ASF retrage autorizaţia de funcţionare a Forte Asigurări şi cere intrarea companiei în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) retrage autorizaţia de funcţionare a companiei Forte Asigurări şi cere deschiderea procedurii de faliment, după ce a respins propunerea societăţii de intermediere financiară BBP Bandenia PLC de intrare directă în acţionariatul asigurătorului.

Forte Asigurări este deţinută de LGS Holding Limited din Marea Britanie în proporţie de 99,97%, care este controlat la rândul său de Bandenia PLC. Restul titlurilor, de 0,03%, sunt în posesia OMV Petrom.

Consiliul ASF a aprobat în şedinţa de marţi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Forte Asigurări Reasigurări, “ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment”.

Falimentul societăţii trebuie să fie confirmat de o instanţă de judecată, ca în cazul companiei Astra Asigurări.

ASF a luat decizia de a introduce asigurătorul în procedura de faliment după ce a respins proiectul de achiziţie depus de BBP Bandenia PLC pentru a intra direct în acţionariatul companiei, prin dobândirea unei participaţii calificate.

Investitorul se angajase să realizeze o infuzie de capital de 12 milioane de euro după ce ar fi intrat în acţionariat, însă nu a prezentat autorităţii documente prin care să ateste capacitatea de a susţine majorarea de capital.

Forte Asigurări a fost una dintre companiile care nu au realizat planurile de măsuri asumate faţă de ASF în urma exerciţiului de evaluare realizat de autoritate la finele anului trecut pentru 21 de companii, cu o cotă de piaţă cumulată de circa 20%.

Exerciţiul de evaluare  a evidenţiat că Forte Asigurari, cu o cotă de piaţă de 0,26%, nu îndeplinea condiţiile legale de solvabilitate şi nu deţinea active a căror valoare să acopere angajamentele asumate în contractele de asigurări.

Mai mult, pentru Forte a fost aplicată o ajustare a capitalurilor de 61%, în urma căreia rata de solvavilitate s-a situate sub 100%.

ASF i-a interzis companiei în noiembrie 2014 să subscrie contracte noi de asigurări de garanţii, după un control în care a găsit mai multe neregului în activitatea companiei.

Asigurătorul are un capital de 33,3 milioane lei, ultima infuzie fiind realizată în prima jumătate a anului trecut, în valoare de trei milioane lei.

Acţionarii fuseseră convocaţi în toamna anului trecut pentru o majorare de capital de şase milioane euro şi pentru virarea unei tranşe de şapte milioane lei, dintr-un aport de zece milioane lei aprobat cu un an în urmă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite