Trei giganţi din energie vor să cumpere activele CEZ România

Trei giganţi din energie vor să cumpere activele CEZ România

Trei giganţi din energie se vor reuni într-un consorţiu pentru a putea cumpăra activele CEZ România, distribuitor de energie electrică din Oltenia şi proprietar al parcului eolian de la Fântânele - Cogealac.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit anunţului postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Electrica vrea să formeze cu Hidroelectrica şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA (SAPE SA), un consorţiu pentru achiziţia activelor CEZ.
 
„Explorarea de către Electrica a posibilităţii participării, în consortţu cu doua alte societăţi, în cadrul unei proceduri de vânzare competitive organizate de CEZ a.s.
 
Electrica doreşte să informeze acţionarii şi investitorii cu privire la faptul că este în curs de a explora posibilitatea participării sale, în cadrul unui potenţial consorţiu format împreună cu Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.) şi Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., la procedura competitivă organizataăde CEZ a.s. pentru vânzarea filialelor sale din România.
 
Electrica va informa în mod prompt acţionarii şi investitorii în legătură cu orice aspecte privind potenţiala participare în cadrul proiectului descris mai sus, ce vor trebui raportate în conformitate cu prevederile legale aplicabile”, se arată în adresa remisă BVB.
 
Încă din luna decembrie 2019, Hidroelectrica anunţase că a demarat procedurile de achiziţie a grupurilor CEZ România şi Enel România şi solicită aprobarea acţionarilor pentru a angaja servicii de consultanţă în acest sens, potrivit convocatorului şedinţei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA).
 
Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei se afla "informarea acţionarilor cu privire la demararea acţiunilor aferente procesului de fuziuni şi achiziţii (M&A) pentru Grupurile CEZ România şi Enel România la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA".
 
De asemenea, acţionarii urmau să fie informaţi cu privire la aprobarea achiziţionării serviciilor de consultanţă aferentă procesului de fuziuni şi achiziţii (M&A) pentru Grupurile CEZ România şi Enel România.
 
Un alt punct de discuţie a fost "aprobarea achiziţionării de către S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocaţiale de consultanţă având în vedere  ale grupurilor CEZ România şi Enel România".
 
Totodată, Hidroelectrica anunţase că vrea să preia şi unele active ale UCM Reşiţa, care vor fi utilizate în activităţile de mentenanţă şi retehnologizare ale companiei.
 
Compania cehă CEZ a anunţat vara trecută că scoate la vânzare activele din România şi alte state din regiune, pentru a se concentra pe investiţii în ţara-mamă. CEZ deţine în România sistemul de distribuţie a energiei din Oltenia şi parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o putere de 600 de MW.
 
La mijlocul lunii noiembrie, CEZ a anunţat că peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele CEZ din România, prin scrisori neangajante.
 
"După o evaluare a acestor oferte, ne aşteptăm ca ofertele angajante să fie trimise în al doilea trimestru al anului următor, iar ulterior să fie semnat un acord cu câştigătorul licitaţiei. Finalizarea tranzacţiei este aşteptată în prima jumătate a lui 2021", a informat grupul CEZ.
 
La rândul său, Enel deţine pe piaţa locală distribuţiile de energie electrică Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, precum şi capacităţi de producere a energiei regenerabile. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: