Principiile, efectele şi viitorul deschiderii pieţei de energie electrică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima perioadă, asistăm la discuţii din ce în ce mai frecvente şi mai analitice cu privire la procesul de deschidere a pieţei de energie electrică.

Dar cum trebuie să întelegem deschiderea pieţei?...Ca pe un fenomen natural, consecinţă a alinierii României la prevederile legislaţiei europene, prin care clienţii de energie electrică îşi pot alege furnizorul.

Prima etapă s-a încheiat şi toţi clienţii non casnici au trecut prin transformarea din clienţi captivi într-una din grupele de clienţi eligibili, clienţi beneficiari ai serviciului universal sau clienţi beneficiari ai serviciului de ultimă instanţă.

Terminologia este stabilită de legislaţia şi reglementările în vigoare, dar semnificaţia este una foarte simplă.

Clienţii eligibili sunt aceia care au primit şi au acceptat o ofertă cuprinzând preţul de vânzare, condiţiile de plată şi alte prevederi însumând drepturile şi obligaţiile asumate de furnizor şi client în relaţia contractuală. Contractul de furnizare, în acest caz, conţine numai clauze negociate între părţi cu respectarea legislaţiei în domeniu energetic.

Clienţii beneficiari ai serviciului universal sunt cei care au o cifră de afaceri mai mică de 10 milioane de euro anual şi un număr de angajaţi mai mic de 50. Preţul energiei pentru această categorie de clienţi este avizat, iar contractul de furnizare este aprobat  de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru fiecare furnizor de ultimă instanţă (CEZ, ENEL, EON sau Electrica Furnizare).

Clienţii de ultimă instanţă sunt cei care nu îndeplinesc condiţiile menţionate anterior, nu pot  beneficia de serviciul universal şi nu au acceptat ofertele nici unui furnizor dintre cei licenţiaţi. Preţul energiei electrice este avizat, iar contractul de furnizare este aprobat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Ca urmare a  procesului de deschidere a pieţei de energie electrică pentru clienţii non casnici, la nivelul întregii ţări, un număr de circa 30 000 de clienţi (7.75%) a migrat în eligibilitate.

CEZ Vânzare a făcut oferte de furnizare în regim de eligibilitate, care au fost acceptate de un număr de circa 7 000 clienţi, adica 27% din clienţii non casnici.

Am încurajat şi încurajăm clienţii să facă pasul către un contract negociat, pentru ca în acest mod să poată beneficia de condiţiile cele mai adecvate activităţii desfăşurate.

Şi suntem pregătiţi cu produse proiectate pentru fiecare tip de consum, care să vină în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, raspunzând totodată exigenţelor impuse de piaţă. Consultaţi cu încredere portofoliul de produse şi adresaţi-vă unui consultant CEZ Vânzare pentru a pune bazele unui parteneriat solid si cu multiple beneficii.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite