Falsa stare de bine

Falsa stare de bine

Spre deosebire de Festivalul Enescu - unde, dintr-un avant festivist si in virtutea razboiului pentru imagine declansat de actualul guvern, sumele imense alocate au permis aducerea in tara a unor

Sase ani de Pro TV

Sase ani de Pro TV

Pe 1 decembrie, PRO TV implineste sase ani. Daca e mult sau e putin e greu de spus. Ceea ce e sigur este ca in tot acest timp fiecare dintre cei care au participat la scrierea povestii numite PRO a

Simplul substantiv propriu Trianon, ca sub puterea unei vrăji, creează oricând două poveşti distincte: una, nefericită, pentru Budapesta şi una cu happy end pentru Bucureşti. Au trecut, de la acel Trianon din 4 iunie 1920, 100 de ani. S-au schimbat lucrurile? Dacă da, în ce direcţie? Dacă nu, de ce stagnează ele? Iată miza acestui text, în care doar voi enunţa, pe scurt, zece idei despre acest secol de istorie comună maghiaro-română.

acum 4 ore · comentarii (16)

Pe data de 4 iunie 1920, prin tratatul de la Trianon, semnat între puterile câştigătoare al primului război mondial, printre care şi România, şi Ungaria, se recunoaşte graniţa firească dintre cele două state vecini. Practic vorbim de certificatul de naştere al României Mari, un prim document internaţional care confirma câştigurile teritoriale ale regatului român.

acum 11 ore · comentarii (6)

Pentru prima oară, în ultimele trei decenii, românii au avut un timp de reflecţie îndelungat, printre cei dragi, cu lecturile aflate la îndemână, cu atenţia aparte la evenimentele de interes naţional, precum 10 mai, ziua în care reflectăm la cei patru monarhi pe care i-a avut România, primul dintre ei, Regele Carol I, fiind o pildă de sobrietate, austeritate şi servire cu credinţă, până la capăt, a neamului românesc.

acum 25 zile · comentarii (8)

Poate nu aţi observat. În acest an onorarea zilei de 9 mai 1877 - când Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa României şi Mihail Kogălniceanu a rostit o alocuţiune emblematică - nu a mai fost pomenită în discursul la nivel înalt. Să fim azi mai puţin independenţi? Şi aniversarea Zilei Victoriei în ultima conflagraţie mondială a fost mai degrabă marcată exemplar, peste Ocean, de Donald Trump şi nefiresc expediată în Europa.

acum 26 zile · comentarii (2)

Adeseori, mulţi dintre noi, atunci când suntem întrebaţi despre elementele specifice româneşti, ne mândrim cu specialităţi culinare: sarmalele, pastrama, mămăliga, - pentru unii - chiar ciorba de burtă, deşi se pare că niciuna dintre aceste reţete culinare nu s-a născut pe meleagurile noastre. Între toate aceste delicatese aşa-zis autohtone, micul românesc ocupă un loc de frunte. Să fie acesta o invenţie a gastronomiei româneşti?

luna trecuta · comentarii (29)

Trăim în perioada când unele decizii luate de comun acord, în spatele uşilor închise, de state cu un potenţial nuclear ce nu mai este doar disuasiv, ci şi cu un dominant potenţial ofensiv, surprind, tot mai des, opinia publică internaţională. În veacul trecut, cu 75 de ani în urmă, marile puteri ale acelui moment istoric conveniseră deja, la Ialta, asupra dinamicii lumii după previzibila încheiere a ultimei conflagraţii mondiale.

luna trecuta · comentarii (2)

Opusul bunăstării nu constă într-un trai cu lipsuri, ci într-o existenţă nesigură. În momentul în care propria viaţă depinde de capriciile potentaţilor zilei, nici foametea, nici setea, nici lipsa banilor nu te macină mai mult decât disperarea, decât gândul că lumina zilei de mâine poate fi stinsă de inşi pe care poate îi vei vedea, auzi sau simţi pentru prima şi ultima oară.

luna trecuta · comentarii (10)