Stiri despre polirom

  164 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Timp suspendat. Grégory Rateau (Invitaţii ZFR)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Timp suspendat. Grégory Rateau (Invitaţii ZFR)

  „În acest climat de repliere naţională, de paranoia generalizată, de inegalităţi strigătoare la cer şi de şomaj pentru o bună parte, tensiunile s-au amplificat văzând cu ochii. Unii au preferat să bagatelizeze totul, să urle pe reţelele sociale, ajungând până la a denatura sensul unor cuvinte precum dictatură, privare de libertate, stat poliţienesc, fără să se întrebe o secundă ce e de făcut cu faimoasa libertate evocată.“

 • Timp
suspendat. Jean Mattern (Invitaţii ZFR)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Timp suspendat. Jean Mattern (Invitaţii ZFR)

  „Mi-aş dori să putem salva câte ceva din lumea pe timp de izolare în lumea de după. Un pic din liniştea asta, un pic din interioritatea aceasta. Să nu dispreţuim azi ceea ce am înţeles despre noi ieri, de pildă această conştientizare a ceea ce suntem, şi care s-a revelat în timpul izolării.“

 • Orbul nomad
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orbul nomad

  Nu cred că se putea un context mai potrivit pentru o cronică la Elogiul mersului, cartea lui Shane O’Mara, profesor de neuroştiinţe la Trinity College din Dublin decât al vremurilor de faţă, când interdicţiile sau restricţiile de mobilitate la scară largă, planetară – de o noutate absolută – ridică probleme, la rândul lor insolite, cu o acuitate maximă, privitoare la „esenţa” mişcării.

 • Cărţile Olgăi Tokarczuk, printre cele mai vândute titluri publicate de Polirom în 2019
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţile Olgăi Tokarczuk, printre cele mai vândute titluri publicate de Polirom în 2019

  Cele mai cumpărate cărţi editate de Polirom în 2019 au fost: “Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” şi “21 de lecţii pentru secolul XXI”, de Yuval Noah Harari, “Arsă de vie”, de Souad împreună cu Marie-Thérèse Cuny, “Eu sînt Malala”, de  Malala Yousafzai şi Christina Lamb, “Jurnalul fericirii”, de N. Steinhardt, „Rătăcitorii” şi “Călătoria Oamenilor Cărţii”, scrise de Olga Tokarczuk, laureata Premiului Nobel pentru Literatură pe 2018.

 • Topul vânzărilor Gaudeamus 2019.Radu Paraschivescu, Olga Tokarczuk, Stephen King, Peter Handke, John Grisham, între cei mai cumpăraţi autori
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Topul vânzărilor Gaudeamus 2019.Radu Paraschivescu, Olga Tokarczuk, Stephen King, Peter Handke, John Grisham, între cei mai cumpăraţi autori

  "Omul care mută nori. Şapte povestiri", de Radu Paraschivescu, a fost cea mai vândută carte a editurii Humanitas la ediţia a 26-a a Târgului de Carte Gaudeamus care s-a încheiat duminică la Romexpo. La editura Litera, cea mai cumpărată carte a fost "Rugăciune pentru Cernobîl", de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură,, iar la editura Polirom Olga Tokarczuk, laureata cu Nobel pe 2018, a fost preferata cititorilor.

 • Vasile Ernu a scris „Izgoniţii“, a treia parte din Mica trilogie a marginalilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vasile Ernu a scris „Izgoniţii“, a treia parte din Mica trilogie a marginalilor

  Volumul ”Izgoniţii” este al treilea din ”Mica trilogie a marginalilor”, din care mai fac parte ”Sectanţii” şi ”Bandiţii”, cărţi publicate de Editur aPolirom.”Sectanţii” a fost distins cu Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură în 2015. ”Bandiţii” a fost distins cu Premiul Observator cultural pentru Eseistică/Publicistică în 2017. Adevărul.ro publică un fragment în avanpremieră din "Izgoniţii".

 • Recomandări de lectură pentru copii, pe categorii de vârstă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recomandări de lectură pentru copii, pe categorii de vârstă

  De la serii vândute în milioane de exemplare în întreaga lume, până la cărţi scrise de copii pentru copii, „Adevărul” prezintă o serie de recomandări de lectură pentru cei mici, pe categorii de vârstă.

 • Vara se numără
bestsellerurile. O selecţie personală Bookfest
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vara se numără bestsellerurile. O selecţie personală Bookfest

  M-am plimbat ieri prin târgul Bookfest, care are loc la Romexpo până duminică, şi am făcut o selecţie a highlight-urilor acestei ediţii, in my opinion. Continuând un trend al ultimilor ani, autorii români (de literatură, şi nu numai) se bat în interesul publicului cu cei de peste hotare.

 • O reuşită
excepţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O reuşită excepţională

  Acum, dacă oricum m-am pus, pare-se pe viaţă, rău cu feministele din teatru pentru simplul fapt că nu voi da vreodată nici curs, dar nici crezare smintelii în conformitate cu care femeia-regizoare ar trebui promovată, nominalizată, premiată eminamente pe criterii de „gender“, adică numai fiindcă este femeie, de ce nu mi-aş asuma riscul de a proceda deopotrivă cu promotoarele feminismului din literatură?

 • Care
este locul meu?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care este locul meu?

  Am citit aproape 200 de pagini din cartea istoricului britanic Niall Ferguson, „Civilizaţia. Vestul şi Restul“, ediţia 2017, la Editura Polirom, traducere de Doris Mironescu şi Andreea Mironescu.

 • Top cinci cele mai vândute titluri ale Editurii Polirom în anul 2018
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Top cinci cele mai vândute titluri ale Editurii Polirom în anul 2018

  "Sapiens.Scurtă istorie a omenirii", de Yuval Noah Harari, apărută la editura Polirom, este pentru al doilea an consecutiv cea mai vândută carte a anului. De la publicarea în 2017, s-a vândut în 100.000 de exemplare în România, în 2018 având peste  50.000 de exemplare cumpărate.

 • Ce titluri aduc editurile la cea de-a 25-a ediţie Gaudeamus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce titluri aduc editurile la cea de-a 25-a ediţie Gaudeamus

  Timp de patru zile, la târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, ajuns la cea de-a 25-a ediţie, marile edituri vor avea la standuri peste 1000 de titluri şi reduceri de până la 20 la sută. Prezentăm o selecţie a cărţilor ce vor fi lansate la târg.

 • „Efectul fluturelui“ sau istoria ca fabrică de adevăruri. O carte incomodă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Efectul fluturelui“ sau istoria ca fabrică de adevăruri. O carte incomodă

  „Toate filtrele sunt colective: antisemitism, legionarism, comunism, anticomunism. Toţi avem nevoie de un filtru comun, de grup, de trib, de familie.“ Doina Jela pune sub lupă pagini dureroase din trecutul recent în faţa căruia românii închid încă ochii. Istoria e o fabrică de adevăruri, iar oamenii au o uluitoare capacitate de a uita ceea ce nu vor să ştie. „Efectul fluturelui“ e o carte de proză matură, necesară, incomodă.

 • M*ie Show TV
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  M*ie Show TV

  Dezbaterile care frământă spaţiul public românesc mi-au amintit de personajul M*ie, patronul unei televiziuni de provincie, din romanul meu „Blazare“, apărut în 2005 la Editura Polirom. Îndrăznesc să public un fragment din acest roman. Cu tristeţe, cu resemnare, cu orice risc!

 • Ion Vianu şi bucuria existenţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ion Vianu şi bucuria existenţei

  Cartea „În definitiv...“ (Editura „Polirom“, Iaşi, 2018) este o amplă conversaţie în 9 părţi, de dimensiuni diverse, însă cu un conţinut constant interesant, generator de reflecţie, bucurii intelectuale şi întrebări, în absenţa cărora orice lectură şi-ar dovedi inutilitatea. Conversaţie între Ion Vianu şi Ioana Scoruş.

 • INTERVIU Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor: „Toţi cei care am avut parte de o familie destrămată ştim că eşti împărţit în două, dar nu ne-am dat seama pe loc“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor: „Toţi cei care am avut parte de o familie destrămată ştim că eşti împărţit în două, dar nu ne-am dat seama pe loc“

  Bogdan-Alexandru Stănescu (38 de ani), coordonator al colecţiei de literatură universală „Biblioteca Polirom“ şi scriitor, îşi aminteşte cum, în clasa a IV-a, când a privit la televizor execuţia soţilor Ceauşescu, a simţit că au murit doi oameni pe care-i cunoştea, căci, într-un fel, făcuseră parte din viaţa lui. Pentru cea mai recentă carte a lui, „Copilăria lui Kaspar Hauser“, a obţinut Premiul pentru Literatură, la Gala Radio România Cultural.

 • Volumul „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara“ a fost cea mai furată carte din librăriile Humanitas în 2017
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Volumul „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara“ a fost cea mai furată carte din librăriile Humanitas în 2017

  Volumul „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara“ a fost cea mai furată carte din Librăriile Humanitas în 2017, urmată de "Întoarcere în secolul 21", de Ioana Pârvulescu, „Maseurul orb“, de Cătălin Dorian Florescu, şi „Solenoid“, de Mircea Cărtărescu, au transmis reprezentanţii librăriilor pentru News.ro. Hoţii au preferat şi cărţi de Ismail Kadare, Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu.

 • PORTRET Irvine Welsh, autorul romanului „Trainspotting“: „Dacă iei droguri ceva timp, ajungi să te plictiseşti de ele“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PORTRET Irvine Welsh, autorul romanului „Trainspotting“: „Dacă iei droguri ceva timp, ajungi să te plictiseşti de ele“

  Scriitorul scoţian Irvine Welsh (probabil 59 de ani, păstrează misterul) a aterizat luna trecută în România pentru două seri de lectură şi conversaţii. N-a avut un drum literar lin. S-a mutat de la Edinburgh la Londra, unde a cântat în formaţii de punk şi a devenit dependent de heroină, iar pe urmă a revenit acasă. În Scoţia a scris primul roman, „Trainspotting“, publicat la noi acum 11 ani, care i-a surprins pe cititori şi pe criticii literari.

 • Mitul excepţionalismului românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mitul excepţionalismului românesc

  De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc- Volum coordonat de Vintilă Mihăilescu (Editura Polirom, Bucureşti, 2017) este cea de-a doua carte-replică la scrierile istoricului şi eseistului Lucian Boia.

 • Scriitorul Filip
Florian, finalist la Premiul Angelus 2017
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul Filip Florian, finalist la Premiul Angelus 2017

  Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus” din acest an, cu romanul „Zilele regelui”, apărut la editura Polirom. Romanul, recompensat cu premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi declarat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan, a fost publicat în limba polonă în toamna anului trecut, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.

 • FRAGMENT Romanul „Logodnica”, de Doina Ruşti, va fi ecranizat de regizorul britanic David Kinsella
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FRAGMENT Romanul „Logodnica”, de Doina Ruşti, va fi ecranizat de regizorul britanic David Kinsella

  După ce a realizat un scurtmetraj despre povestea de dragoste dintre el şi o basarabeancă din Chişinău, regizorul britanic David Kinsella intenţionează să reia povestea într-un lungmetraj după cartea scriitoarei Doina Ruşti, „Logodnica”. Adevărul.ro prezintă un fragment în premieră din cartea în care regizorul este personaj. Pe 21 septembrie, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, are loc lansarea cărţii, în prezenţa scriitoarei şi a lui Kinsella.

 • „35 de kile de speranţă“, de Anna Gavalda, a apărut în librăriile româneşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „35 de kile de speranţă“, de Anna Gavalda, a apărut în librăriile româneşti

  Publicată în Franţa în 2002, volumul „35 de kile de speranţă” al scriitoarei contemporane Anna Glavada (46 de ani) a apărut în librăriile româneşti, la editura Polirom şi în traducerea Alexandrei Cozmolici. Cartea spune povestea micului Gregoire care, în ciuda problemelor cu care se confruntă, găseşte alinare în atelierul bunicului său, unde meştereşte diverse lucruri ingenioase.

Modifică Setările