Ce căuta neamţu-n Guvern

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se face mare zgomot pe tema intrării lui Klaus Iohannis în Guvern. Şi se creează mari aşteptări de la “neamţul din Sibiu”. Traian Băsescu şi Victor Ponta au fost (pentru prima dată?) de aceeaşi părere: “e un mare câştig pentru Guvern”. Aşa să fie?

Primarul Sibiului are în spate, fără îndoială, rezultate foarte bune: oraşul pe care-l conduce de atâţia ani s-a dezvoltat şi a prosperat, cetăţenii l-au votat cu majorităţi zdrobitoare de fiecare dată. În plus, Sibiul a construit un adevărat model de dezvoltare (care ar putea fi aplicat, poate, şi în alte oraşe): ascesiunea sa a pornit de la valorificarea patrimoniului cultural. La acest capitol, ar trebui adăugat însă că titlul de Capitală Culturală Europeană şi tot ce a urmat i se datorează, poate mai mult decât primarului, lui Constantin Chiriac şi Festivalului Internaţional de Teatru: de aici a pornit totul. Dar important e că s-a întâmplat: de la un mare eveniment cultural, s-a ajuns la un oraş care atrage investiţii şi turişti străini (probabil singurul din România cu un număr semnificativ de turişti).

Dl Iohannis stă bine în sondaje la capitolul “încrederea cetăţenilor”. Îl ajută, desigur, şi naţionalitatea sa. Sau, mai bine zis, stereotipiile pozitive despre germani: e un om serios, harnic şi tenace, dar la calităţile sale personale oamenii tind să adauge, ca “bonus”, seriozitatea, hărnicia şi tenacitatea specifice germanilor. Aşa cum diverşi comercianţi  de bunuri  de larg consum (mai ales din domeniul tehnic) pun pe etichetă “calitate germană”, cu convingerea că o asemenea menţiune le va creşte vânzările.

Deocamdată însă descinderea în executiv a primarului din Sibiu e prost primită chiar de guvernanţi. Victor Ponta zice că “e un câştig”, dar pune tot felul condiţii (de fapt, beţe în roate): de exemplu, mai vrea nişte vicepremieri de umplutură. Adică vrea să-l “echivaleze” pe seriosul Klaus Iohannis cu Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi partiduleţele lor specializate în “arta” combinaţiei. Asta anunţă de pe acum că, dacă va deveni ministru de Interne şi vicepremier, primarul Sibiului va avea o viaţă grea în şerpăria politică de la Bucureşti. Extras din insula de civilitate tihnită a Sibiului, se va confrunta ceas de ceas cu “jocurile de glezne” dâmboviţene. Pe de altă parte, oricât ar spune Crin Antonescu că îl aduce pe Iohannis “pentru a avea un guvern mai bun”, la mijloc e mai ales o mişcare de imagine: PNL ar câştiga mai multă încredere. Dl Iohannis ar trebui să aibă măcar un frison moral văzând cum e “primit” şi “utilizat”. Dar, mai ales, ar trebui să fie îngrijorat că este adus într-un guvern fără viziune, măcinat de scandaluri de corupţie şi de măsuri controversate şi în care problema plagiatului e privită cu blândeţe (nu ca în guvernul german, de pildă).

Cât despre aşteptările enorme ale unei bune părţi a publicului, rămâne de văzut. Fanteziile care se mai spun (că o să avem relaţii mai bune cu Germania, că Angela Merkel va “uita” de greşelile Guvernului etc.) nu fac decât să arate că oamenii dezamăgiţi îşi leagă speranţele, în mod iraţional, de orice. Dar un lucru e sigur: seriozitatea unui singur om nu poate schimba un guvern submediocru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite