Afacere cu aluni de pădure. Cum să faci profit dintr-o cultură înfiinţată pe o pârloagă
0Afacere cu aluni de pădure. Mulţi dintre românii care dau startul unei afaceri în agricultură au început să se orienteze către culturile considerate până nu demult exotice în detrimentrul celor tradiţionale. De exemplu, unii au ales o afacere cu aluni de pădure. Şi nu au dat greş: investiţii minime, care în timp pot adduce profituri generoase.
Afacere cu aluni de pădure: investiţia şi costurile de întreţinere
O oportunitate agricolă relativ nouă în România, dar şi profitabilă este cultura de aluni. Este o afacere care oferă câteva beneficii remarcabile, cum ar fi faptul că producţia la hectar este de 1,5 - 2 tone de alone. Pentru un singur kilogram de alone, un cultivator poate obţine de la 3 la 8 euro, potrivit ideideafaceri.manager.ro.
Cei mai mulţi cultivatori de aluni de pădure sunt în judeţele Timiş, Alba şi Sibiu. O bună parte din producţia lor merge direct la export.
Cultivarea alunilor de pădure este o afacere pe termen lung ce poate fi exploatată fără prea mari investiţii timp de 50-70 de ani. Sigur, pentru înfiinţarea culturii este nevoie de o investiţie care se situează între 3.000 şi 6.000 de euro de hectar cultivat, în funcţie de specia de aluni aleasă. În plus, pot fi valorificate terenuri care nu sunt propice cultivării cerealelor şi de multe ori sunt ţinute ca „parloagă“ sau păşune.
Benefiicile financiare de pe urma unei afaceri cu aluni de pădure apar la 4-5 ani de la cultivare, însă alunul aduce şi o serie de alte avantaje. Fixează solul stăvilind eroziunea, purifică aerul, formează perdele de protecţie a mediului, diminuând efectul secetei, este o valoroasă plantă medicinal, iar alunele au o mulţime de proprietăţi medicale şi nutriţionale fiind bogate în uleiuri, proteine şi vitamine.
Costurile de întreţinere ale unei plantaţii de aluni de pădure sunt mici, înfiinţarea exploataţiei se poate face cu finanţare europeană şi câştigul este promiţător pentru oricine începe o afacere cu aluni.
Sunt peste 200 de soiuri de alun de cultură semnalate. Cele promovate în culturile noastre sunt: Tonda Genţile Română, Uriaşe de Halle (rezistentă la temperaturi scăzute şi productivitate superioară), Tonda dei Giffoni, Tonda genţile dele Langhe, Tonda Genţile Trilobata etc, potrivit ideideafaceri.manager.ro.
Afacere cu aluni de pădure, un succes în judeţul Sibiu
Deşi ţări apropiate sau mai depărtate sunt mari producătoare de alune, totuşi, cea mai mare plantaţie de aluni din Europa se află la noi, în judeţul Timiş. De aici, întrega producţie este exportată la una dintre primele mărci de ciocolată din lume.
În România, la Apoldul de Sus, judeţul Sibiu, Daniel Crăiţă cultivă alun pe 7 hectare, dar în acelaşi timp se îngrijeşte şi de o altă plantaţie cu alun întinsă pe 30 hectare şi înfiinţată în anul 2005 de un cetăţean italian care practică apicultura pe meleagurile noastre încă de prin anii ’80.
„Intenţia mea este de a face cunoscută această idee de afacere şi în ţara noastră, iar faptul că plantaţia de la Apold se dezvoltă în condiţii optime mă îndreptăţeşte să afirm că este o afacere viabilă“, declara în urmă cu un an Daniel Crăiţă pentru agroinfo.ro.