Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live ora 12.00: Dacia împotriva Romei. Primul război al lui Decebal cu romanii

Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live ora 12.00: Dacia împotriva Romei. Primul război al lui Decebal cu romanii

Primul război al lui Decebal cu romanii

Relaţiile dintre daci şi romani au alternat între perioade de pace şi de conflict. Cele două civilizaţii luaseră demult contact una cu cealaltă, contact înteţit de avansul romanilor în Peninsula Balcanică şi apropierea de Dunăre.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Pe de o parte, cele două tabere erau angrenate în comerţ, dacii participând şi ca mercenari în conflictele interne ale statului roman. Pe de altă parte, alături de celţi şi germanici, dacii reprezentau o mare putere militară care putea ameninţa Roma.
 
După cucerirea Galliei de către Cezar, dacii, conduşi de Burebista, erau arhi-duşmanul Romei: un stat întins, cu o armată mare şi puternică, spre deosebire de alte neamuri barbare europene, organizate în triburi şi uniuni tribale vremelnice. Planul lui Cezar de a ataca Dacia a fost zădărnicit de asasinarea acestuia, altfel Antichitatea ar fi văzut probabil un război teribil între cei doi comandanţi. Odată cu avansul Romei înspre Dunăre, dacii au efectuat sporadic atacuri peste fluviu, pentru a slăbi puterea marelui inamic.
 
Cum a debutat conflictul dintre Decebal şi Roma? Care era strategia dacilor, dar a romanilor? Cum s-a desfăşurat războiul şi care au fost urmările? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, va răspunde istoricul Andrei Pogăciaş, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările