Ce treabă avem noi cu războaiele din regiune?
0De ceva timp, se tot împinge în diverse grupuri ideea că România nu are nicio legătură cu tensiunile și războaiele din regiune. „Ei cu problemele lor, noi cu ale noastre”. Însă, este o minciună. Nu mai trăim izolați ca pe vremea comunismului și tot ce se întâmplă în jurul nostru are un impact direct asupra vieților noastre.
Da, suntem protejați militar de NATO, însă nu putem fi protejați și economic și social. Asta este treaba noastră. Și, de multe ori, prinși cu gâlceava politică cea de toate zilele, nu luăm acele decizii necesare pentru a ne asigura că România nu doar că va trece cu bine peste aceste situații, dar vom deveni forța multi-regională care putem fi.
Rusia a devenit tot mai ostilă în ultimele decenii față de lumea occidentală, culminând cu invadarea Ucrainei, în februarie 2022. Ca răspuns, întreg Occidentul și-a unit forțele pentru a veni în sprijinul Ucrainei, un stat care cu eroism ține piept ofensivei rusești de peste doi ani. Însă, războiul din Ucraina aduce cu sine o vastă serie de amenințări la integritatea economică și democratică, la stabilitatea opiniei publice față de aliații occidentali, la predictibilitatea calității vieții cu care ne-am obișnuit cu toții și nu numai.
Mai mult, conflictul proaspăt redeschis în Orientul Mijlociu reprezintă o altă sursă de îngrijorare, dar și o nouă oportunitate pentru cei răuvoitori la adresa occidentului să își amplifice puterea regională și, de ce nu, globală.
Consecințele sunt multiple și vizibile. Să ne uităm puțin la impactul tensiunilor din Orientul Mijlociu asupra prețului petrolului. Cu toate că mulți experți susțin, și pe bună dreptate, că acestea au căpătat o oarecare imunitate la război, imprevizibilitatea anului 2024 rămâne în continuare temeinică și atunci trebuie să fim pregătiți pentru orice. O nouă ascensiune a prețurilor la valorile din 2021-2022 este absolut indezirabilă pentru orice român.
Mai mult decât atât, raportul de activitate al CSAT pentru anul 2023 ne arată modus operandi al Rusiei – „subminarea, prin dezinformare și propagandă, a încrederii românilor în Armată și aliați, în factorul decizional și în capacitatea instituției militare naționale de a-și îndeplini misiunile, prin derularea unor acțiuni asociate agresiunilor informaționale”.
Este, cu siguranță, un adevăr greu de înghițit și un precedent periculos întrucât odată realizat, nimic nu îi va opri să repete aceste acțiuni. Coroborat cu amplele investigații și dispute la nivel politic și diplomatic în SUA, privind incursiunile rusești în propriile lor alegeri prezidențiale, problema se înfățișează a fi mai curând de natura siguranței naționale decât politică. Văzute prin prisma implicațiilor sociale, orice reușită de manipulare a opiniei publice de către mașinațiunile rusești în ceea ce privește unitatea occidentului dar și a integrității liderilor care gestionează aceste probleme reprezintă chiar un atac la adresa democrației.
Alți actori majori ai mapamondului (China și India) se poziționează prudent în actuala orânduire sensibilă a relațiilor internaționale și manipulează jocurile de culise astfel încât, la sfârșitul acestor tragedii, Occidentul să fie slăbit, iar ei să fie mai puternici ca niciodată.
Așadar, ce se întâmplă în jurul nostru, ne afectează direct. Ca om politic care își iubește patria, am datoria să atrag atenția supra faptului că pericolul bate puternic la ușa noastră. Business as usual, nu mai este de actualitate. Anul acesta, atât cetățenii, cât și politicienii, vom avea de luat o serie de decizii importante cu privire la viitorul nostru. Nu mai avem luxul să continuăm în pasivitate, iar aparenta stabilitate, din păcate, înseamnă mai degrabă stagnare în aceste vremuri atât de tulburi.