Alertă la BNR: deputatul Daniel Zamfir a depus un proiect prin care elimină imunitatea de care beneficiază şefii BNR.„Excede cadrul constituţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Consiliului de Administraţie nu răspund nici penal, nici civil, pentru consecinţele deciziilor lor
Membrii Consiliului de Administraţie nu răspund nici penal, nici civil, pentru consecinţele deciziilor lor

Deputatul Daniel Zamfir a depus un proiect de lege prin care propune schimbarea statului Băncii Naţionale a României (BNR), astfel încât conducerea băncii centrale să nu mai beneficieze de imunitate totală, atât civilă, cât şi penală.

„E vorba de abrogarea acelui articol din statului BNR, art 25. alin. 3 şi 4, care se referă la imunitatea membrilor din Consiliul de Administraţie, că nu răspund nici penal, nici civil pentru ce fac. Aliniatul 4 spune că, dacă cineva îi dă în judecată, costurile sunt suportate de BNR“, a declarat Zamfir, citat de News.ro.

Potrivit articolului 25 din Legea privind statutul Băncii Naţionale a României, care datează din anul 2004, la aliniatul 3 se menţionează că „membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială“.

Aliniatul 4 prevede că toate cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la aliniatul anterior se suportă de Banca Naţională a României.

„Aici am un fundament foarte puternic, e legat de cererea de reexaminare a preşedintelui cu privire la înfiinţarea Comitetului de Macroprudenţialitate. El a spus că articolul 11 alin 2 din acea lege, care este copy-paste din statutul BNR, exced cadrul constitutional, a spus-o chiar preşedintele“, a menţionat Zamfir.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, pe 8 aprilie, reexaminarea Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar national, prin care se înfiinţează Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

Unul dintre aspectele invocate în cererea de reexaminare vizează imunitatea acordată membrilor Comitetului.

„Art. 11 alin. (2) din legea transmisă la promulgare exonerează de răspundere civilă şi penală persoanele care au deţinut sau deţin calitatea de membru al Consiliului general, al unei comisii tehnice sau care lucrează sau au lucrat în cadrul secretariatului Comitetului pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceştia au acţionat cu bună credinţă. Prin modul de reglementare al art. 11 alin. (2) se instituie un nou tip de imunitate pentru o categorie de demnitari şi funcţionari publici, imunitate ce excede cadrului constituţional, ceea ce impune o clarificare legislativă în sensul punerii de acord a recomandărilor europene în materie implementate cu reglementările interne“, se arată în cererea de reexaminare a preşedintelui.

Zamfir a precizat că acest articol va fi modificat când ajunge legea în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială va fi format din reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului.

Preşedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR. 

Zamfir a adăugat că propunerea sa de anulare a imunităţii va fi depusă după ce o discută în cadrul Partidului Naţional Liberal, dar vrea să le prezinte iniţiativa legislativă şi parlamentarilor din Partidul Social Democrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite