Ambasadele României în 11 ţări importante vor avea ataşaţi agricoli. Cine poate candida pentru aceste posturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vrea să promoveze România prin ataşaţi agricoli
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vrea să promoveze România prin ataşaţi agricoli

România va avea primul ataşat agricol în Iordania până la finele lunii martie, suma totală alocată pentru cei 10 -11 ataşaţi agricoli fiind estimată la 500.000 de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o conferinţă de presă.

"Voi avea, în cadrul noii organigrame, un servicu de comerţ exterior şi promovare iar ataşaţii agricoli vor intra în cadrul acestui serviciu. Hotărârea de Guvern se află deja la Ministerul de Externe şi la celelalte 5 ministere avizatoare şi sper ca în trei săptămâni să fie adoptată.

După aceea va mai fi încă o Hotărâre de Guvern, deci alte trei săptămâni, cu măsurile de aplicare şi după aceea vom anunţa desfăşurarea concursului printre cei 9.000 de angajaţi ai Ministerului Agriculturii“, a spus ministrul.

Poate participa oricine respectă nişte condiţii. Vor fi examene extrem de corecte şi vă garantez că nu va fi nimeni admis fără sa răspundă corespunzător chestionarului din examen", a mai spus Irimescu.

Acesta a precizat că doar un euroconsilier din MADR care vorbeşte araba şi care este foarte pregătit pentru acest domeniu nu va da examen.

În ce ţări vor fi trimişi ataşaţii

"O să am şi un tânăr care nu va da examen, este un euroconsilier care ştie limba arabă şi nu am alt vorbitor de limba arabă. Ştie extrem de bine sectorul şi va pleca în Iordania. Sper ca până la sfârşitul lunii martie să ajungă la post dintre cei 11-12 ataşaţi pe care ni i-am propus.
Iniţial am zis 10 ataşaţi, dar a venit suplimentar Egiptul, o destinaţie importantă a exporturilor noastre şi Geneva, pentru că de ani de zile mi s-a solicitat trimiterea la post a unui expert pe agricultură, acolo unde este sediul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Nu ştim încă exact, vom revedea lista capitalelor unde vor ajunge aceşti ataşaţi.
Doream şi în Republica Moldova dar nu ştiu dacă nu va fi interpretat politic. În opinia mea, viitorii ataşaţi trebuie să ştie foarte bine OMC, cu cei trei piloni: susţinerea pe piaţă, susţinerea exporturilor şi accesul pe piaţă", a explicat Irimescu.

O primă variantă cu ţările unde vor ajunge ataşaţii agricoli a fost anunţată în luna decembrie şi era vorba de Spania, Germania, Turcia, SUA, China, Rusia, Republica Moldova, Iordania, Egipt şi Israel.

Buget de 500.000 de euro

În privinţa costurilor, şeful de la Agricultură a subliniat că acestea nu vor fi foarte mari, suma estimată pentru toţi ataşaţii fiind în jur de 500.000 de euro pe an, respectiv 40.000 de euro pe ataşat.

"După calculele mele un ataşat agricol îşi defăşoară activitatea în ambasade, care au şi spaţii de cazare.
În cazul în care nu au trebuie să oferim cazare, iar salariile nu sunt foarte mari, respectiv undeva la 2.000 de euro, înmulţit cu 12 ataşaţi sunt 24.000 euro şi dacă mai adăugăm cheltuielile cu cazarea, acolo unde este cazul, nu cred că vom depăşi 40.000 de euro pe ataşat şi ajungem cu o sumă care nu va depăşi 500.000 de euro pe an.
Dacă ne uităm câţi bani pierde România pe dezvoltare rurală, nu cred că este o sumă mare", a adăugat Irimescu.

Decizia de a trimite ataşaţi agricoli în anumite ţări vizează în primul rând creşterea exporturilor de produse agroalimentare româneşti şi promovarea acestora pe noi pieţe.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite