Mai putin inseamna mai mult!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traim intr-o perioada intensa si plina de informatii, produse alese, promotii sofisticate, networking de calitate, acte de caritate, evenimente senzationale,biografii pompoase,psihologie, scandaluri perimate, barbati feminizati si multe gene...false...

In tot acest context, titlul acestui articol nu inseamna ca voi face aici o pleodarie pentru ca oamenii sa astepte sa primeasca din darurile universale fara a face nimic pentru asta, ci dimpotriva ca ei sa fie ceea ce fac si sa aiba ceea fac.

Oamenii vor atat de multe lucruri care sunt, culmea, unele chiar in contradictie. Vor sa aiba o masina mare, dar declara ca nu vor sa polueze! Vor sa lucreze eficient, dar nu vor sa renunte la obiceiuri proaste! Vor sa fie priviti ca profesioniti, dar au un cv departe de experienta avuta! Vor sa faca doar ceea ce le place, dar nu se prea gandesc la cum ii impacteaza si pe cei din jur! Vor sa fie recunoscuti pentru ceea ce fac, dar exerseaza o falsa modestie de fiecare data cand primesc un compliment! Vor sa aiba dreptate, dar nu vor sa fie nefericiti! Vor sa fie credinciosi, dar nu vor sa fie smeriti! Vor sa fie iubiti, dar nu vor sa dea nimic! 

De fapt, care sunt nevoile oamenilor, care sunt dorintele lor autentice si care sunt aspiratiile care ne fac cu adevarat fericiti? De ce au oamenii nevoie?!? De atat de putine…

Pe scara motivatiilor vietii, nevoile si trebuintele constituie cele mai de jos trepte ale existentei oamenilor. Trebuintele si nevoile sunt cele de natura fiziologica, de siguranta, materiale si atat. Restul sunt dorinte, sunt aspiratii, idealuri, viziune si misiune. Oamenii nu pot trai si nu-si pot comunica aspiratiile, idealurile, visiunea si misiunea pana cand vor crede ca au atat de multe nevoi de indeplinit! Este incredibil cati oameni trec prin viata supravietuind la nivelul nevoilor multe pe care cred ca le au si nu vor sa treaca mai departe spre trairea frumoasa a visurilor lor!  
 

Oamenii isi exprima motivatiile vietii lor indiferent pe ce treapta ar  fi prin intentii, ganduri, emotii sau cuvinte. Dar intentiile, gandurile, emotiile, cuvintele, hrana sau kilogramele sunt doar cateva dintre exemplele care ne arata ca mai putin inseamna mai mult! Mai putine intentii negative vor genera un risc scazut de lacomie, judecata… Mai putine ganduri si emotii negative ne vor salva de depresii, anxietate, stres… Mai putine cuvinte prost folosite vor crea loc pentru o exprimare mai aproape de sensul nostru…Mai putina hrana nesanatoasa va aduce vitalitate, energie creatoare, pofta de viata… Mai putine kilograme vor aduce sanatate trupeasca si putere de munca.

           Intentia si filtrele ei

S-a demonstrat ca intentiile oameilor sunt, de obicei, curate, creatoare de viata in jur prin actiunile manifestate.  Chiar si cei mai mari dictatori si teroristi prezenti in istoria noastra au pornit din intentia de a aduce o schimbare pozitiva in viata comunitatilor lor! Filtrele prin care trece intentia, insa, sunt murdarite de praful depus in mintea oamenilor pentru ca ei ruleaza aceleasi filme vechi, nu foarte reusite. Astfel ca, este foarte probabil ca o intentie buna poate iesi din filtrul mintii stramba daca nu este observata pe tot traseul ei!         
 

 Este foarte important, la nivelul intentiei, sa avem mai putine neclaritati si intreurperi in in definirea ei pentru a acorda mai multa atentie procesului de manifestare.

Filtrele intentiei sunt gandurile, emotiile, cuvintele.  Pentru a exemplifica, daca suntem atenti in jur si chiar la noi insine sa observam cat de des se folosim cuvantul “trebuie” in limbajul uzual pentru niste actiuni care nu sunt, cu siguranta, de natura extrema, nu sunt de viata sau de moarte si, mai mult decat atat, nu fac decat sa te tina si mai strans de acelasi nivel distructiv de nevoi, de dependenta, neliniste, judecata, furie sau resentimente…Daca facem un exercitiu prin care sa inlocuim cuvantul “trebuie” in situatiile care nu il cer cu alte verbe vom vedea cum viata o va lua intr-o directie mult mai clara, mult mai comunicativa, mai eficienta in ceea ce priveste diferentierea clara a nevoilor si trebuintelor de dorinte si aspiratii, in toate raporturile de comunicare cu oamenii din jur, in atingerea scopurilor pe care le avem.

“Imi trebuie urgent raportul asta!” se va transforma in “Te rog sa predai raportul asta!”

“Am nevoie de bani sa-mi cumpar o masina!”se va transforma in “Imi doresc sa am o masina pentru a ma deplasa mai usor!”

“ Trebuie sa fii in ton cu lumea!” se va transforma in “Ar fi bine pentru tine daca te-ai integra in societate fiind tu”

Cuvintele au o putere extrem de mare iar limbajul nostru ne ofera o gramada de alternative pentru a le folosi pe cele care ne aduc implinire, prosperitate si fericire pe termen lung. Mai putine cuvinte negative, nefolositoare sau prost alese inseamna o mai buna exprimare, o mai eficienta comunicare si teluri mai usor de atins.  Din 25000 de cuvinte pe care oamenii le rostesc in fiecare zi, cum credeti ca ar fi daca s-ar folosi macar 23000 de cuvinte pozitive, potrivite in contextul cresterii noastre interioare, profesionale, al sanatatii noastre fizice si mentale?

Cum ar fi daca oamenii ar alege sa-si foloseasca simturile mai putin in contextul unor intentii, ganduri, cuvinte negative care ni se adreseaza? Cum ar fi daca oamenii ar fi surzi atunci cand li se taie aripile cu cuvinte dureroase? Cum ar fi daca oamenii ar fi orbi la toate  exemplele si “modelele” pe care le vedem la televizor? Cum ar fi daca oamenii ar gusta mai putina mancare nesanatoasa?  Cum ar fi daca oamenii ar alege sa miroasa mai putin “resturi” si ar mirosi mai multe flori? Cum ar fi daca oamenii ar accepta si ar opri semnalele negative de la cei din jur care ne rup de viata traita frumos? Cum ar fi daca am trai mai putin in haos si am prefera mai mult echilibrul?

Simplitate in gandire si in actiune

Celebrul citat scris de poetul Robert Browning in 1855, “Mai putin inseamna mai mult” l-a inspirat pe unul dintre pionierii arhitecturii moderne, Mies Van der Rohe si pe multi altii care au afirmat ca acest citat i-a facut sa vada lumea intr-un nou mod...

Exista de atunci o dorinta tot mai mare catre elocventa, simplitate a tuturor lucrurilor care ne inconjoara. Oamenii vor sa se indrepte catre aceste valori de la excese, de la exagerari, de la anomalii…Este in beneficiul omenirii sa-si aduca aminte constant ce are cu adevarat importanta, care este samanta din care va creste viata noastra.

Actiunile care par minore in viata fiecaruia devin tot mai mari daca le acordam atentie zi de zi. Ele genereaza o transformare majora in constiinta oamenilor, in atitudine, in manifestarile lor. Ele creeaza o adevarata miscare de schimbare a vietii in care ne aflam. Alegerile marunte de zi cu zi vor aduce shimbarea in vietile noastre si in lumea din jur. Fiecare alegere constienta si atenta creeaza o lume reala si constienta. “Mai putin e mai mult…mai mult sau mai putin” nu este o alta filozofie, ci reprezinta un mod de viata care ne poate scoate din zona de confort, ne recalibreaza si ne determina sa ne exploram potentialul si ne ajuta sa realizam ca inspiratia, aspiratiile si misiunea (scrisa pe scurt !) ne vor schimba viata!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite