Insomniacii Elenei Udrea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea dezvăluie o lume care te înfioară. Iar lumea aceea trece acum prin toate bolgiile disperării. Nu se întreabă doar cât poate vorbi doamna Udrea, ci cât poate dovedi. Asta nu ştiu nici ei, nici noi, spectatorii, decât urmărind continuarea.

Elena Udrea nu e o fetiţă de pension, care a a intrat din întâmplare într-o cofetărie, unde a zărit nişte mafioţi milostivi, care i-au oferit gratis o prajitură. Iar dacă cineva îşi imaginează că nu a reţinut cât a costat acea prăjitură şi cine a plătit-o se înşală.

E foarte simplu şi uşor să o scoţi doar pe Elena Udrea vinovată, alături de fostul soţ şi alţi amici, pe care, cel puţin, are curajul să şi-i asume. Nu Elena Udrea a inventat sistemul. Mai degrabă, sistemul şi-a inventat tot felul de instrumente, pentru a controla puterea. Fie politică sau judiciară, şi enumerarea poate continua, într-o condiţionare strânsă de zona în care banul circula între ei, cei din cofetărie.

Tulburarea a apărut când Elena Udrea, suspectată de DNA de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, a început să se apere. Cum altfel decât arătând spre cei care, în toţi aceşti ani, au protejat-o. Nu pe ea ca persoană, ci sistemul care face cu putinţă ca un anumit parlamentar – altă funcţie oficială nu ştiu să fi avut la acel moment – să poată sta la şuetă cu premierul Romaniei, ca să negocieze numirea şefului DNA, la solicitarea şefului adjunct al SRI. Acelaşi sistem care îi cerea lui Dorin Cocoş să îi ofere 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, cash, pentru a-şi finanţa televiziunea. Mă întreb de ce ar fi mai valoroase declaraţiile domnului Sandu, căruia i s-a şi schimbat încadrarea, după ce a colaborat, iar ale doamnei Udrea nu. Ar fi cazul să fie tratată la fel şi Elena Udrea.

Acum, sistemul decretează că doamna Udrea e penală şi că nu trebuie luată în serios. Ba, eu cred că unii o iau foarte în serios. Doamna Udrea provoacă insomnii care nu pot fi curmate cu nici un somnifer tuturor celor care au fost la cofetarie.

Pentru început, ne este oferit la rumegat şeful adjunct al SRI. Vai, cum aşa, tocmai instituţia care se lupta cu corupţia sa fie atacată? Curat murdar. Cum la fel de curat murdar e să punem semnul egal între omul care deţine o funcţie şi instituţia unde lucrează. Instituţia e una, omul e alta. Tocmai de aceea nu e chemată instituţia la anchetă, ci omul. Nu DIICOT e în arest, ci doamna Bica.

Faptul că domnul Coldea conduce SRI ar putea să impresioneze. Dar dincolo de impresie, contează dacă cei care se află în fruntea acestor instituţii de forţă se fac vinovaţi de acuzele care li se aduc. Nu găsesc motive să îl cred pe purtătorul de cuvânt al SRI, care spune că declaraţiile doamnei Udrea sunt “alegaţii” (asa cum s-a exprimat in interventia telefonica de la B1, in emisiunea de vineri seara), în lipsa unei audieri a domnului Coldea sau a celor pomeniţi în acest caz. S-a dovedit până acum că alte declaraţii, cam de aceeaşi natură şi în aceeaşi notă, au fost luate de bune şi au determinat deschiderea de dosare.

Sa fie doar o intalnire la ceai între fruntea SRI şi oameni de afaceri diverşi, care au avut sau au dosare pe rol? Nu cumva este acuzat zilnic faptul că un cutare politician sau procuror sau judecător s-a lăsat anturat de nu ştiu care grup de oameni de afaceri? Cum să îl absolvi ab initio chiar si pe domnul Coldea de rele, doar „pentru că instituţia luptă împotriva corupţiei”? Domnul Coldea e vreo instituţie? Nu e, doamnelor si domnilor. E angajatul acelei instituţii, supus legilor ca noi toţi. E acuzat de fapte pentru care unii sunt luaţi cu mascaţii din stradă! Aşa că ar fi bine să ne dorim să aflăm adevărul, nu să invocăm onoarea unor instituţii, făcându-ne că nu pricepem.

Da, cred că domna Udrea provoaca insomnii. Şi mai cred că, aşa cum DNA ia în considerare tot felul de delaţiuni, e obligatoriu să verifice şi să asigure cetăţeanului plătitor de taxe - care achită şi salariile celor din DNA, şi ale celor din SRI, ca să ne apere libertăţile cetăţeneşti - că spusele doamnei Udrea sunt alegaţii. Lor li s-au adăugat recent şi spusele doamnei Bica. Că e târziu sau devreme pentru aceste delaţiuni e doar o chestiune care priveşte reglarea de conturi în interiorul sistemului, între cei care şi-au împărţit purcoaie de bani şi amar de funcţii. Însă, pentru bunul mers al societăţii şi pentru credibilitatea celor care susţin lupta cu mafia, se impune ca toţi denunţaţii să fie chestionaţi. Inclusiv adjunctul şef interimar la SRI.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite