postul pastelui - ultimele știri
Pentru organism, perioadele de post ar trebui să ajute la detoxifierea organismului, însă, de cele mai multe ori, oamenii ajung să consume foarte multe alimente nepotrivite, precum conservele sau preparatele cu multe grăsimi nesănătoase Antoaneta Banu
Profesorul Nicolae Hâncu, co-coordonatorul Centrului Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos, atrage atenția că produsele de post pot fi nocive pentru sănătate dacă le gătim într-un mod nesănătos. El nu recomandă „modernismele nutriționale” precum pateul sau carnea vegetală.
La doar trei săptămâni până la Paște, Halele Centrale din Ploiești sunt în plin proces de pregătire a standurilor pentru comercializarea cărnii de miel. Anul acesta, într-o schimbare de decor, standurile vor fi amplasate la parterul clădirii, nu la etaj ca în anii precedenți.
Ce înseamnă de fapt a posti? Cum să înțelegem legătura dintre mâncare și religie?Explicațiile sunt oferite de DR. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriție, Boli Metabolice
Miercuri, 10 aprilie 2024, este mijlocul Postului Mare sau „miezu’ păresii”, cum este numit în Maramureș. Este cel mai dur post din an și ține șapte săptămâni, timp în care credincioșii nu mănâncă niciun aliment de proveniență animală. Postul era întâlnit încă din vechime, în mai toate religiile.
Ușor de preparat și delicioasă, halvaua de casă poate fi o alegere excelentă dacă vrei să mănânci ceva dulce, dar care să fie și de post. Iată cum o poți prepara.
Este Postul Paștelui și majoritatea creștinilor încearcă să respecte cutumele bisericești, respectiv să postească în aceste șapte săptămâni până la Paște. Dar ce mâncăm în prezent „de post” nu seamănă cu ce mâncau bunicii și străbunicii noștri, la sat
Întâia zi de miercuri din Postul Paștelui se numește Miercurea strâmbă sau Miercurea frumoasă. Această zi are o legendă.
În fiecare an, prețurile legumelor și fructelor cresc la început de post. Anul acesta, începutul de post ortodox coincide cu Săptămâna Mare catolică, iar comercianții spun că acesta este motivul scumpirii.
Postul Paștelui a scumpit legumele în piețe. Care este produsul al cărui preț a crescut cel mai mult
Produsele vegetale costă, odată cu începutul Postului Paștelui, cu cel puțin un sfert mai mult decât înainte Asta au constatat clienții care au făcut cumpărături din „piața mare” din Baia Mare, la sfârșitul săptămânii trecute. Cel mai cumpărat produs este cel care s-a scumpit cel mai mult.
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunță controale pe piața produselor de post, pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care vor să țină cel mai strict post de peste an.
Săptămâna dinainte de începerea Postului Mare, al Paștelui, este cunoscută în popor drept Săptămâna Albă sau a Brânzei. Timp de o săptămână, între 11 și 17 martie, oamenii care își propun să respecte postul Paștelui renunță la carne și vor consuma lapte, brânză și ouă.
Creștin-ortodocșii au intrat în Săptămâna Mare, o perioadă în care postul este mai aspru, pentru că Săptămâna Patimilor, cum mai este numită, este una tainică.
Reconectarea cu natura este un element esențial al stării mentale de bine și al reechilibrării organismului din punct de vedere nutrițional.
fără imagine
"Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanțurile răutații, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți și rupe orice fel de jug; împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost“
Perioadele de post din parcursul unui an, cum este postul Paștelui, sunt considerate importante atât din punct de vedere spiritual, prin invitarea omului la rugăciune, dar şi din punct de vedere al sănătăţii.
În această perioadă creștinii se pregătesc pentru Sfintele Paști, iar aceștia țin post pentru a se putea împărtăși. Totuși mulți se întreabă dacă este nevoie să ținem post în cazul în care vrem să ne spovedim. Iată ce au răspuns preoții.
Informația potrivit căreia consumul de zacuscă ar fi interzis pe timpul Postului Paștelui a ridicat mari semne de întrebare în rândul enoriașilor, explicația fiind conținutul de ulei.
Zacusca, unul dintre alimentele favorite din timpul postului... nu este de Post! Chiar dacă este făcută exclusiv din legume, conține un anumit ingredient pentru care există dezlegare doar în anumite zile.
Postul Paștelui nu înseamnă doar renunțarea la consumul de carne. Creştinii trebuie să se reţină de la gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. În această perioadă sunt importante rugăciunile și credința.
Suntem în Postul Paștelui 2023, cel mai aspru şi mai lung post din calendarul ortodox, o perioadă care trebuie înșeleasă ca una de curăţire, de lăsare la o parte a preocupărilor lumeşti şi de apropiere de Dumnezeu.
Există trei alimente care pot înlocui carnea cu succes. La fel de hrănitoare și mult mai sănătoase decât produsele de origine animală, legumele sunt recomandate nu doar în postul Paștelui. Sunt pline de nutrienți și aduc energie organismului.
În postul Paștelui, cel mai lung din calendarul ortodox, credincioșii renunță la multe alimente care nu sunt permise în această perioadă. Trufandalele de primăvară sunt ușor de preparat, dar și foarte hrănitoare. Urzicile se află pe lista celor mai gustoase bucate de post.
A început Postul Paștelui, iar medicii susțin că pentru foarte multe organisme bombardate, zilnic, cu proteine de origine animală, această perioadă poate reprezenta o „adevărată gură de oxigen”.
În primele patru zile ale Postului Mare, în toate Bisericile Ortodoxe se săvârșește o slujbă specială despre care teologii spun că este un dialog al omului păcătos cu propria conștiință.
Postul Paștelui 2023 începe luni, 27 februarie, și se încheie pe 15 aprilie. Este cel mai aspru şi mai lung post din calendarul ortodox, cu doar două dezlegări la pește.
articol publicitar
La începutul postului Sfintelor Paşti, părintele Constantin Necula ne vorbeşte despre sensul postirii şi pregătirea pentru bucuria Învierii. Ne întâlnim „Zi de zi cu părintele Constantin Necula”, de la ora 17.55, la TVR 1.
Lăsata Secului, din duminica de 26 februarie, marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înaintea Postului Paștelui. Acesta începe luni, 27 februarie, fiind Postul Mare rânduit de Biserica Ortodoxă.
Este cel mai lung post din calendarul ortodox şi cel mai restrictiv. În toată această perioadă sunt doar două dezlegări la peşte, de Bunavestire şi de Florii. Postul Paștelui se mai numește și Postul Mare.
Peste două zile, credincioșii ortodocși intră în perioada Postului Mare sau Postul Paștilor, cel mai lung și mai aspru post. Biserica are o serie de recomandări pentru cei care doresc să țină corect acest post.
ncepând din Joia Mare nu se mai face nici un fel de muncă a câmpului, şi tot în Joia Mare nu se doarme deoarece cine doarme va fi leneş tot anul. În Vinerea mare nu se slujeşte sfânta Liturghie, cine poate ţine post negru, nu se lucrează şi nici clop...
Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru post pe care Biserica Ortodoxă l-a rânduit într-un an bisericesc. La finalul lui, credincioşii ar trebui să fie pregătiţi de ce mai mare sărbătoare a creştinătăţii: Învierea Domnului.
Pe durata Postului Paştelui, credincioşii din Braşov pot merge în fiecare miercuri seara la Biserica Neagră să se roage pentru pace.
În acest an, cel mai lung şi mai restrictiv post din cele patru posturi importante pentru ortodocşi începe în 7 martie şi se încheie în 23 aprilie. În toată această perioadă, sunt doar două dezlegări la peşte, de Bunavestire (25 martie) şi de Florii ...
Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit duminică, 6 martie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Paştelui, reînvie tradiţii păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului.
Postul Paştelui, perioada în care credincioşii sunt învăţaţi să se curăţe de păcate prin rugăciune, începe în 15 martie. Acesta are loc înaintea Învierii Mântuitorului, iar credincioşii îl mai numesc Postul Mare.
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc duminică, 14 martie, Lasatul Secului, una dintre cele mai importante sărbători înainte de intrarea în marele post al Paştelui.
Practica locală a preoţilor de a sfinţi casele credicioşilor este suspendată pe perioada stării de urgenţă, iar slujbele religioase se vor oficia doar în aer liber, cu numărul maxim admis de autorităţi şi cu respectarea distanţei de minim 1 mentru în...
Postul Paştelui, perioada în care credincioşii sunt învăţaţi să se cureţe de păcate prin rugăciune, începe luni, 2 martie. Acesta are loc înaintea Învierii Mântuitorului, iar credincioşii îl mai numesc Postul Mare.
Alimentele bogate în proteine au valoare nutritivă crescută şi asigură un aport obligatoriu de aminoacizi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului....
Medicul nutriţionist Lavinia Bratu oferă câteva sfaturi utile pentru cei care ies din postul Paştelui şi vor avea pe mese foarte multă mâncare.
Postul negru este o formă extremă care presupune ca pe parcursul unei zile o persoană să nu consume decât apă. Cât de sănătos este şi cine îl poate ţine....
În Săptămâna Mare, denumită şi a Patimilor, ultima din Postul Paştelui, se fac slujbele bisericeşti numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. Conform TVR, Pentru a avea parte de sănătate şi prosperitate tot anul, români...
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune, referitor la nunta fostului ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu şi a senatorului PSD Claudiu Manda, că orice român care respectă tradiţiile şi pe semenii săi ştie că în postul Paştelui nu se fac nunţi. "Nic...
Postul Mare este perioada cea mai aspră, de abstinenţă şi rugăciune, pe care Biserica Ortodoxă a rânduit-o credincioşilor. Scopul celor patruzeci de zile de post este pregătirea pentru marea bucurie a Învierii lui Iisus....
Cu siguranţă postul nu este uşor, însă cu o varietate atât de mare de produse de post din care să alegem, ar trebui să nici nu mai simţit lipsa lactatelor sau a cărnii. De altfel, este recomandat să consumi carne de 2-3 ori pe săptămână, în restul zi...
În aceste zile pentru credincioşii care ţin post cuvântul de ordine trebuie să fie cumpătare, fie că vorbim despre hrană sau despre comportament.
Conform calendarului bisericesc, Postul Mare începe pe 11 martie şi se termină pe 27 aprilie. Postul Paştelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos şi este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii ...
Alegerea alimentelor de post este o grijă mare în această perioadă şi, atrag atenţia medicii, preferăm variantele cele mai la îndemână, deloc întâmplător şi cele mai agresiv promovate.
Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit duminică, 18 februarie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Mare, reînvie tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului. Este ziua în care se fac plăcinte cu brânză dulce şi se dau soacrei pent...
Creştinii ortodocşi intră luni, 19 februarie, în postul Paştelui, cea mai aspră perioadă în care credincioşii sunt îndrumaţi să se curăţe de păcate. Postul se încheie pe 7 aprilie.
Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi obiecte de igienă personală. Activitatea cu caracter social-filantropic şi misionar din Joia cea Mare a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jo...
Secretarul italian al domnitorului Constantin Brâncoveanu, Anton Maria Del Chiaro, ne-a lăsat moştenire una dintre cele mai amănunţite descrieri despre trecutul Ţării Româneşti şi, implicit, despre obieciurile valahilor de acum 300 de ani. În lucrare...
Postul este unanim acceptat de către medici. Este recunoscut ca o perioadă în care toxinele din corp se elimină, iar organismul îşi recapătă forţele, însă trebuie să avem mare grijă la alimentaţie.
O singură rugăciune scurtă, dar cu mesaj puternic de pocăinţă, este citită de două ori la sfârşitul fiecărei slujbe din timpul Postului Mare, de luni până vineri. Acesta poate fi considerată o rugăciune specială pentru această perioadă. Tradiţia o at...
E nevoie doar de puţină imaginaţie pentru ca postul să fie ţinut mai uşor. Preparatele care nu conţin carne iau un timp mai redus de pregătire, sunt mult mai sănătoase şi ajută la detoxifierea organismului. În general, în vechime, postul era mult mai...
Postul Paştelui, cea mai aspră perioadă în care credincioşii sunt îndrumaţi să se curăţe de păcate începe luni, 27 februarie şi se încheie pe 16 aprilie când are loc Învierea Mântuitorului....
Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit duminică, 26 februarie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Mare, reînvie tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului. Este ziua în care se fac plăcinte cu brânză dulce şi se dau soacrei pent...
Tocăniţa de varză cu cartofi este o mâncare la îndemâna oricui, prin prisma faptului că ingredientele sunt ieftine şi se pot cumpăra rapid din piaţă, dacă nu se găsesc deja în gospodărie, dar şi prin timpul scurt de preparare (30 de minute)....