„Copilul” lui Chris Simion, în al şaselea an

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început aseară, la Muzeul Ţăranului Român, o nouă ediţie a Festivalului de Teatru Independent Undercloud. Până la sfârşitul lunii, bucureştenii se vor delecta cu spectacole neconvenţionale şi cu actori de marcă precum Mălăele, Morgenstern sau Manole, în două săli şi în curtea interioară a muzeului. Coincidenţa a făcut ca ziua de ieri să fie şi ziua de naştere a regizoarei Chris Simion, iniţiatoarea şi “sufletul” acestui festival.

Astfel de manifestări estivale sunt întotdeauna binevenite, pentru că este o lună de vară (şi încă una caniculară), iar amatorul de teatru rămas în Bucureşti nu prea are unde să-şi ostoiască “setea” de scenă, teatrele de repertoriu fiind închise. În plus, cele 13 zile de festival pun alături numeroase spectacole de teatru independent, care altfel se joacă separat, fiecare în locaţia sa, şi nu ştiu unul de celălalt.

Bazavan jurizează

Există chiar şi un juriu al acestei manifestări, care la sfârşit, în seara de 31 august, îi va premia pe cei consideraţi cei mai merituoşi. Juriul este format din: reputata regizoare Sanda Manu, actriţa Anca Sigartău, actorul George Ivaşcu şi Cristina Bazavan, blogheriţă.

Deschiderea a fost făcută, în Sala Mare (“Horia Bernea”) de un spectacol regizat, dar şi interpretat (cum altfel?) de Horaţiu Mălăele: “Măscăriciul” după A.P. Cehov, în care Mălăele joacă în tandem cu Nicolae Urs. A urmat, de data aceasta în Sala Mică (Clubul Ţăranului), un alt spectacol cu nume grele: Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marian Râlea, Marius Manole, Vlad Zamfirescu în “Mecanica inimii”.

Cadou de aniversare

Puţini ştiau, dar ieri era şi ziua de naştere a regizoarei Chris Simion, care se identifică practic cu acest festival. Fost copil-minune, Simion, acum o regizoare activă şi premiată, este cea care a iniţiat şi conduce Festivalul Undercloud, prin Fundaţia D’aya, pe care o păstoreşte.

Festivalul se numeşte Undercloud (“sub nori”), pentru că iniţial se desfăşura pe celebra terasă La Motoare, de deasupra Teatrului Naţional, aşadar sub cerul liber. Clădirea TNB-ului intrând însă în renovare, Chris Simion a mutat festivalul în incinta Muzeului Ţăranului Român, unde beneficiază acum de trei spaţii de joc: Studioul “Horia Bernea”, Clubul Ţăranului şi curtea interioară a Muzeului.

Pescăruşul Manole

De-a lungul celor 12 zile care au mai rămas, festivalul va prezenta atât spectacole proprii ale lui Chris Simion, produse de Compania de Teatru D’aya – cum ar fi, în această seară, de la ora 21.00, “Omul pescăruş“, după “Pescăruşul Jonathan Livingstone”, cu Marius Manole, jucat în aer liber –, cât şi spectacole ale altor teatre/companii independente sau, pur şi simplu, ale unor oameni care au abordat teatrul încercând să evite structura consacrată, dar rigidă a teatrelor finanţate de la buget.

Un exemplu ar fi spectacolul “Comedie neagră” de Peter Shaffer, cu: Mădălin Mandin, Andreea Samson, Ana Maria Lazăr, Alina Popescu, Marius Chivu, Mihai Smarandache, Istvan Teglas – programat sâmbătă 24 august, de la ora 19.00, în incinta Sălii Mari. Regizată de tânărul Cosmin Alexandru Purice în calitate de regizor (complet) independent, montarea s-a rodat în această vară la Godot Café Teatru (în Centrul Vechi) şi este pentru prima oară când iese din acest perimetru, dând piept cu un public mai larg, mai eterogen.

“Shot”-ul lui Bibiri

Aşadar, “Sunt un pescăruş!” va afirma în această seară Marius Manole, dar nu ca damnata Nina Zarecinaia, ci într-un spectacol mai inedit: primul spectacol de teatru-acrobatic din România, inspirat de Cirque du Soleil, cu un scenariu – scris tot de Chris Simion – adaptat din romanul sapienţial al lui Richard Bach. De altfel, Andreea Bibiri – o admirabilă Nina Zarecinaia acum câţiva ani – va fi şi ea prezentă în festival: vineri, 23 august, cu spectacolul “Shot”, după autori americani contemporani, unde apare în dublă ipostază – semnează direcţia scenică şi ca interpretă.

Unele titluri atrag atenţia prin ineditul propunerii, chiar dacă nu ştii prea multe despre spectacolul propriu-zis. Astfel, în “Iubitul meu... Leonard” (luni 26 august, ora 19.30), este vorba despre viaţa nimănui altuia decât a lui... Leonard Cohen (cu Diana Giubernea, regia Mona Gavrilaş). La rândul său, Ioana Pavelescu este nici mai mult nici mai puţin decât Zelda Fitzgerald, într-un one-woman-show regizat de Liana Ceterchi (duminică 25 august, de la ora 19.30).

Se produc şi “Mondenele”

Numele enumerate nu sunt singurele nume mari de pe afişul acestei ediţii a festivalului. Printre actori se vor mai afla: Cristi Iacob, Ilinca Goia, Mirela Zeţa, Andreea Grămoşteanu, Adriana Trandafir, Gabriel Fătu, Magda Catone, Claudiu Bleonţ. Printre regizorii care propun spectacole în Undercloud 2013 se numără: Claudiu Goga, Cristi Juncu, Radu Beligan, Lia Bugnar, Eugen Jebeleanu, George Dogaru, Gelu Colceag, Catinca Drăgănescu.

În total, 28 de spectacole de teatru, teatru-dans, teatru-acrobatic, spectacole-lectură şi teatru-concert vor fi oferite spectatorilor bucureşteni în cele 13 zile de festival. Biletele sunt puse în vânzare pe www.bilete.ro şi la bar la Clubul Ţăranului. Costul unui bilet este de 35 de lei.

Citeşte şi:

Cronică de teatru: Cu uşile închise

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite