A fost semnat contractul de finanţare pentru noul Terminal de la Aeroportul Timişoara. Cât costă investiţia şi când vor demara lucrările de construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia" şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii au semnat contractul de finanţare pentru proiectul de investiţii „Terminal Plecări Curse Externe". Investiţia se ridică la aproape 200 de milioane lei şi va fi finalizată la 31 decembrie 2023.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Timişoara, terminalul va avea o suprafaţă desfăşurată de 12.000 mp, un sistem complet de control de securitate pentru pasageri şi bagaje, 7 lifturi de persoane şi bagaje, 18 ghişee check-in, 6 posturi poliţie de frontieră, 6 porţi automate de scanare documente. 

„Valoarea totală a contractului de finanţare este de 184.454.000 lei, din care 93.600.000 lei sunt fonduri europene nerambursabile, 16.520.000 lei sunt asigurate prin bugetul de stat, iar suma de 74.330.000 lei se asigură din fonduri proprii”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al Aeroportului Timişoara.

Lucrările de construire vor demara la începutul anului viitor, după finalizarea procedurii de achiziţie care va desemna câştigătorul serviciilor de proiectare şi de execuţie. Achiziţia dotărilor şi a altor elemente destinate bunei funcţionări a terminalului se vor realiza prin achiziţii independente. 

Finalizarea proiectului de investiţii este estimată la 31 decembrie 2023. 

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea infrastructurii de transport a Aeroportului Internaţional Timişoara „Traian Vuia”  prin construirea unui nou terminal care va acomoda în condiţii funcţionale procesarea fluxurilor de pasageri şi bagaje aferente plecărilor curselor externe la un nivel optim al serviciilor astfel încât să fie create premisele infrastructurale pentru o creştere a traficului de pasageri până la 3 milioane pax per an.

Terminalul Sosiri Externe al Aeroportului Timişoara a fost deschis joi, 29 iulie, şi tot atunci a fost semnat contractul pentru construcţia unui terminal nou de Plecări Externe, o investiţie de 184,4 milioane de lei, care este prevăzută a se finaliza la sfârşitul anului 2023, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, săptămâna trecută pe Facebook.

„S-a deschis noul terminal Sosiri Externe la Aeroportul Timişoara. La ora 13:35, a aterizat prima cursă aeriană la noul terminal de Sosiri Externe al Aeroportului Timişoara. Fără panglici - doar un gest de normalitate la finalul unui proiect de investiţii de 30 de milioane de lei. De astăzi, durata de aşteptare pentru intrarea în ţară prin Aeroportul din Timişoara se va reduce la jumătate. Vor putea fi procesate trei curse în acelaşi timp, adică aproximativ 540 de pasageri", a scris Drulă.

Noul terminal are o suprafaţă construită de 4.383 metri pătraţi, este prevăzut cu patru porţi de sosire şi poate deservi simultan un flux de 540 de pasageri (trei curse) şi va permite o creştere a traficului aerian de persoane la aproximativ 3.000.000 de pasageri pe an. Terminalul este dotat cu 10 puncte de control ale poliţiei de frontieră, trei puncte de control vamal şi o zonă de procesare a bagajelor în suprafaţă de 200 metri pătraţi. Terminalul dispune şi de alte facilităţi şi utilităţi specifice. 

Terminalul Sosiri Curse Externe Pasageri al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara trebuia să fie inaugurat la data de 12 iulie, în prezenţa ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, dar evenimentul a fost amânat după ce reprezentanţii aeroportului şi-au dat seama că nu a fost obţinută autorizaţia ISU.

Citeşte şi:  S-a deschis noul terminal pentru sosiri externe la Aeroportul Timişoara

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite