Ambele au un principal avantaj comun, acela de a se converti în lichiditate imediată oriunde în lume, cu o valoare în constantă creștere.
„Prețul aurului s-a majorat constant în ultimul an. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând un câștig de 608 lei, sau de 109%. Desigur, aceste valori sunt estimări simple, bazându-ne pe date din trecut, nefiind o garanție a câștigurilor viitoare”, declara la finalul anului trecut Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.
De altfel, în ultimele două decenii, prețul aurului a crescut cu peste 800%, depășind recent recordul de 3.000 de dolari pe uncie, pe măsură ce tensiunile geopolitice au crescut cererea de active sigure.
De unde poți cumpăra aur, fizic sau online
Pentru a cumpăra sau investi în aur cei interesați au la dispoziție două metode: fie cumpără aur fizic, fie sub formă de instrumente financiare tranzacționabile, adică de la bursă.
Cei care vor să cumpere online au mai multe variante: fie de la Bursa de Valori București, cu ajutorul brokerilor din România; fie prin cumpărarea unui ETF (exchange traded fund) ce are la bază investiția în aur fizic, de la brokerii care acționează pe bursele externe; fie prin cumpărarea unui CFD (contract fără diferență) tot de la brokeri.
„Printre avantajele cumpărării de aur sub această formă se numără: lichiditate crescută deoarece poți vinde oricând, costuri mici de achiziție deoarece nu sunt incluse costuri de transport sau de depozitare și faptul că prețul gramului de aur va fi foarte asemănător cu cel real, adică cel setat de cursul BNR”, au explicat reprezentanții Magnor.
Cei care vor să cumpere aur în formă fizică au mai multe surse: fie de la BNR, care poate fi păstrat în seiful băncii; fie de la magazine de specialitate; fie de la o casă de amanet care oferă servicii de amanet aur.
Ce trebuie să știi despre procesul de cumpărare a aurului
Cei care vor să cumpere aur sub formă fizică trebuie să știe câteva detalii, inclusiv tehnice, despre:
Titlu, adică proporția de metal prețios conținut într-un obiect, proporție ce va fi exprimată în miimi. În România doar următoarele titluri sunt legale: 375‰; 500‰; 585‰; 750‰; 833‰; 900‰; 916‰ si aur fin 999‰;
Marca, adică semnul care se aplică pe obiecte din metale prețioase/bijuterii. Există trei tipuri de mărci. Cele de certificare, aplicate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, cele de garanție proprie, aplicate de către producător intern, importator sau vânzător și marca titlului, în funcție de titlul metalului.
Pentru a îndeplini condițiile legale de vânzare aurul trebuie să fie marcat fie cu marca de certificare, fie cu cea de garanție proprie și marca titlului.
Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi bijuterii
Bijuteriile sunt mai scumpe decât prețul general al aurului, pentru că în prețul final este inclusă și manopera.
Astfel, cei care vor să cumpere aur sau bijuterii din aur, trebuie să ia în calcul și următoarele aspecte:
- Înainte de a cumpăra online sau offline documentează-te în legătură cu prețul aurului pe gram;
- Există mai multe tipuri de aur: aur galben, ce poate conține și argint, cupru sau zinc, aur roz, care se poate realiza din aur și cupru sau aur alb, un aliaj între aur galben și mangan sau paladiu;
- Orice magazin/casă de amanet trebuie să-ți elibereze un certificat de calitate care să ateste autenticitatea bijuteriei pe care ai achiziționat-o;
- Poți realiza testul magnetului pentru a descoperi falsurile. Dacă bijuteria a fost doar suflată cu aur și nu este integral din aur, atunci va fi atrasă de magnet. De luat în calcul și faptul că multe bijuterii conțin și metale comune precum arcuri pentru sistemele de închidere;
- Nu uita că bijuteriile cumpărate de la casele de amanet vor avea prețuri mai mici deoarece nu se vor lua în calcul manopera și pierderile.