Telekom scumpeşte abonamentele tuturor serviciilor. Cu cât vor fi majorate
0Telekom Romania majorează preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019, ca urmare a creşterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicaţii, fiind astfel cea de-a doua mare companie din telecomunicaţii care-şi majorează tarifele în acest an. Suprataxa impusă de OUG 114 ar putea fi unul dintre motive, deşi grupul nu precizează acest aspect în comunicat.
„Toate eforturile Telekom Romania de consolidare a angajamentului companiei faţă de piaţa locală se traduc prin investiţii continue în reţele şi în dezvoltarea unor oferte comerciale inovatoare şi relevante pentru clienţi.
Însă, ca urmare a creşterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicaţii, Telekom Romania este nevoită să majoreze preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019”, a informat compania.
Preţul pentru fiecare serviciu fix (voce fixă, internet, TV) şi pentru fiecare abonament mobil, pentru clienţii rezidenţiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fără TVA), adică aproximativ 2 lei, începând cu 15 aprilie 2019. Această majorare nu se aplică opţiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe.
Clienţii business vor primi o notificare scrisă în care sunt anunţaţi, de asemenea, de schimbări aferente contractelor.
Creşterea tarifelor este urmarea creşterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicaţii. La sfârşitul anului 2018, Telekom Romania a atins pragul comercial de 200.000 de clienţi pentru portofoliul Freedom şi a investit 200.000 de euro în susţinerea a 10 companii româneşti care au schimbat regulile în industriile în care activează.
Critici la adresa OUG 114
Săptămâna trecută, Grupul Telekom România a anunţat că analizează varianta neparticipării la licitaţia 5G, programată în a doua parte a acestui an, din cauza condiţiilor care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018.
“Noi facem business, nu caritate. Condiţiile care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018 nu sunt acceptabile şi analizăm serios varianta neparticipării la procedura de atribuire, care va fi organizată de autoritatea de reglementare din domeniu în a doua parte a acestui an”, a spus Majoros, citat de profit.ro.
Bugetul din acest an include venituri excepţionale de 2,1 miliarde lei din închirierea benzilor de frecvenţă 5G, un nivelul semnificativ superior, conform Consiliului Fiscal, al veniturilor preconizate comparativ cu cel avut în vedere în varianta iniţială a bugetului aferent anului anterior (care evalua aceste venituri la 1,3 mld. lei).
„Este foarte probabil ca taxarea suplimentară a sectorului telecom prin OUG nr. 114/2018 să fie de natură să facă problematică obţinerea acestor venituri, având în vedere posibilele reevaluări ale planurilor de expansiune de către operatorii din domeniu”, a comentat Consiliul Fiscal.
OUG 114/2018 introduce un nivel minim privind vânzarea licenţelor 3G, 4G şi 5G şi o taxă de 3% din cifra de afaceri a operatorilor telecom. La sfârşitul lunii februarie Miroslav Majoros, CEO Telekom anunţa că grupul ar putea să nu participe la licitaţia de frecvenţe radio pentru tehnologia 5G pe care statul român o va organiza în această toamnă dacă cerinţele impuse în caietul de sarcini vor fi foarte nefavorabile, în condiţiile în care piaţa de comunicaţii a devenit şi mai dură după noile taxe introduse de guvern la finele anului trecut.
Şi Digi a crescut tarifele, dar de la 1 martie
În ianuarie, grupul Digi anunţa că va scumpi, de la 1 martie, preţurile abonamentelor pentru serviciile de televiziune, telefonie mobilă şi fixă, Internet mobil şi fix, atât pentru abonamentele noi, cât şi pentru contractele în derulare. Măsura a fost pusă pe seama noilor costuri impuse de ordonanţa pe fiscalitate.
Noile tarife sunt: