Propunere controversată: Companiile din energie să anunţe statul cu un an înainte, dacă vor să vândă active din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
energie electrica nb.kz

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să oblige companiile energetice să anunţe statul cu un an înainte dacă vor să îşi vândă active. Iniţiativa vine la doar câteva zile după ce Enel şi CEZ şi-au anunţat intenţia de a vinde active din România.

Prevederea apare într-un proiect de ordin al ANRE, prezentat în premieră de portalul E-nergia.ro. Mai precis, companiile vor fi obligate să notifice autoritatea competentă, cu cel puţin 12 luni înainte, intenţia de a efectua fuziuni, divizări, transformări, precum şi orice vânzare sau transfer de active sau alte operaţiuni sau dacă diminuează cu cel puţin 5% capitalul social.

Proiectul de ordin introduce aceste schimbări pentru toate business-urile reglementate de ANRE, aşa cum se specifică de fapt şi în nota de fundamentare. Aşadar, obligaţia de a înştiinţa ANRE despre vânzarea de active cu un an înainte revine oricărei companii energetice din România, în condiţiile în care toate au licenţă (de producţie/distribuţie/furnizare) de la ANRE, mai scrie E-nergia.ro.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, susţine că „este pur şi simplu şocant în România anului 2019 ca o instituţie publică să propună aşa ceva”. „Sectorul energetic românesc este pe cale să urmeze modelul venezuelean, adica să adopte calea autodistrugerii rapide. Începe să nu mai existe nicio limită. Principiile dreptului la proprietate şi cel al economiei de piaţă sunt garantate de Constituţia României şi de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Mâine cineva îmi poate spune că nu pot să îmi vând, donez sau să las moştenire maşina, terenul sau apartamentul decât dacă anunţ cu câţiva ani înainte, îngrădindu-mi dreptul de a dispune de proprietatea mea”, a scris Nicolescu, pe Facebook.

CEZ România a decis să-şi restrângă activităţile din patru state europene, inclusiv România, pentru a-şi creşte afacerile din propria ţară, a anunţat luni managerul de ţară al CEZ în România, Ondrej Safar. Grupul ceh CEZ a lansat săptămâna trecută o testare de piaţă cu privire la procesul de transfer al activelor din România, care include parcul eolian din Dobrogea şi compania de distribuţie din Oltenia, potrivit unui comunicat al companiei. În România, CEZ vizează vânzarea a şapte companii şi păstrarea celor cu activităţi din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) şi de trading. Aceşti paşi sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania-mamă.

Şi Enel ar putea renunţa la active din România, piaţă unde nu mai vede „o creştere mare”, a declarat Francesco Starace, CEO al gigantului electric, potrivit agenţiei italiene de ştiri Radiocor.

Surse citate de Reuters au declarat că Enel, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, a demarat vânzarea operaţiunilor din România şi se aşteaptă ca valoarea activelor să se ridice la 1,1 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite