USR PLUS reprezintă speranţa multor români pentru alegerile din 2024. Nu ne-o luaţi şi pe asta!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Asist şi eu cu neplăcere şi dezamăgire la derularea certurilor din USR PLUS. Este greu din afară să faci judecăţi despre cine este vinovat şi cine nu. Cert este că după renaşterea  USL (PSD-PNL), sub „înaltul” patronaj al presedintelelui Iohannis, şi după „avântul” din sondaje al partidului extremist şi antioccidental AUR, USR PLUS rămânea cam singura speranţă pentru oamenii educaţi,  care înţeleg viitorul României în UE şi NATO.

Cum a evoluat USR

A făcut o impresie excelentă în legislatura trecută, când s-a bătut la cuţite cu regimul PSD-Dragnea. A şi obţinut la alegerile europarlamentare din 2019 un scor neaşteptat de mare,  22,4 %, în următoarea ierarhie: PSD-27%, PNL-22,5%, USR-22,4%. A fost vârful evoluţiei USR PLUS până în acest moment.

La alegerile parlamentare  din 2020 rezultatele au fost următoarele: PSD-28,9%, PNL-25,19%, USR-15,37%, AUR-9,08%. O scădere evidentă, faţă de vârful din 2019.

La alegerile prezidenţiale din 2019 a candidat şi Dan Barna în turul I, cu următoarele rezultate: Klaus Iohannis: 37,82%, Viorica Dancila-22,6%, Dan Barna-15,02%. Adică Barna a rămas la nivelul la care era cotat USR.

În cel mai recent sondaj de opinie, realizat de INSCOP, situaţia se prezintă astfel: PSD-34,4%, AUR-20,6%,  PNL-16,6%, USR-12,5%.

În alte sondaje de opinie, USR coborâse şi la 10% deşi, după oficializarea fuziunii USR cu PLUS, ne-am fi aşteptat la un nivel mai înalt în sondaje.

Perioada guvernării PNL-USR PLUS-UDMR

Dincolo de stângăciile inerente unui început de participare la actul de guvernare, am remarcat performanţa deoasebita a miniştrilor Cătălin Drulă şi Cristian Ghinea, autorul PNRR-ului românesc, aprobat de CE. Oameni tineri, şcoliţi la universităţi de prestigiu, promiteau o schimbare în politica românească de genul celei din Republica Moldova, condusă acum de două „harvardiste”, Maia Sandu şi Natalia Gavrilita. Până şi Bugaria ne-a luat-o înainte cu „harvardistii” Kiril Petkov, premier şi Assen Vasilev, ministru de Finanţe.

N-a fost să fie. A câştigat „echipa” Iohannis-Cîţu-Ciolacu, cu  manevrele  politice pe care le cunoaştem.

USR a fost scos de la guvernare de către Iohannis, cu mâna lui Cîţu, pentru că nu era de acord cu numiri politice din clientela de partid,  „politruci-habarnisti”, dar loiali conducerii partidelor. Şi n-a acceptat un PNDL 3, fără criterii de verificare şi control a legalităţii şi corectitudinii cheltuirii banilor publici. Iohannis a şi criticat violent USR, cu motivul nedeclarat că nu-l ascultă şi nu-i culege din palmă soluţiile şi indicaţiile preţioase. Ca în timpul comuniştilor!

Cum e evoluat noua guvernare, fără USR, se vede. Explozia preţurilor la energie n-a fost gestionată şi atenuată corect de către guvern, asistăm la critici virulente între PSD şi PNL, iar Cîţu ne anunţă că în 2-3 luni vom ajunge la mâna FMI, pentru că nu vom avea de la cine să ne împrumutăm, cu o inflaţie scăpată de sub control şi cu cheltuielile de funcţionare a statului mult peste ce-şi poate permite.

Cât a fost la guvernare, am apreciat că USR PLUS îşi propunea transparenţă, profesionalism, corectitudine. Exact ce lipseşte politicii şi guvernării României în ultimii 32 de ani.

Certurile interne dintre Cioloş şi Barna

Încă o dată, nu sunt eu în măsură să apreciez cine are dreptate dintre cei doi. Dar faptul că au izbucnit acum aceste divergenţe confirmă şi slaba poziţionare în sondajele de opinie, între 10-12%. Cei doi foşti preşedinţi, Barna la USR şi Cioloş la PLUS, n-au reuşit să îngroape „securea” divergenţelor, care acum au explodat în public. În cei doi ani rămaşi până la alegerile din 2024, USR PLUS avea o şansă să demonstreze că este altceva decât PSD şi PNL, partide cleptocratrice, care trăiesc exclusiv pentru şi cu clientela de partid. Şi cu totul altceva decât partidul extremist şi antioocidental, AUR.

Cum puteau face această demonstraţie? Afişând un management performant şi sănătos, devoalând toate manevrele de fraudă şi furt din banii publici ale actualei coaliţii de guvernare, formând un guvern din umbră care să monitorizeze gafele şi prostiile pe care le face actuala guvernare. Şi construind un program de guvernare pentru perioada post 2024, bazat pe principii, valori şi mecanisme occidentale. Total deosebit de ce ne-a oferit în 32 de ani clasa politică, în principal PSD şi PNL.

Unde a greşit USR PLUS

Să cobori de la 24,4 % în 2019, la 10-12% în 2022, este clar că undeva s-au produs fisuri şi rupturi în activitatea partidului. Dacian Cioloş a câştigat preşedinţia partidului, Dan Barna nu s-a consolat că a pierdut-o. Şi a manevrat prin Biroul Naţional, format majoritar din oamenii săi, astfel încât să-l împiedice pe Cioloş să-şi pună în practică ideile şi principiile. Cioloş a ajuns la capătul răbdării şi dă ultimatumuri. Ori punem în practică un program pe care vi-l propun, să scoatem partidul din băltoaca în care zace de trei ani, să pregătim alegerile din 2024, ori demisionez.

Este posibil, cum scrie presa, dacă nu se înţeleg până la urmă Cioloş şi Barna, ca partidul să se rupă şi să redevină ce a fost: USR şi PLUS, două partide distincte şi cu grupuri parlamentare distincte.

În acest nefericit caz vor fi adversari în viitoarele alegeri, se vor război între ele, iar scorurile  în alegeri vor fi  şi ele derizorii.

USR a  greşit în comunicarea la firul ierbii

Comentatorii politici acuză USR de „elitism”,  de faptul că nu poate comunica cu oamenii de rând, da la sate şi oraşe. „Englezismele” pe care Cristian Ghinea le presară în ieşirile publice îl îndepărtează de poporul care înţelege engleză în proporţie de de 15-20%. Realizează Ghinea acest adevăr? Se pare că nu!

Filialele locale şi comunale ale USR sunt slab dezvoltate şi pregătite. Oamenii din aceste filiale nu ies pe „teren”, să discute şi să explice alegătorilor diferenţele dintre PSD-PNL şi USR. Conducerea centrală nu face vizite in plan local, pentru a susţine şi mări filialele. Nu există o comunicare internă eficientă şi condusă profesionist, care să includă o masă largă de simpatizanti ai partidului, care să atragă alţi membri de partid şi simpatizanţi. Aceştia vin dacă le vorbeşti pe limba lor, nu în engleză,  dacă ţii cont de preocupările şi nevoile lor. Ce are de gând USR cu inflaţia, cu explozia preţurilor la energie, cu eficientizarea educaţiei, cu instalarea profesioniştilor în funcţii de conducere, chiar dacă nu aparţin „clientelei” de partid a USR. Cu dezvoltarea infrastructurii, cu reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, cu îndreptarea de fonduri astfel disponibilizate spre cei cu adevărat nevoiaşi.  PSD şi PNL zic şi ele că ajută oamenii simpli, cu venituri reduse, dar nu au de unde,  pentru că veniturile statului sunt  devorate de cleptocraţii partidelor PSD si PNL.

Ce urmează pentru USR PLUS?

Două variante. Ori Cioloş şi Barna se vor înţelege, vor îngropa securea războiului, şi vor prezenta la alegerile din 2024 o variantă credibilă, alternativă la PSD,  PNL şi AUR, cu şanse mari de accedere la guvernare, ori partidul se va sparge şi vor reveni la USR şi PLUS, partide distincte şi rivale în viitoarele alegeri, cu şanse mici de trecere a pragului electoral. O sancţiune a electoratului, de care e puţin probabil să scape.

În aceste condiţii, în 2024 vom avea de ales tot între PSD,  PNL şi AUR,  între  Ciolacu, Cîţu şi George Simion. În patru rânduri de alegeri esenţiale pentru viitorii ani. Să fie românii mai „proşti” decât bulgarii şi moldovenii din Republica Moldova?

LE. Declaraţie de azi a lui Dacian Cioloş:

“Este o dezinformare. Nu e adevărat, nu plec din partid. Câtă vreme partidul poate evolua şi se poate dezvolta, nu plec. Şi mai bine ar face colegii să se gândească la măsurile de reformă pe care le-am propus, să vină cu amendamente argumentate, sa dezbată conţinutul lor, decat să răspândească ştiri complet false”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite