Guvernul USL, dezastru la absorbţia fondurilor europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de un an de zile de când USL se află la guvernare, se poate spune fără urmă de îndoială, că Puterea actuală nu are absolut nicio viziune în ceea ce priveşte creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene. Reprezentanţii Guvernului doar discută despre ce ar trebui făcut, fără însă ca planurile lor să aibă vreun efect.

Aşa se face că, după 14 luni de guvernare USL, rezultatele sunt foarte proaste: doar 600 de milioane de euro au intrat în România şi aceia fiind rezultatul facturilor trimise către Bruxelles de guvernele Boc şi Ungureanu. De unde vajnicii pesedişti şi penelişti promiteau că banii comunitari vor veni cu vagoane în fiecare săptămână dinspre Uniunea Europeană, iată că ei patronează, de fapt, o catastrofă. Este drept că ştiu să-l cosmetizeze ca nişte make-up artişti de dezastre ce sunt.

Eu nu neg dorinţa lor ca procesul de absorbţie al fondurilor europene să se accelereze, cred însă că s-au lovit de propria incompetenţă. Or, asta este principala piedică în ieşirea reală a României din criză.

În cele ce urmează, vă prezint cinci exemple concrete care dovedesc faptul că USL este principalul obstacol în atragerea fondurilor europene.

1. Guvernul USL ne-a făcut de râs la Bruxelles. Nu o dată, ci de două ori

Comisia Europeană începe să dea semne tot mai mari ale nemulţumirii sale referitoare la modul în care gestionează Executivul USL negocierea referitoare la fondurile europene ce ar urma să fie accesate în perioada 2014-2020. Au existat deja două momente în care ministrul Eugen Teodorovici a fost aspru urecheat de Bruxelles pentru propunerile făcute.

Prima dată în aprilie, când reprezentaţii Comisiei spuneau că propunerea venită de la Bucureşt este „inadecvată, prematură şi nu îndeplineşte condiţiile minime de calitate şi credibilitate”. A doua oară chiar la sfârşitul lunii iunie, când oficialii de la Bruxelles au catalogat a doua propunere a României drept „neprofesionistă” şi „imatură”.

În mod normal, după două astfel de momente care au plasat România la colţ pe coji de nucă, un astfel de ministru ar trebui demis. Nu şi în viziunea Premierului Ponta, care mai găseşte, în modul cel mai absurd cu putinţă, să-l laude.

Felul în care USL gestionează problema negocierilor privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020 se potriveşte de minune cu zicala românească „prostul nu e prost destul până nu e şi fudul”. Fudulia Puterii actuale de la Bucureşti rezidă în faptul că, în urmă cu câteva luni îl criticau pe Traian Băsescu pentru că ar fi negociat doar 40 de miliarde de euro pentru România pentru următorii 7 ani, iar acum ei nu sunt în stare nici măcar să trimită un document în care să arate pe ce vor să cheltuiască banii.

2. După 5 luni, cofinanţările au scăzut cu peste 50% faţă de anul trecut

Când au făcut Bugetul, USL-iştii se lăudau că au alocat cu 50% mai mulţi bani pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene. Se lansau atunci cifre superoptimiste: absorbţie de 6,5 miliarde de euro, Guvernul urmând să investească 3 miliarde de euro.

La sfârşitul mai, rezultatele USL sunt însă dezastruoase. Analizând execuţia bugetară după primele 5 luni ale anului 2013, se observă două lucruri extrem de importante:

  • Cofinanţările proiectelor cu fonduri europene au scăzut cu 51% faţă de acelaşi interval din anul trecut. De la 699 de milioane de lei la 339 de milioane de lei. Deşi s-au alocat 3 miliarde de euro pentru cofinanţări în 2013, s-au folosit până acum doar vreo 80 de milioane de euro.
  • Sumele primite de la Uniunea Europeană pe fonduri europene au scăzut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. USL nu au reuşit să aducă în ţară decât 600 de milioane de euro şi aceştia fiind rezultatul facturilor trimise de guvernele Boc şi Ungureanu care trimiseseră facturile la Bruxelles. În realitate, absorbţia datorată USL este 0.

3. România riscă să piardă 2 miliarde de euro din cauza necontractărilor

La 31 decembrie 2013, România trebuie să aibă încheiate contractările proiectelor cu fonduri europene. Tot ce nu este contractat este din start pierdut. În acest moment, România mai are de semnat de contracte în valoare de peste 9 miliarde de lei până la sfârşitul anului. Cu alte cuvinte, nu numai că USL nu este în stare să absoarbă banii europeni, dar nu este în stare nici măcar să finalizeze contractările – pierdem peste 2 miliarde de euro. Cifrele exacte corespunzătoare sfârşitului lunii iunie le găsiţi aici.

Contractările nu ar trebui să fie o problemă. Spre exemplu, eu când am plecat din fruntea MDRT, POR-ul avea contractări de peste 100%, ajungându-se acum la aproape 120%, ceea ce garantează pe termen mai lung o absorbţie aproape totală a banilor care au fost alocaţi României pe acest program.

4. Guvernul USL nu a reuşit, la un an distanţă, să deblocheze toate programele europene

Deşi unul dintre proiectele majore asumate de Executivul Ponta II a fost deblocarea tuturor programelor cu fonduri europene (blocate în timpul Guvernului Ponta I), la aproape un an distanţă, obiectivul nu a fost atins. Nu numai că Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, presuspendat în octombrie 2012, nu a fost deblocat, dar riscăm să fie suspendat total.

Vorbim de posibilitatea ca România să piardă peste 11 miliarde de lei din cauza incapacităţii autorităţilor de la Bucureşti de a rezolva nişte chestiuni tehnice. Întrebări pentru Premier: îi trage, totuşi, cineva de mânecă pe miniştrii Vosganian şi Teodorovici? Dacă programul este suspendat, vom vedea vreo remaniere?

5. Administraţiile locale, lipsite de ajutor din partea Guvernului USL

Pretinzâd ca administraţiile locale să plătească în ritm accelerat arieratele (15% în fiecare lună), ca să dea bine în faţa FMI, Guvernul USL le-a luat primarilor şansa de a duce mai departe investiţiile deja începute.

Peste tot pe unde am mers în ţară, fie că vorbim de administraţii PDL, PSD sau PNL, acelaşi lucru mi l-au spus primarii: „nu mai putem continua niciun proiect, ne-au luat toţi banii”. Când i se interzice unei comunităţi locale dreptul de a avea apă şi canalizare, drumuri asfaltate, blocurile reabilitate sau locuinţe pentru tineri, se dovedeşte faptul că actualei Puteri nu-i pasă nici cât negru sub unghie de absorbţia fondurilor europene.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite