Vrem să devenim lideri regionali sau copiii țâfnoși ai Europei? Decizia ne aparține!

0
0
Publicat:

Săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, l-am avut ca invitat pe premierul bulgar Nikolai Denkov, cu ocazia unui șir de dezbateri lunare între noi, ca parlamentari, și diverși lideri europeni. A fost o discuție bună, în care s-a vorbit inclusiv despre Schengen, despre invazia rusă din Ucraina, dar și despre viitorul Uniunii Europene. Ori, în acest context, mai amplu, nu am putut să mă nu mă gândesc la România, la premierul ei și la modul în care ne exprimăm în ultima perioadă la nivel de Executiv.

Eu cred că liderii de guvern români trebuie să dea dovadă de realism și de maturitate politică. Ambele, sunt caracteristici constante la nivel european și sunt parte a secretului, dacă doriți, stabilității și dezvoltării Occidentului.

Am fost, recunosc, dezamăgit, când l-am auzit toamna aceasta pe premierul român vorbind despre fantezii, pe românește, cum ar fi așa-zisa decuplare a României de Bulgaria în dosarul Schengen. A fost un mesaj destinat clar consumului intern, adică 'pipotei' unora dintre noi, dar a fost de asemenea un mesaj auzit la Bruxelles și care a generat semne de întrebare.În primul rând pentru că nu există posibilitatea unei decuplări, așa cum nu a existat nici în perioada de preaderare la UE.

Din acest motiv, mesajul a fost recepționat ca imatur și lipsit de realism.Dacă actualul premier român vrea cu adevărat să ajute, așa cum poate, aderarea României la Schengen, atunci o va face prin declarații competente și, mai ales, o va face arătând că cele două guverne lucrează împreună, în echipă. Asta cu atât mai mult cu cât rezultatele recente ale alegerilor generale din Olanda, despre care nu prea s-a vorbit pe la noi, nu sunt de natură să ne încurajeze.

Prin urmare, trebuie să facem echipă cu Bulgaria, vecinul nostru și partenerul nostru, iar motivul este clar: avem altă pondere împreună decât separat. Așa funcționează UE și aceasta este abordarea realistă.Dar este mai mult decât atât. Este vorba de pragmatism, nu de gargară, nu de mesaje țâfnoase care, oricum, nu interesează pe nimeni dintre cei cu putere de decizie în cazul Schengen.Iar pragmatismul, la nivelul României, înseamnă să ne comportăm ca niște adulți și ca niște lideri în regiunea în  care ne-a lăsat Dumnezeu și nu ca niște copii mofturoși.

Sper că sunt destul de clar!Sprijinim Ucraina și este bine și apreciat. Sprijinim Republica Moldova și este, înainte de orice, datoria noastră morală. Dar în același timp este în interesul nostru, oameni buni! Este în interesul nostru să avem la Răsărit țări prietene, puternice și democratice. Și este la fel și la sud de Dunăre.Poate că premierul român nu își dă seama, dar problemele cauzate de opoziția austriacă și olandeză în cazul Schengen, ne dau ocazia să ne manifestăm pe deplin ca adulți, cum spuneam, în regiune, dar și ca lideri, ca o forță ce coagulează alte energii și proiecte politice. 

Dacă am face asta, nu știu dacă ar cădea ceața putinistă de pe ochii austriecilor, în cazul nostru, dar știu sigur, și mulți de la Bruxelles îmi dau dreptate, că am avea cu siguranță altă greutate în UE!Avem așadar varianta de a fi țâfnoși, de a ne da persecutați și cum vrem, sau avem oportunitatea de a transforma acest obstacol într-o trambulină pentru România, într-o șansă de a ne consolida rolul în regiune dar și în Europa.Pentru asta, desigur, trebuie să nu mai gândim ca și guvernanți mici ai unei țări mici, pentru că nu este cazul, ci ai unei țări cu capul pe umeri și cu ambiție.Mai ales că suntem aproape de 1 Decembrie, asta vreau de la 'ai noștri', indiferent de partid: ambiție pentru România!  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite