
De la alegeri în două tururi la vot în ordinea preferințelor. Soluția practică pentru alegerile locale din România
0Ideea schimbării sistemului de vot pentru primari, de la un tur la două, la fel cum alegem președintele țării, și-a pierdut momentul în atenția publică. Dar cum alegerile din 2024 se apropie, îmi permit să adaug o alternativă: votul în ordinea preferințelor.

Românii își aleg primarii într-o singură rundă, în care câștigătorul ia tot, indiferent de prezență sau procentul de voturi primit, atât timp cât e mai mare ca al candidatului clasat secund. Avem astfel situații de primari care înving cu un scor de sub 30% din voturile exprimate, în special în cursele cu mulți candidați, așa cum ne dorim în democrație.
Oamenii văd asta și, în consecință, evită să voteze candidații care le reprezintă poate cel mai bine viziunea, optând în schimb să voteze ‘strategic’ împotriva candidatului pe care clar nu îl vor. Vorbim deci despre o dinamică de vot contra ceva, mai frecvent decât pentru ceva.
Propunerea de alegeri în două tururi încearcă să schimbe această situație. În teorie, în primul tur toată lumea votează candidatul preferat, indiferent de șansele lui de câștig. Asta pentru că e mai puțin probabil ca un candidat să obțină peste 50% din voturi în primul tur pentru a-și asigura victoria. Dinamica de vot împotriva cuiva e pasată în turul doi, dar cu speranța că opțiunile de vot ar fi mai bune.
Care ar fi dezavantajele unui astfel de sistem de vot? În mare financiare, nu e tocmai ieftin să organizezi încă un tur de alegeri (ca exemplu, organizarea unui referendum național costă între 30-40 de milioane de euro), dar probabil e un cost acceptabil pentru un sistem electoral care ar funcționa ceva mai bine. Altă consecință posibilă este o prezență chiar mai scăzută la vot, fiind vorba de două ocazii în loc de una. În final, realitatea este că o astfel de schimbare ar fi un ajutor pentru independenți și partidele mici, în timp ce partidele mari care pot schimba sistemul prezent sunt tocmai cele care au de câștigat de pe urma lui.
Aici intră în scenă sistemul de vot în ordinea preferințelor, care se desfășoară într-un singur tur, deci eliminăm unele dezavantaje tocmai enumerate, dar oferă în continuare avantajul de a vota persoana în care crezi, fără să riști ca votul tău să fie irosit sau că va ajuta pe cine nu dorești să câștige.
Cum funcționează votul în ordinea preferințelor
Concret, în loc să pui ștampila pe un singur nume, numerotezi în ordinea preferințelor tale pe cine îți dorești să devină primar, de la 1 la 5. Pe primul loc e candidatul în care crezi cel mai mult, pe ultimul loc e pe cine nu vrei în niciun caz. Ești liber să notezi numai unul sau doi candidați, dacă vrei. Mecanismul funcționează așa:
- Numărăm câte voturi au primit candidații aleși ca primă opțiune, dacă peste 50% din votanți au marcat același candidat pe primul loc, atunci e declarat câștigător.
- În cazul în care niciun candidat nu a depășit 50%, voturile candidatului clasat pe ultimul loc ca primă opțiune sunt redistribuite către a doua opțiune a alegătorilor săi. Dacă există un candidat care a depășit 50% din voturi astfel, este declarat câștigător.
- Procesul se repetă cu redistribuirea voturilor celor mai slab votați rămași în cursă până când un candidat depășește 50%.
Există câteva avantaje clare aici față de votul în două tururi. Evident, faptul că votăm într-un singur tur e mai ieftin și mai simplu pentru toată lumea. Rezolvă și problema votului ‘irosit’, dacă vrei să îi acorzi o șansă unui candidat nou o poți face fără să afectezi șansele altuia, care ar putea fi a doua ta opțiune. Este un sistem de vot logic, oricine depășește 50% câștigă.
Dar pe lângă aceste argumente, votul în ordinea preferințelor îmbunătățește și dezbaterea electorală. Exemple recente din alte state arată că dinamica alegerilor cu vot preferențial este mai puțin negativă, scad atacurile la persoană și publicitate agresivă, și încurajează campanii orientate spre soluții și idei. Mai mult, candidații sunt nevoiți să comunice cu cât mai mulți alegători, nu numai votanții lor obișnuiți, și pot în principiu să adopte unele idei ale concurenților, ambele lucruri în speranța că vor fi a doua opțiune a mai multor oameni.
Votul în ordinea preferințelor este o idee deja testată în Noua Zeelandă, Irlanda, Australia și mai nou în unele alegeri locale din Statele Unite, cel mai recent în New York City. Și în România alegerea primarilor, chiar și alegerile generale, ar fi semnificativ îmbunătățite în acest fel. Cred că reprezintă cea mai simplă intervenție pozitivă pentru sistemul democratic din țara noastră, iar votul meu în 2024 se va duce către partidele și politicienii care împărtășesc această opinie.