Stiri despre editura nemira

  91 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Autobiografia din biblioteca personală, în „Sfârşitul bibliotecii mele“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Autobiografia din biblioteca personală, în „Sfârşitul bibliotecii mele“

  Alberto Manguel, eseistul cunoscut cititorilor români din "Biblioteca nopţii", "Istoria lecturii" şi "Un cititor în pădurea din oglindă", se opreşte de data aceasta la tema bibliotecii personale ca autobiografie în volumul "Sfârşitul bibliotecii mele". apărut la editura Nemira, în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu.

 • Peter Brook şi
adevărurile sale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Peter Brook şi adevărurile sale

  Peter Brook face parte din acea categorie rarissimă şi cu atât mai valoroasă de practicieni ai scenei (regizori, actori, scenografi) care au în portofoliu şi o activitate teoretică importantă. Risipită în cărţi, articole şi interviuri, acestea din urmă depăşind cu mult condiţia de declaraţii circumstanţiale.

 • O carte de referinţă, mereu actuală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O carte de referinţă, mereu actuală

  „Teatrul absurdului“ înseamnă şi astăzi, la aproape 60 de ani de la apariţia primei ediţii, o carte fundamentală. Avem de-a face cu o scriere clasică a teatrologiei universale, cu o lucrare a cărei lectură, consultare periodică este obligatorie pentru oricine doreşte să deţină o imagine clară şi competentă, chiar dacă de etapă, asupra unui fenomen deopotrivă estetic, literar, teatral ce a marcat puternic şi decisiv cultura secolului al XX-lea.

 • FRAGMENT Autobiografia lui Anthony Quinn, „Păcatul originar”, a apărut în librăriile româneşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FRAGMENT Autobiografia lui Anthony Quinn, „Păcatul originar”, a apărut în librăriile româneşti

  Autobiografia lui Anthony Quinn, „Păcatul originar”, apărută la editura Nemira în colecţia Yorick de arte ale spectacolului, este relatarea foarte personală şi pasionantă a vieţii neuitatului actor din spatele lui „Zorba Grecul”: povestea unui bărbat care acceptă cu greutate dragostea necondiţionată şi care rămâne marcat de pierderea fiului său la o vârstă fragedă. „Adevărul” prezintă în premieră un fragment din autobiografia celebrului actor.

 • Poeto-etica lui Wajdi Mouawad
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poeto-etica lui Wajdi Mouawad

  Cum-necum, intenţia de a aşterne pe hârtie câteva gânduri prilejuite de lectura cărţii de dialoguri dintre Wajdi Mouawad şi Sylvain Diaz „Totul este scriitură“ (Editura Nemira, Bucureşti, 2018) îmi impune două întoarceri în timp.

 • O veritabilă bucurie, o
sărbătoare a cunoaşterii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O veritabilă bucurie, o sărbătoare a cunoaşterii

  A fost o vreme când până şi cele mai moderne, mai sofisticate, mai desprinse de critica aşa-zis universitară (adică veche, biografică) şi mai apropiate de „noua critică“ istorii ale literaturii franceze dovedeau un interes scăzut pentru „Bouvard et Pécuchet“, romanul neterminat al lui Flaubert. La care acesta începuse să lucreze prin 1872 şi care a apărut postum în anul 1881.

 • George Banu, colecţionarul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  George Banu, colecţionarul

  Toţi cei care practică scrisul cu destinaţie publică ştiu că una dintre cele mai dificile etape din redactarea unui articol este aşternerea pe hârtie (mă rog, pe ecranul computerului) a frazei de început.

 • Adrian Mihălţianu, scriitorul român finalist într-o
competiţie de 5 milioane de dolari: „Românii au încă mania să arate altora că nu mai sunt
săraci”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adrian Mihălţianu, scriitorul român finalist într-o competiţie de 5 milioane de dolari: „Românii au încă mania să arate altora că nu mai sunt săraci”

  Anual, fundaţia suedeză Global Challenges, înfiinţată de miliardarul suedez, originar din Ungaria, László Szombatfalvy, organizează un concurs de proiecte globale, premiat cu 5 milioane de dolari. În acest an, printre finalişti se regăseşte şi un român, Adrian Mihălţianu, scriitor de SF.

 • Diplomaţie culturală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Diplomaţie culturală

  Am citit în ultimii ani - constat cu stupoare câţi sunt, zece la număr, exclamând fugit irreparabile tempus! - câteva cărţi excepţionale dedicate Franţei.

 • „Istoria povestită copiilor”, o serie de romane pentru copii, despre personaje istorice precum Decebal, Menumorut sau Mircea cel Bătrân
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Istoria povestită copiilor”, o serie de romane pentru copii, despre personaje istorice precum Decebal, Menumorut sau Mircea cel Bătrân

  O serie de romane menită să îi familiarizeze pe micii cititori cu istoria şi legendele românilor apare la editura Nemi de carte pentru copii. „Istoria povestită copiilor”, de Simona Antonescu, şi ilustrată de Alexia Udrişte, prezintă istoria României prin ochii a doi fraţi gemeni pe nume Ilinca şi Călin. Fiecare volum are în centru un personaj istoric, precum Decebal, Mircea cel Bătrân, Menumorut, Dimitrie Cantemir sau regele Mihai.

 • O ofrandă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ofrandă

  În seria excepţionalelor recuperări bibliografice prilejuite de „Colecţia de cărţi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu”, un loc de maximă importanţă revine, fără doar şi poate, scrierii “Gânduri pentru actor despre tehnica actorie” datorată actorului şi teoreticianului ruso- american Michael Chekhov.

 • 10 ani fără actorul Ştefan Iordache. Astăzi, Regele Scamator ar fi implinit 77 de ani VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  10 ani fără actorul Ştefan Iordache. Astăzi, Regele Scamator ar fi implinit 77 de ani VIDEO

  Stefan Iordache ar fi împlinit pe 3 februarie, 77 de ani, fiind născut in 1941, în Calafat, judeţul Dolj. În 2018, pe 14 septembrie, se împlinesc 10 ani de la moartea marelui actor. A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil rolurile Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea şi Barrymore. A jucat şi în film, a avut  o îndelungată colaborare cu Teatrul Naţional Radiofonic şi Teatrul Naţional de Televiziune.

 • Geografia intimă a uşii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Geografia intimă a uşii

  Simte nevoia, cumva pe neaşteptate, însă perfect logic, George Banu în cartea sa intitulată „Uşa, o geografie intimă“, tradusă excepţional în româneşte de Anca Măniuţiu (Editura Nemira, Bucureşti, 2017), carte dedicată felului în care acest auxiliar al existenţei noastre zilnice se regăseşte în teatru şi pictură, să ne împărtăşească câteva gânduri despre ceea ce înseamnă eseul.

 • George Banu a deschis „Uşa, o geografie intimă” în cadrul FNT
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  George Banu a deschis „Uşa, o geografie intimă” în cadrul FNT

  Un nou volum semnat de George Banu a fost lansat duminică, 22 octombrie, în Festivalul Naţional de Teatru – „Uşa, o geografie intimă”, apărut la Nemira, „editura de suflet” a autorului, după cum remarca Marina Constantinescu, directorul artistic al FNT.