Americanii acuză din nou lipsa de interes faţă de sectorul energetic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul energetic trebuie să devină prioritar în România, altfel va genera probleme grave, va afecta climatul investiţional şi creşterea economică a ţării, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham).

"AmCham Romania îşi exprimă îngrijorarea faţă de lipsa de prioritate acordată sectorului energetic în România, dincolo de nivelul declarativ şi strategii rămase pe hârtie", se arată în documentul organizaţiei.

AmCham subliniază că directivele europene din domeniul electricităţii şi al gazelor naturale (cele două directive din Pachetul 3 aprobat de Comisia Europeană în 2009) ar fi trebuit transpuse în legislaţia românească până la data de 3 martie 2011, în urma unei consultări meticuloase şi sistematice cu părţile interesate, inclusiv comunitatea de afaceri.

"Cu toate că o consultare formală a fost organizată de  Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, date fiind importanţa transpunerii celor două Directive şi implicaţiile asupra mediului de afaceri, considerăm că o consultare profundă şi reală este esenţială pentru a identifica cele mai bune soluţii pentru România", mai spun reprezentanţii AmCham.

Este necesară o strategie pe termen lung

De asemenea, organizaţia recomandă autorităţilor să asigure independenţa şi transparenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) odată cu noua legislaţie românească care va transpune directivele menţionate, întrucât independenţa şi transparenţa ANRE sunt esenţiale pentru un sector energetic funcţional în România şi pentru a creşte încrederea investitorilor în acest domeniu.

 "Credem cu tărie că un sector energetic sănatos şi eficient are o importanţă crucială pentru o economie robustă şi competitivă. O strategie câştigătoare constă în elaborarea unor politici energetice pe termen lung, stabile, transparente, predictibile care vor atrage investiţii şi vor genera schimbările necesare dezvoltării unei infrastructuri energetice sustenabile. Transpunerea Directivelor europene privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice şi în sectorul gazelor natural este un pas important în acest sens, iar autorităţile române ar trebui să acorde prioritate procesului" a spus Carmen Neagu, vicepreşedinte AmCham.

Ambasadorul SUA: Privatizaţi companiile de stat!

În urmă cu două săptămâni, într-un discurs public, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a criticat în termeni extrem de duri politica energetică a României.

Pornind de la ideea că avem nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro doar în sectorul energetic, el a subliniat că piaţa de capital poate juca un rol extrem de important. „Nu poate exista creştere economică în lipsa unor rezerve energetice sigure şi a infrastructurii necesare, iar sectorul energetic din România va necesita noi investiţii semnificative pentru a putea deveni motorul, şi nu o piedică în calea redresării economice a României", a precizat oficialul american.

„Iar acest lucru nu se va realiza atâta vreme cât aceste active aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcţie de interesele proprii", a continuat el.

Citiţi aici ce a mai spus ambasadorul SUA.

În replică, Adriean Videanu, prim-vicepreşedintele al PDL şi fost ministru al Economiei, a declarat că economia românească s-a maturizat suficient ca procesul de privatizare să fie unul calitativ şi unul cantitativ, iar sfaturile de genul "Privatizaţi!" nu mai sunt utile pentru Guvern.

"Eu vreau să-i dau un singur exemplu domnului ambasador. Profitul lui Hidroelectrica a crescut de câteva ori în 2010, faţă de 2009. Pe profit operaţional era de 1.300%, ceea ce este enorm.(...) Realitatea îl contrazice pe domnul ambasador. România, astăzi, nu cred că este în stare să privatizeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz şi să rămână cu ceilalţi producători din zona energiei în aer. Este o problemă de interes naţional, atât economic, cât şi strategic pentru România", a spus Videanu.

Citiţi aici mai multe declaraţii pe această temă ale lui Videanu.

La rândul său, Mihai David, care a condus Hidroelectrica până la începutul acestui an, iar în prezent este membru în Consiliul de Administraţie, consideră că americanii îi sprijină pe cei de la Franklin Templeton, administratorii Fondului Proprietatea, în încercarea acestora de a prelua controlul companiilor energetice de stat din România.

Vedeţi aici mai multe despre ce a replicat Mihai David.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite