Următoarea tragedie în Orientul Apropiat: Egiptul amenință cu suspendarea tratatului de pace cu Israelul dacă zona Rafah va fi și ea invadată

0
0
Publicat:

Dacă Israelul își va pune planurile în aplicare, dacă va invada complet zona Rafah din sudul Fâșiei Gaza (acum supusă unor bombardamente aeriene intense) oficiali de la Cairo au avertizat că Egiptul este gata să suspende tratatul de pace cu Israelul. Fără niciun fel de dubiu, acesta ar fi semnalul direct (și poate imposibil de întors) ca se concretizează amenințarea de extindere a situației conflictuale la nivelul întregului Orient Apropiat.  

Picture1 png

Suspendarea sau anularea Acordurilor de la Camp David din 1978 (foto jos), căci acesta este Tratatul despre care se discută acum, reprezintă ultima garanție de stabilitate într-o zonă care merge acum spre explozie generală dacă Primul Ministru israelian va decide ofensiva generală asupra zonei Rafah unde, chiar la îndemnul presant al Israelului, se retrăseseră civilii deplasați forțat din nord, cu garanția că Rafah va fi zona protejată. Și asta a determinat un exod masiv de populație, rezultatul fiind că la Rafah, unde în mod normal trăiau aproximativ 300.000 de oameni, să fie masați aproximativ 1.400.000 de oameni. Și asta face ca apropierea momentului invaziei terestre totale să provoace temerile declanșării celui mai negru scenariu, cu pierderi extrem de importante de vieți și distrugeri care să completeze dezolarea totală de acum din Gaza. Ceea ce spunea Josep Borrell, șeful diplomației europene: „o ofensivă israeliană în Rafah ar duce la o catastrofă umanitară de neimaginat și va provoca tensiuni grave cu Egiptul”.

Picture2 png

Ce înseamnă „tensiuni grave cu Egiptul”? Mesajul vine în momentul în care, preventiv, armata egipteană deplasează tancuri și vehicule blindate în zona de nord a Peninsulei Sinai în previziunea unui exod masiv de populație din zona Rafah dar și a nerezolvării unei discuții privind posibilitatea ca, în acest context de acum, cabinetul de război al Israelului să ordone și preluarea controlului complet al coridorului demilitarizat între Israel și Egipt, așa-numitul „Coridor Philadelphi”. Ar fi o mișcare strategică ablolut obligatorie pentru Israel, avertizează cei de Jerusalem Center for Public Affairs, asta pentru că, astfel, chiar cu riscul ruperii tuturor acordurilor existente, armata israeliană ar prelua controlul complet al Fâșiei Gaza.

Picture3 png

Sameh Shoukry, ministrul egiptean de externe, avertizează și el că ofensive terestră israelian în Rafah va avea „consecințe dezastruoase”, în timp ce Arabia Saudită spune că, în asemenea caz, vor exista #consecințe extrem de serioase” La rândul său, Anna Baerbock, ministrul german de externe  a spus că „oamenii din Gaza nu pot să dispară pur și simplu în atmosferă”, anunțând că „este în pregătire o catastrofă umanitară”, avertisment repetat și de negociatorul principal al Qatarului. Exact ce spune și David Cameron, ministrul britanic de externe, care presimte un dezastru în zonă, exprimând de fapt neliniștea clasei politice britanice față de urmările unui atac israelian asupra Rafah:

Răspunsul Israelului este unic și ferm: „Trebuie să câștigăm acest război!”, așa cum reafirma premierul Netanyahu. Chiar cu orice preț, iar asta poate duce la o radicalizare, unele surse spun că la un nivel deosebit de intens, nu numai a atitudinii clasei politice din statele arabe. Teama este că ar putea să urmeze o revenire a campaniilor de represalii duse de celulele europene ale unor organizații ca Jihadul Islamic, ISIS sau Al Qaeda.

Este posibil? Din păcate, realități de acum câteva decenii, fenomene degeaba considerate ca definitiv eradicate vin nou să bată la porțile Europei. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite