Mircea Vasilescu: Cum să nu-i răspunzi lui Gabriel Liiceanu?
0S-au adunat, pînă la ora cînd scriu, peste 240.000 de vizualizări. Rareori se întîmplă ca un text publicat pe un site să trezească un asemenea interes.
Şi nu e vorba despre vreun articolaş cu bîrfe, vedete ori „dezvăluiri senzaţionale”, ci despre un text lung, în care se face portretul „fenomenologic” al unui candidat la preşedinţia României. Articolul se numeşte „Fie-vă milă de noi, domnule Ponta!” şi a fost publicat de Gabriel Liiceanu pe www.contributors.ro pe 21 octombrie. Aşadar, în cinci zile, un număr de oameni echivalent cu populaţia unui oraş mare din România a considerat de cuviinţă să-l citească.
De cinci zile, tot caut (pe site-uri, în presă, pe Facebook etc.) un răspuns, o reacţie, o vorbuliţă din partea lui Victor Ponta. N-am găsit pînă acum. De ce caut? Nu pentru că m-aş aştepta la vreun răspuns substanţial, la vreo „fenomenologie”, la vreo idee extraordinară. Ci pentru că mi se pare normal ca, atunci cînd un intelectual de talia lui Gabriel Liiceanu scrie un asemenea text, să primească un răspuns. Mai ales că prezenţele sale publicistice nu sînt foarte frecvente: scrie doar atunci cînd crede că are ceva semnificativ de spus.
Cum să nu-i răspunzi lui Gabriel Liiceanu? Şi de ce? Probabil – îmi zice un coleg – că „destinatarul” nu e în stare să scrie o replică pe măsură. Şi nici consilierii lui nu-l pot ajuta. Nu cred. Şi nici nu e nevoie să scrie ceva „pe măsură” (că doar n-o să se apuce acum să citească filozofie), ci doar să spună ceva, să arate că articolul dlui Liiceanu i-a trezit măcar tot atîta atenţie cît alte gesturi publice la care nu ratează ocazia de a reacţiona. Căci, dacă ne uităm la comportamentul tipic al lui Victor Ponta, observăm că el răspunde la orice: nu lasă fără replică nici o declaraţie a te miri cui, nici o postare pe Facebook a cutărui politician ori jurnalist. Şi atunci?
Articolul dlui Liiceanu conţine chiar invitaţia la răspuns: