Google deschide trei centre în România, în urma unei investiţii de o jumătate de milion de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google.org investeşte jumătate de milion de dolari într-un proiect ce are ca scop dezvoltarea competenţelor digitale în rândul tinerilor români din oraşele mici şi mijlocii. Programul "Generaţia Tech" va începe în acest an, în 3 oraşe din România, unde va fi deschis câte un hub în care tinerii cu vârste între 15 şi 24 de ani vor putea învăţa programare pentru începători şi competenţe digitale de bază.

Programul va fi demarat vara aceasta, cu susţinerea organizaţiei filantropice a Google — Google.org, organizaţiei româneşti Digital Nation şi a Ministerului Educaţiei.

"Mentorii cu care aceşti tineri vor lucra sunt din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi alte oraşe dezvoltate din punct de vedere digital. Programul şi metodologia după care se va desfăşura sunt dezvoltate de noi din 2013. E o metodologie care pune accent foarte mult pe partea de comunitate online, unde avem o echipă dedicată în spate. 

O altă componentă este cea de formare, care este ghidată de mentori şi asistată de tehnologie. Deşi metodologia este 100% online, în aceste 3 oraşe vom fi prezenţi local prin amenajarea unui hub în fiecare oraş - hub în care tinerii, după programul de liceu sau de serviciu, să poată să vină să lucreze şi să petreacă 2-3 ore în timpul săptămânii şi mai mult în weekend", explică Paul Apostol, fondator Digital Nation, citat de startupcafe.ro.

Pe lângă asta, organizatorii spun că programul va facilita angajarea tinerilor în companiile locale şi regionale, dar speră şi la lansarea unor startup-uri de către românii implicaţi în proiect.

"În plus, pe lângă amenajarea huburilor, vom avea undeva la 7 evenimente în decursul unui an de zile. Prin aceste evenimente întărim legătura între mentori şi tinerii din program şi totodată vor fi prezenţi şi angajatori locali. Angajatori însemnând companii din oraş sau din regiune, inclusiv instituţii publice", a spus Paul Apostol.

Investiţia totală pentru cele 3 oraşe în primele 12 luni este de 500.000 de dolari. În prezent, organizatorii se află în faza de preselecţie a celor 3 oraşe în care se va derula programul "Generaţia Tech". Potrivit lui Paul Apostol, acestea vor fi anunţate la finalul acestei luni.

"În momentul acesta suntem puţin în urmă în top, în ceea ce priveşte competenţele noastre digitale - de la competenţe de bază, dar şi în zona profesională. Asta înseamnă că avem foarte mulţi analfabeţi digitali pe care trebuie să-i susţinem în a-şi descoperi posibilităţile. Şi mai mult, trebuie să ne uităm la acest aspect ca la o oportunitate economică. 

Raportul DESI (The Digital Economy and Society Index), indexul competenţelor digitale, ne poziţionează pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi din păcate nu ne-am mişcat de pe acel loc în ultimii 2 ani. O altă cifră care ne poate ajuta este, conform unui studiu McKinsey - Digital Challengers, că până în 2025, prin creşterea competenţelor digitale am putea aduce un impact de peste 42 de miliarde de dolari în PIB-ul României. Dacă corelăm cele două cifre, înseamnă că e nevoie de foarte multe eforturi pentru a susţine economia digitală", explică Elisabeta Moraru, Country Manager pe România la Google.

"În ultimii ani, Google a oferit granturi mai multori organizaţii non-profit din Europa Centrală şi de Est pentru a sprijini procesul de accelerare digitală. Am oferit granturi în Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Croaţia pentru a sprijini şcolile şi sectorul educaţional în domeniul competenţelor digitale", a menţionat Liza Belozerova, Program Manager la Google.org EMEA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite