Guvernul extinde termenul până la care companiile pot solicita restructurarea financiară. Circa 2.600 de firme erau în pericol de insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, să extindă până la 31 octombrie 2019 termenul până la care companiile pot solicita restructurarea financiară. Consultanţii avertizau anterior că peste 2.600 de companii ar putea intra în insolvenţă, dacă nu solicită restructurarea până la finalul lunii septembrie.

Mai precis, termenul de depunere a notificării privind intenţia de restructurare a obligaţiilor bugetare se extinde cu o lună, de la 30 septembrie 2019 la 31 octombrie 2019.

Hotărârea Guvernului a venit „pentru a acorda tuturor operatorilor economici timpul necesar adoptării acestei decizii de restructurare a datoriilor fiscale, întrucât luarea unei astfel de decizii presupune şi o consultare prealabilă atât cu organele fiscale de administrare ale ANAF, cât şi cu un expert independent pentru evaluarea posibilităţii îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege în cazul fiecăruia”.

O altă facilitate fiscală decisă în şedinţa de Guvern a fost ca ANAF să suspende executarea silită de la data notificării intenţiei de restructurare, şi nu de la data depunerii solicitării de restructurare, deoarece planul de restructurare cu datoriile incluse în certificatul de atestare fiscală trebuie întocmit imediat după notificare.

Au mai fost decise şi alte modificări ale Ordonanţei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale. Astfel, în aplicarea cap. II din O.G. nr.6/2019, vor fi exceptate de la anulare accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale reprezentând ajutor de stat de recuperat sau fonduri ce se cuvin bugetului Uniunii Europene.

S-a mai decis ca operatorii economici care au notificat ANAF despre intenţia de restructurare a obligaţiilor bugetare să fie acceptaţi în procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică până la data comunicării deciziei de aprobare sau respingere a restructurării obligaţiilor bugetare. „Scopul acestei măsuri este de a permite debitorului să poată participa la licitaţii publice şi să poată întocmi un plan de restructurare viabil pentru depăşirea dificultăţilor financiare”, transmit Finanţele.

O analiză a companiei Veridio arăta că pentru firmele, dintre cele peste 2.600 de companii identificate în nota de fundamentare a ordonanţei privind restructurarea financiară, care aveau datorii de peste 1 milion de lei la 31.12.2018, şi care nu depun notificare privind intenţia de restructurare până la 30 septembrie 2019, organul fiscal competent are obligaţia ca în termen de 60 de zile după 8 februarie 2020 să solicite declanşarea procedurii insolvenţei.

Astfel, termenul în care organul fiscal competent are obligaţia de a solicita declanşarea procedurii insolvenţei este de 60 de zile după 8 februarie (când trec cele 6 luni de la data apariţiei OG 6/2019). Însă companiile cu datorii de peste 1 milion de lei pot evita acest lucru doar dacă depuneau notificarea până în 30 septembrie 2019.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite