Document confidenţial, scăpat din greşeală pe site-ul ANRE: Cine importă gaze, la ce preţ şi de la cine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
GDF Suez România a importat gaze de la GDF Suez Ungaria la preţuri mai mari decât cele de la ruşi FOTO Adevărul
GDF Suez România a importat gaze de la GDF Suez Ungaria la preţuri mai mari decât cele de la ruşi FOTO Adevărul

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat din greşeală pe site un raport confidenţial care prezintă date privind importul de gaze: cine importă, cât, la ce preţ şi de la cine. Documentul, retras de pe site după o oră de la publicare, arată cum GDF Suez Energy România importă gaze de la GDF Suez Ungaria la preţuri mai mari decât importă de la Gazprom, potrivit HotNews.ro.

GDF România a cumpărat de la GDF Ungaria gaze la un preţ de 139,55 lei/MWh şi la 139,38 lei/MWh, în condiţiile în care preţul mediu de import în scopul comercializării a fost de 131,91 lei/MWh, iar pentru importurile curente – de 133,04 lei/MWh. Mai mult, preţurile sunt mai mari decât cele practicate pentru importurile efectuate de GDF Suez România, dar şi de alte companii de la Wintershall Elveţia, intermediar Gazprom. 

GDF România solicită ANRE să-i recunoască toate costurile în preţul final, inclusiv cele cu importurile, atunci când furnizează pe piaţa reglementată. În condiţiile în care importul de gaze se realizează de la sora din Ungaria, GDF Suez Ungaria, direfenţele de preţ rămân în grupul GDF. 

În documentul citat de HotNews.ro se mai arată că Elcen Bucureşti a cumpărat gaze de la Wintershall Elveţia la un preţ de 153,55 lei/MWh, aceasta fiind cel mai mare preţ de import. Compania de stat Romgaz a cumpărat de la acelaşi intermediar la un preţ de 132,99 lei/MWh, respectiv 135,38 lei/MWh.

Companiile care au făcut importuri de gaze sunt GDF Suez, E.ON, Romgaz, Azomures, Conef Gaz, Arelco Distributie, Mot Energy Trade Romania, Egl Gas&Power, Interagro, Intergaz, Wiee, Electrocentrale Bucuresti şi OMV Petrom Gas.

Furnizorii sunt Wintershall Elvetia, Imex Oil, GDf Suez Ungaria,  EFT Ungaria, Opten Trade, Egl Elvetia, Gazprom Schweiz şi EconGaz Ungaria.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat că va demara astăzi o anchetă şi, în cazul în care se demonstrează că documentul a stat chiar şi un minut pe site, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere, potrivit HotNews.ro. 

Surse din piaţă au declarat pentru HotNews.ro că acesta era un document intern în baza căruia a fost realizat reportul oficial de monitorizare a pieţei. Raportul oficial este şi el postat pe site. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite