Al doilea magazin IKEA în România. Amănunte despre tranzacţie şi planurile de expansiune ale proprietarului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinul din Băneasa a fost un succes neaşteptat
Magazinul din Băneasa a fost un succes neaşteptat

IKEA va deschide un nou magazin în Bucureşti, după opt ani în care a avut în România o strategie cel puţin interesantă. Chiar neaşteptată, pe alocuri. Adevărul Financiar vă prezintă detaliile investiţiei care aduce în Capitală al doilea magazin IKEA în România.

După ce în 2010 a cumpărat 5,3 hectare din terenul fostei fabrici Timpuri Noi, pe care se dezvoltă acum un mare proiect ce vizează construcţia de clădiri de birouri şi spaţii comerciale, dar şi un ansambru rezidenţial, IKEA a făcut în sfârşit anunţul aşteptat încă de atunci de mulţi: va deschide un nou magazin în Bucureşti.

Al doilea magazin IKEA în România. Valoarea terenului, confidenţială

Grupul suedez a făcut publică, la sfârşitul săptămânii trecute, achiziţia unui teren cu o suprafaţă de 13,7 hectare pe bulevardul Pallady, într-o zonă în care se află deja Metro, Decathlon, Auchan, Jumbo şi Dedeman.

Dacă în 2010 a plătit pentru terenul din Timpuri Noi 34,6 milioane de euro, valoarea actualei tranzacţii a rămas confidenţială, notează adevarulfinanciar.ro.

IKEA este prezentă în România încă din 2007, după o investiţie de 25 de milioane de euro, cu magazinul din zona comercială Băneasa, într-o primă fază o franciză deţinută de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

În 2010, operaţiunile au fost preluate de grupul suedez, în urma unei tranzacţii de 30 de milioane de euro.

Adevărul Financiar vă propune o analiză a evoluţiei IKEA în cei opt ani de prezenţă în România, în care compania fondată de Ingvar Kamprad – unul dintre cei mai discreţi dintre bogaţii Europei, cu o avere de peste 51 de miliarde de dolari – a fost prezentă activă atât pe piaţa de retail, cât şi pe cea imobiliară.

Unitatea din Băneasa, o apariţie în forţă

IKEA Băneasa a fost inaugurat la 21 martie 2007, fiind atunci al 253-lea magazin deschis de IKEA la nivel mondial. Pentru amatorii de statistici, şi nu doar, România era a 35-a ţară în care IKEA intra pe piaţă.

Magazinul se întinde pe o suprafaţă de 26.000 mp şi dispune de 1.500 de locuri de parcare şi un restaurant de 470 de locuri.

Deschiderea magazinului venea în plin boom imobiliar, iar profeţiile analiştilor care credeau că IKEA ar putea merge în pierdere în primul an IKEA au fost spulberate de un profit de 4,6 milioane de euro.

Până în 2010, IKEA Băneasa a fost operat de companiile omului de afaceri Puiu Popoviciu, cunoscut drept ginerele unuia dintre apropiaţii lui Nicolae Ceauşescu, Ion Dincă (poreclit Teleagă).

După ce a fost preluat de suedezi, magazinul şi-a dezvoltat strategiile de vânzări, astfel că în 2014 IKEA a ajuns la o cifră de afaceri de aproximativ 106 milioane de euro, cu 6,45% mai mare faţă de anul anterior.

Tot în 2014, divizia IKEA Food raporta o cifră de afaceri de 7,5 milioane de lei, în creştere cu 3% faţă de 2013.

Al doilea magazin IKEA în România. Timpuri Noi, o repoziţionare pe piaţă

La numai trei luni după parafarea tranzacţiei cu Puiu Popoviciu, IKEA cumpăra, prin divizia Interprime Properties, peste cinci hectare din terenul uzinei Timpuri Noi, una dintre fabricile comuniste aflate permanent în atenţia lui Nicolae Ceauşescu.

IKEA a avut competitori serioşi în demersurile pentru obţinerea terenului. Pe la masa negocierilor s-au perindat majoritatea lanţurilor internaţionale de retail, printre care şi francezii de la Auchan, care au fost interesaţi de achiziţia întregului lot de teren.

Kaufland voia 20.000 de metri pătraţi pentru a-şi deschide un nou magazin, Mega Image – parte a grupului belgian Delhaize – era interesat de 10.000 de metri pătraţi, în vreme ce un investitor israelian intenţiona să construiască un hotel pe 4.000 de metri pătraţi din platforma fostei fabrici.

Pe terenul care a valorat 34,6 milioane de euro se credea că IKEA va construi un nou magazin, însă compania avea alte planuri – un complex de afaceri şi unul imobiliar.

Potrivit planurilor celor de la IKEA, până în 2016 vor fi ridicate două clădiri de birouri de 10 etaje, cu o suprafaţă închiriabilă de 30.000 metri pătraţi.

În plan mai este o clădire de birouri, dar şi un complex rezidenţial cu o capaciatate de 700 de apartamente.

Dar ideea construirii unui nou magazin nu a fost abandonată. Mai mult, după plecarea Nokia, se vehiculase ideea că IKEA ar fi interesată de fabrica de la Jucu (Cluj), pentru construcţia unei hale de producţie.

După ce a sondat terenul şi pe la Braşov, IKEA va deschide în final al doilea magazin tot în Bucureşti. Terenul de pe bulevardul Pallady este perfect pentru această investiţie, în condiţiile în care are deja PUZ aprobat pentru activitate de retail şi clădire cu 25 de etaje.

Al doilea magazin IKEA în România. Modestul domn Kamprad

Ingvar Kamprad are 89 de ani şi este cel mai bogat om de afaceri din Suedia, însă unele medii îl creditează drept averea numărul 1 a Europei.

Kamprad a fondat IKEA în 1943, pe când avea doar 17 ani şi vindea mărunţişuri gen pixuri, portofele, rame de tablou, feţe de masă, ceasuri, chibrituri, bijuterii, ciorapi din nailon. Piese de mobilier a început să vândă din 1947.

Primul magazin IKEA a fost deschis în 1958, în Suedia. Până la începutul anilor ’70 a mai deschis două magazine, unul în Norvegia, iar celălalt în Danemarca. Apoi a început expansiunea.

Kamprad nu trăieşte în lux, merge cu autobuzul şi conduce un Volvo fabricat la finele anilor ’80, zboară la low-cost, iar casa în care locuieşte are doar mobilier IKEA, asamblat chiar de el.

În presa suedeză s-a scris la un moment dat că, invitat fiind la o gală la care urma să primească premiul de „omul de afaceri al anului”, Kamprad nu a fost lăsat să intre în sală de oamenii de ordine, deoarece era îmbrăcat modest şi fusese văzut când a coborât din autobuz.

În 2013, la vârsta de 87 de ani, Kamprad a cedat conducerea companiei Inter IKEA, cea care controlează brandul şi conceptul IKEA, celui mai mic dintre cei trei băieţi ai lui, Mathias.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite