A fost anunţat câştigătorul concursului de debut al Editurii Polirom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Dumitrache este câştigătoarea concursului de debut al Editurii Polirom
Roxana Dumitrache este câştigătoarea concursului de debut al Editurii Polirom

Roxana Dumitrache este câştigătoarea concursului de debut al Editurii Polirom, ediţia 2019, pentru volumul de proză scurtă „Papa Nicolau şi alte povestiri foarte, foarte scurte”. La ediţia din acest an a concursului au participat 127 de manuscrise la secţiunea proză, respectiv 183 de manuscrise la secţiunea poezie, unde premiul nu a fost acordat.

Papa Nicolau şi alte povestiri foarte, foarte scurte este o culegere de istorii insolite, care caută răspunsuri la marile întrebări suscitate de provocările destinului şi de condiţia alienantă a femeii într-un cod cultural creat de bărbaţi. Privit dinspre coerenţa lui tematică, volumul poate fi asimilat unui foarte lucid repertoar literar de contemporary women's issues, scriu cei de la editura Polirom.

Aflată la capătul opus al prozei feminine „senzitive”, dedicate poveştilor apăsat-autobiografice, acestă carte, genuină şi tandră, dar totodată matură şi lucidă, semnalează o conştiinţă artistică emergentă, cu intuiţia precisă şi de bun augur a brevităţii.

„Am lucrat la Papa Nicolau şi alte foarte, foarte scurte povestiri într-un ritm galopant, aşteptîndu-mă în orice moment ca textul să-mi trîntească uşa în nas. Nu ştiu dacă, dintr-un soi de preştiinţă maternă (în cel mai propriu sens al cuvîntului), m-am raportat emoţional la aceste mici proze ca la nişte copii nenăscuţi. Ori poate e forma mea de pietate faţă de literatură şi o hipertimiditate în scris care m-au urmărit tot timpul. Mi se părea că nu e echitabil faţă de literatură ca eu să fac vreodată pasul dinspre politologie şi studii de gen înspre ceva de tip „Papa Nicolau”. E prima dată cînd, după cîteva texte scurte incluse în antologii şi un e-book pierdut definitiv în cyberspace, am găsit suficientă putere de a mă ierta că nu voi fi o mare voce a literaturii, dar că am libertatea de a fi o voce liliputană. E şi asta ceva, probabil.

Papa Nicolau nu e despre cancer, deşi s-ar putea crede că am dezvoltat o monomanie literară legată de el. Nu cred că e nimic glorios în a literaturiza boala, mai ales cînd eşti în poziţia confortabilă de a scrie despre, şi atît. Povestirile sînt despre fragilitate în toate formele ei, despre nesiguranţele femeilor tinere, ale mamelor, ale fiicelor care îşi pierd mamele, despre spaimele apatrizilor sau ale dezrădăcinaţilor, despre micile sau marile suferinţe care populează birourile sticloase ale corporaţiilor. Cu toate astea, vreau să cred că Papa Nicolau…, în ciuda numelui, poate fi o lectură tonică”, a explicat Roxana Dumitrache

Roxana Dumitrache

Roxana Dumitrache (foto: dreapta) s-a născut la Bucureşti pe 15 aprilie 1987. A absolvit London School of Economics and Political Science şi Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA. A coordonat cercetări de teren dedicate dimensiunii de gen în clivajele religioase şi modului în care segregarea socială se reflectă în arhitectură urbană din Albania şi Kosovo. În cadrul Comisiei Europene a coordonat activitatea de cercetare pentru două dintre viitoarele politici şi directive pentru statele membre, punînd accentul pe egalitatea de şanse şi nediscriminare. Scrie constant pe teme legate de egalitatea de gen, discriminare, educaţie şi segregarea de gen, violenţă împotriva femeilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite