Şi Nostradamus s-a mai înşelat!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Sri Lanka

Sumanadasa Abeygunawardena a fost, mai bine de trei decenii, astrologul personal al lui Mahinda Rajapaksa, nimeni altul decât preşedintele Republicii Socialiste Democratice Sri Lanka, din noiembrie 2005 până în ianuarie 2015, când a pierdut alegerile în faţa lui Maithripala Sirisena.

Scrutinul trebuia să se ţină peste un an, fiindcă atunci se termina mandatul şefului statului. Aici a intervenit, însă, astrologul, care l-a convins pe preşedinte că e bine să facă alegerile mai repede, fiindcă astrele sunt bine aliniate. După ce profeţia a fost infirmată, Abeygunawardena a declarat pentru France Presse că şi Nostradamus s-a mai înşelat şi că, dacă ar fi putut prevedea chiar totul, s-ar fi înscris el însuşi în cursa prezidenţială. „Astrologii merită şi ei o marjă de eroare de 5%“, a zis el. Adevăru-i că e doar un pic mai mare decât marja cu care ne-au obişnuit sociologii...

Înfrângerea lui Rajapaksa a fost o surpriză. El miza, în principiu, pe divizarea opoziţiei. Nu s-a gândit vreo clipă că împotriva lui va intra în competiţie, cu puţin timp înainte de scrutin, un aliat de încredere, care fusese ministru în cabinetele pe care le-a condus cu mână forte, inclusiv atunci când zdrobea LTTE, mişcarea de eliberare a tamililor.  

Numele complet al noului şef al statului este Pallewatte Gamaralalage Maithripala Yapa Sirisena. Are două diplome: una de agronom, obţinută în Sri Lanka, şi alta de marxism, primită de la Academia Maxim Gorki din Moscova. El a devenit, de fapt, cunoscut atunci când era ministru pentru dezvoltarea Mahaveli Ganga, cel mai mare fluviu din ţară, şi când a creat politica intitulată „Api Wawamu, Rata Nagamu”. În traducere, asta înseamnă „creştere şi progres pentru ţară” şi e numele dat câtorva decizii luate în favoarea oamenilor de rând, cum a fost, de pildă, scăderea preţului unui sac de 50 kg de îngrăşăminte la 350 de rupii srilankeze (circa 2 euro). În campanie, Sirisena a combinat teme foarte diverse: el a pledat pentru reducerea consumului de alcool şi tutun, dar şi împotriva corupţiei şi clientelismului, guvernul adversarului său fiind acuzat deseori că ia mită şi că e dominat de apropiaţi ai lui Rajapaksa. Trei dintre fraţii acestuia au ocupat înalte demnităţi publice, care le îngăduiau să controleze 80 la sută din bugetul ţării, iar alte 130 de rude fuseseră plasate în posturi guvernamentale. Nu-i de mirare că executivul a ajuns să aibă peste o sută de membri: 51 de miniştri, 35 de miniştri fără portofoliu şi 21 de vice-miniştri. O temă interesantă de dezbatere în campanie a fost şi relaţia cu China. Fostul preşedinte – avocat de profesie, cu doctorate honoris causa la Moscova şi Beijing – a primit un sprijin consistent de la chinezi, care au investit 4 miliarde de dolari în ţară. Asta a nemulţumit India, iar Sirisena a profitat de pe urma situaţiei, alegând să colaboreze cu guvernul lui Modi.

Pe de altă parte, budismului agresiv al lui Mahinda Rajapaksa, Sirisena i-a răspuns cu o atitudine moderată. Minorităţile etnice şi religioase – adică musulmanii şi creştinii, care sunt, fiecare în parte, câte 6-7% – au votat cu el. Noul preşedinte i-a răsplătit pe tamili, numindu-l în fruntea justiţiei pe un judecător din această etnie, Kanagasabapathy Sripavan. Imediat după alegeri, a venit în Sri Lanka şi papa Francisc, care a ţinut o slujbă în faţa bisericii Notre Dame de Madhu şi l-a canonizat pe un misionar creştin din secolul 17 – Joseph Vaz. Sunt catolici şi între tamili, şi între sinhala, majoritatea etnică din insulă.

Imediat după anunţarea victoriei, Sirisena a anunţat alegeri legislative în fix 100 de zile, precizând că el va păstra o atitudine neutră. Un Consiliu Executiv Naţional, creat pentru reforma constituţională, a aprobat în unanimitate schimbarea legislaţiei referitoare la migraţia parlamentarilor: aceştia îşi vor pierde mandatul, dacă trec la un alt partid decât cel care i-a susţinut în alegeri. S-a abrogat şi amendamentul constituţional care îngăduia mai mult de două mandate de şef al statului. În general, Sirisena vrea să banalizeze funcţia prezidenţială. Într-un interviu televizat, el a cerut ca soţiei sale să nu i se mai spună „prima doamnă”, ci pe numele de familie, şi a promis că nu va folosi vilele care-i stau la dispoziţie în întreaga ţară decât în interes de serviciu. Rigoarea etică merge foarte departe: noul său guvern a refuzat să acorde concesii unui miliardar australian care voia să construiască un cazinou, pentru a transforma Sri Lanka într-un pol internaţional al jocurilor de noroc.

Scriu aceste rânduri înainte de a pleca pentru prima dată la Colombo. Merg acolo ca şef al misiunii de observare electorală a Uniunii Europene, pentru scrutinul din 17 august. Alegerile legislative nu s-au putut organiza chiar după o sută de zile, ci după vreo două. Iar surpriza e că fostul preşedinte Rajapaksa ar vrea să revină ca premier...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite